Welke cursussen over ondernemerschap zijn anno 2024 de beste? Wij hebben de beste aanraders voor je op een rijtje gezet. Lees verder en leer direct de essentiële kennis en skills om te ondernemen…

Inhoud van deze pagina:

Welke opleiding volg je als ondernemer? Deze opleidingen maken jou een betere ondernemer

Ben jij ondernemer en wil je beter worden in (ook de technische kanten van) ondernemen? Of ben je nog geen ondernemer, maar ben je van plan er één te worden en wil je jezelf eerst de kneepjes van het vak eigen maken? Dan volg je een speciale ondernemers opleiding of cursus. In dit artikel bespreken we de 10 beste trainingen, cursussen en opleidingen waarin je vaardigheden opdoet die je als ondernemer goed kunt gebruiken. Benieuwd? Lees dan verder.

De beste ondernemer opleidingen: onze zoektocht

Ondernemen is lastig, dat weten we als geen ander. Ondernemen heeft namelijk lang niet alleen maar te maken met goed zijn in je vakgebied. “Ondernemen” zelf is ook weer een vak op zich. Als ondernemer moet je namelijk in staat zijn een uitgebreide administratie bij te houden. Ook moet je zelf klanten zien te trekken en bovenal aan potentiële klanten duidelijk kunnen maken waarom jij de ideale partij bent om zaken mee te doen. Je moet aan heel veel denken.

Wie wil ondernemen, heeft daar de nodige kennis voor nodig. Dat is iets waar wij al vrij snel achter kwamen. Zo makkelijk is ondernemen namelijk niet. Je hebt er een hoop kennis voor nodig, bijvoorbeeld op het gebied van administratie, maar ook marketing. Grote kans dat al die aspecten van ondernemerschap tijdens je opleiding nooit zijn belicht. Dat was voor ons in ieder geval niet het geval. Daarom zijn wij ons gaan verdiepen in ondernemerschapcursussen.

Welke cursussen over ondernemerschap kan ik het beste volgen? De top 3

Als je jezelf best al een hele ondernemer vindt, maar toch van plan bent om een cursus over ondernemerschap te volgen, dan is dat een verstandige beslissing. Het kan je immers alleen maar wijzer maken en je wellicht nog wat tips en adviezen geven om je onderneming beter in de markt te zetten.

Voor startende ondernemers kan een goede cursus voorkomen dat ze tegen bepaalde problemen aanlopen, hetgeen wellicht zonder de cursus wel was gebeurd. Natuurlijk kun je op internet een hele hoop verschillende cursussen vinden, maar welke is nu geschikt en welke niet. Om het je makkelijk te maken geven we je hieronder een overzicht van de 3 beste cursussen.

1.         Lsob.nl

Deze LifeStyle Of Business website biedt verschillende mogelijkheden om aan meer kennis te komen. In de eerste plaats zijn daar de online cursussen die je wegwijs maken in de basis van alles waar je in het ondernemerschap mee te maken krijgt. Hoe je kansen kan pakken en valkuilen kan vermijden.

Maar zij bieden ook de mogelijkheid tot persoonlijke coaching, waarbij ze jou helpen en je bedrijf beter in de markt te zetten en te laten groeien. De mensen achter LSOB zijn gekwalificeerde mensen met jarenlange ervaring en weten waar ze het over hebben. Zeker de moeite om eens in contact met ze te treden.

De LSOB Van Vakman (m/v) Doorgroeien Naar Leider In Je Bedrijf Cursus is volgens onze redactie de allerbeste ondernemer spleiding. Op bondige, maar effectieve wijze kennis opdoen om een Leider binnen je bedrijf te worden? Kies dan de LSOB van Vakman naar Leider in je bedrijf cursus. Deze cursus leert je op overzichtelijke wijze hoe je je binnen je bedrijf kunt ontwikkelen. LSOB is bovendien één van de tien meest succesvolle bedrijven op het gebied van coaching in heel Nederland. Bovenal leert LSOB je hoe je je als ondernemer niet voortdurend druk hoeft te maken om je onderneming.

Lees hier onze uitgebreide LSOB-review of begin direct met hun materiaal:

2.         Imu.nl

IMU+ van de Internet Marketing Unie geeft vooral cursussen die gericht zijn op marketing. Dit is essentieel voor iedere ondernemer. Hoe bepaal je de beste marketingstrategie voor jouw onderneming en wanneer en op welke manier moet of kun je bijsturen?

Er zijn diverse online cursussen, maar als je de informatie liever uit een boek tot je neemt, dan zijn hier ook verschillende mogelijkheden voor. Naast cursussen kunnen ze je ook nog eens helpen bij het ontwikkelen en bouwen van je website, dus als je behoefte hebt aan ondersteuning op marketinggebied is de Internet Marketing Unie absoluut aan te bevelen.

IMU heeft bovendien ook het meeste cursusmateriaal voor leren ondernemen. Wil jij leren ondernemen aan de hand van het meest volledige cursusmateriaal? Dan kies je voor IMU, een partij die al 11 jaar één van de grootste spelers in de online marketingwereld is. Het bedrijf is, op moment van schrijven, goed voor maar liefst ruim 1.400 verschillende online marketing blogs, maakt podcasts en biedt verschillende cursussen aan. Bij IMU kun je heel wat verschillende cursussen volgen om handige ondernemersvaardigheden op te doen.

3.         Simonelevie.nl

Simone Levie is volgens ons de #3 ondernemerscursus van Nederland. Deze trainingen zijn vooral gericht op online ondernemen. Op de site van Simone kun je allerlei trainingen volgen die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van je online bedrijf, maar ook bij jezelf als ondernemer. Ze hebben diverse trajecten, microlearnings, jaarprogramma´s en masterclasses die zich volledig op de ontwikkeling van de online ondernemer richten.

Ben je klaar met al haar trainingen en wil je Simone helemaal voor jezelf? Geheel afhankelijk van je vraag en je doelen ontwikkelt Simone zelfs op maat een coachingtraject die er voor zorgen dat jij als ondernemer volledig tot je recht kan komen.

Kortom: deze ondernemerstrainingen van Simone Levie zijn een absolute aanrader voor iedere ondernemer die niet alleen zijn online bedrijf, maar ook zichzelf naar een hoger level wil brengen.

Wat maakt ons de ideale ondernemersopleidingen reviewers?

Wij als redactie zijn ondernemers en weten dat het niet altijd makkelijk is om je weg te vinden en je hoofd boven water te houden, zeker niet in het begin. Vandaar dat we onze kennis en inzichten graag met je delen. Want hadden we toen geweten wat we nu weten, dan had ons dat een hoop ellende kunnen besparen (genoeg waren er ook genoeg leuke ervaringen).

Zoals gezegd, zijn we zelf actief bezig met ondernemen. Dat betekent dat we ons ook hebben moeten verdiepen in hoe ondernemen precies werkt. Ondernemen kun je niet van de ene op de andere dag. Je hebt er ervaring mee nodig. Maar als je bepaalde cursussen of trainingen volgt, gaat het proces van het worden van een volledig zelfstandige en trotse ondernemer stukken sneller. Bovendien is reviewen ons ding: wij reviewen alles wat ons raakt.

Opleidingen tot ondernemer: een kritische houding is gewenst

Ondernemer is uiteraard geen beschermd beroep, het is een rol waar je ingroeit. Voor je ondernemer wordt, ben je eerst vakman of vakvrouw – je hebt een opleiding gevolgd tot een beroep en wilt dit beroep vervolgens in ondernemersvorm gaan beoefenen. Er is geen enkele beroepsopleiding te vinden die jou in een paar jaar tijd vakbekwaam ondernemer maakt. Het ondernemerschap is iets dat door de jaren zal groeien: een kwestie van vallen en opstaan.

Ondernemerschap is deels een vaardigheid en deels een talent. Niet iedereen is er van begin af aan goed aan. Je kunt het ontwikkelen, maar als je niet van nature als ondernemer in de wieg bent gelegd, zijn er helaas ook maar beperkte mogelijkheden om te groeien. De cursussen die wij tegenkomen houden daar niet altijd rekening mee en zijn soms wat te rooskleurig.

Welke opleidingen helpen je op weg?

Als ondernemer heb je veel aan een boekhoudkundige of economische opleiding. Ook een marketingopleiding helpt je een stap in de goede richting te zetten. Als ondernemer moet je verstand hebben van boekhouden, van marketing en van het bepalen van de juiste tarieven voor diensten.

Hulp van de Kamer van Koophandel

Als je wilt gaan ondernemen dien je je, ook als ZZP-er, bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Bij de KvK kun je de zogenaamde KvK Krachtmeting volgen. Deze helpt jou bepalen in hoeverre je klaar bent om zelfstandig te gaan ondernemen en waar je mogelijk tegenaan loopt.

Scepsis bij ondernemersopleidingen

Wanneer mag je jezelf precies als ondernemer aanmerken? Ondernemer ben je ook voor de wet (voor de Belastingdienst om precies te zijn). Vaak is het verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zelfs als het niet verplicht is, is het wel raadzaam, omdat je dan van bepaalde regelingen gebruik kunt maken. Als ondernemer moet je omzetbelasting betalen. Wil je als ondernemer een bepaald beroep uitoefenen dan heb je hier soms een vergunning voor nodig.

Zoals gezegd, beschrijven ondernemerschap cursussen de toekomst soms wat te rooskleurig. Er zijn tal van redenen waarom je carrière als ondernemer wel of niet van de grond komt. Een ondernemerschapscursus biedt zeker een steuntje in de rug, maar levert geen enkele garantie.

Wat leert een ondernemingsopleiding je nu echt?

Een ondernemersopleiding leert je je inkomstenbelasting op een goede manier te doen en een uitstekende boekhouding te verzorgen. Je bent namelijk wettelijk verplicht al je administratieve stukken jarenlang te bewaren. Als beginnend ondernemer heb je vaak nog niet genoeg inkomen om administratieve werkzaamheden aan een boekhouder uit te besteden.

Wat beloven makers van ondernemingsopleidingen zoal? Is dit echt betrouwbaar?

Er zijn weinig opleidingen die je 100% voorbereiden op de harde realiteit van ondernemen, al zullen er genoeg opleidingen zijn die je wel beloven dit te kunnen. De vraag is of dat ook echt het geval is. Ondernemingsopleidingen richten zich vaak maar op één aspect van het ondernemen, bijvoorbeeld de boekhouding, de marketing of juist het fiscale element. Het is juist de truc dat je alle elementen met elkaar combineert of ze op slimme wijze uitbesteedt.

Een ondernemer opleiding beoordelen: dat deden wij zo

Waar kijk je nu precies naar als je een ondernemer opleiding gaat beoordelen?

· Wat wordt jou geleerd?

Geen twee ondernemingen zijn precies hetzelfde, dus het zal per ondernemer verschillen wat je precies nodig hebt en wat niet. Bij de ene ondernemer speelt marketing een grotere rol van betekenis dan de ander. Bepaal voor jezelf goed op de cursus of opleiding materie leert die écht op jouw onderneming van toepassing is. Vaak genoeg heb je maar één aspect nodig.

· Hoe wordt het je geleerd?

De beste cursussen en opleidingen brengen nieuw opgedane kennis en inzichten ook gelijk in de praktijk. Met andere woorden: je bent niet voortdurend over een stoffig lesboek gebogen, maar gaat ook actief met oefeningen aan de slag. Je past nieuwe inzichten meteen toe.

· Reviews van cursisten

De beste manier om te achterhalen of een cursus deugt of niet, is door naar de reviews van eerdere cursisten te kijken. Deze geven niet alleen een cijfer, maar vaak ook een beschrijving van wat hen wel of niet beviel. In korte en bondige taal kom je snel te weten wat je aan een cursus hebt.

· Eerlijke prijzen

We verwachten dat een ondernemersopleiding waar geeft voor zijn geld. Dat betekent dat je niet onredelijk veel zou moeten betalen voor iets waar je maar een klein beetje profijt van hebt. De prijs-kwaliteit is heel belangrijk: hoe duurder de opleiding, hoe meer deze je moet bieden.

Onderzoeksdata uit de praktijk

Het allerbelangrijkste zijn toch wel de reviews van eerdere cursisten. Hoe meer reviewers er zijn, hoe eerlijk het beeld en hoe betrouwbaar het gemiddelde cijfer dat de opleiding krijgt. Door geschreven reviews goed door te nemen, krijg je een beeld van de sterke kanten van de training.

De tien allerbeste opleidingen voor ondernemers: onze volledige lijst

Hieronder volgen de tien allerbeste opleidingen en trainingen die we voor ondernemers voor online zijn tegengekomen. Elke opleiding heeft weer iets anders nieuws en unieks te bieden. Het is aan jou een opleiding uit te kiezen die het beste aansluit bij je persoonlijke wensen.

Opleiding één: De LSOB van Vakman (m/v) doorgroeien naar Leider in je bedrijf cursus is de beste algemene keuze

Zoals gezegd is de LSOB van Vakman naar Leider opleiding wat ons betreft de algemene keuze.
· Je leert te ontspannen in je rol als ondernemer (raak het gevoel van “druk, druk” kwijt)
· Je persoonlijk leiderschap neemt toe aan de hand van intensieve coaching
· Er wordt gewerkt in kleine groepen of zelfs met 1-op-1 begeleiding
· Sluit je aan bij een van de succesvolste bedrijven op het gebied van coaching in het land
· Trajecten worden zorgvuldig afgestemd op jou als persoon, maar ook op jouw bedrijf
· Inclusief gratis extra producten.

Zie hier onze volledige LSOB-review >>>

Opleiding twee: IMU is het meest veelzijdig qua cursusmateriaal

Wat het platform IMU te bieden heeft?
· Dit platform is al liefst 11 jaar actief als marktleider op het gebied van online marketing
· Makers van talloze marketing blogs, podcasts en uitgevers van (e-)books en handleidingen
· Als je lid wordt van IMU krijg je toegang tot tal van coaching extra’s en de community
· Je volgt cursussen op het gebied van SEO, Conversie Optimalisatie, Facebook of Content marketing, maar ook Productlanceringen en Community building (van alles en nog wat)
· Je kunt naar hartenlust cursussen uitkiezen en combineren zoals jou dat uitkomt.

Zie hier onze volledige IMU-review >>>

Opleiding drie: alles over online ondernemen leer je bij Simone Levie

De Levie Company is een bedrijf dat zich kenmerkt als typisch leerbedrijf voor vrouwelijke ondernemers. We zijn lyrisch over haar trainingen en de filosofie die ze uitdaagt. Vooral in haar training: MPOP.

Wil je specifiek het online stukje van het ondernemerschap echt goed kunnen? Onze #1 aanrader daarvoor is MPOP van Simone Levie. Ook biedt Simone Levie de Golden Circle aan voor meer persoonlijke begeleiding bij jouw doelen en dromen in jouw ondernemerschap.

Zie hier onze volledige MPOP-review >>

Opleiding vier: de opleiding Management Specialisatie Small business en ondernemerschap is op HBO Bachelor niveau

Wil je het zware geschut inzetten? Dan volg je toch gewoon een meerjarige opleiding op Hbo-niveau?
· Deze HBO bachelor richt zich speciaal op het opzetten en onderhouden van klein e en middelgrote ondernemingen
· Leer alles over bedrijfsprocessen maar ook over leidinggeven aan een team
· Leer hoe je op marktontwikkelingen kunt inspelen
· Ontvang bij afronding een officieel bachelor diploma (getuigschrift)
· Deze opleiding van de NCOI is speciaal voor werkenden: dankzij de flexibele opzet is hij prima te combineren met een vaste baan
· Per jaar meerdere startmomenten; ook kun je de opleiding op meerdere locaties door het land volgen
· Krijg begeleiding van ervaren topdocenten
· Ook krijg je beschikking over een persoonlijk studiebegeleider
· Nadeel: de opleiding is alleen toegankelijk voor mensen met een diploma, HAVO, VWO of minstens MBO-niveau vier
· Nadeel: in totaal kost deze bacheloropleiding liefst 18.755 euro, maar als je de opleiding zelf moet betalen, kun je een studiefinanciering voor volwassenen krijgen: het Levenlanglerenkrediet.

https://www.ncoi.nl/opleiding/hbo-opleidingen-hbo-bachelor-management-specialisatie-small-business-en-ondernemerschap.html

Opleiding vijf: Sander de Zwart laat zien hoe Hoogbewust Ondernemen in zijn werk gaat

Benieuwd naar wat Hoogbewust Ondernemen te bieden heeft?
· Je leert hoe je aan de hand van slimme initiatieven klanten op je pad trekt
· Je leert je eigen zwakkere punten, maar ook je angsten beter te begrijpen, zodat je deze kunt aanpakken
· Je bouwt aan je zelfvertrouwen
· Ook leer je rust te nemen op momenten waar je je eerder juist door stress gek zou laten maken.
https://sanderdezwart.com/?gclid=CjwKCAjwo8-SBhAlEiwAopc9WzC8x7uJmOF4Uoz7Hp8Uvtn0Tko-g83Qezzm5Oj6M2iMrgTVkt5_RhoC_N4QAvD_BwE

Opleiding zes: de cursus Zelfstandig Ondernemer Basis van NHA komt inclusief gratis lesboek

Een andere uitstekende cursus is Zelfstandig Ondernemer Basis van NHA:
· De cursus streeft ernaar al jouw belangrijkste vragen op het gebied van ondernemen te beantwoorden
· De grootste valkuilen van ondernemen worden besproken, plus hoe je deze kunt voorkomen
· Je leert hoe je een goed ondernemersplan moet opstellen
· Je leert de administratie van je onderneming op overzichtelijke wijze bij te houden
· Als je je inschrijft, ontvang je bovendien een gratis lesboek
· De cursus streeft ernaar jou in 10 eenvoudige stappen naar een eigen bedrijf te helpen
· De studieduur is drie maanden en hiervoor betaal je 298 euro
· Na afloop ontvang je bovendien een diploma.
https://www.nha.nl/eigen-bedrijf-starten/zelfstandig-ondernemer-basis?gclid=CjwKCAjwo8-SBhAlEiwAopc9W43PUyb8nGZ_SVM7izPQSop4C4ZLBXYPuPl7uj9ddqdn649nX5Cg6hoC108QAvD_BwE

Opleiding zeven: Basiskennis ondernemerschap van LOI komt met Stap-subsidie

Of volg je liever de cursus Basiskennis ondernemerschap aan de LOI?
· Dankzij STAP-subsidie kom je in aanmerking voor flinke korting (1000 euro) op deze opleiding.
· Deze cursus in ondernemen is zeer praktijkgericht
· Je kunt deze studie als thuisstudie volgen, maar ook klassikaal
· Als thuisstudie ben je zes maal 59 euro kwijt (inclusief btw)
· Als klassikale studie ben je zesmaal 161,25 euro kwijt (inclusief btw)
· Aan het eind van de zes maanden durende studie ontvang je een diploma
· De kosten zijn uiteraard inclusief al het benodigde lesmateriaal (verborgen kosten zijn er niet)
· Je kunt ook online hoorcolleges volgen en een proefexamen maken.
https://www.loi.nl/n-886-basiskennis-ondernemerschap

Opleiding acht: Leren Ondernemen VEO biedt een gratis (!) cursus aan

Wist je dat je ook een gratis ondernemen cursus kunt volgen?
· Leren Ondernemen VEO is helemaal gratis
· Je kunt de cursus eenvoudig gratis downloaden op je computer of laptop
· Deze cursus leert je alle belangrijke ondernemersbasisprincipes
· Vragen stellen kan gratis en geheel vrijblijvend
· De cursus is van de hand van een ervaren adviseur en docent
· Er wordt stap voor stap aan een businessplan voor je bedrijf gewerkt
· De cursusmaker is ook (tegen betaling) in te huren als adviseur voor de vervolgstappen van je onderneming.
https://lerenondernemen-veo.nl/gratis-cursus-starten-met-ondernemen/

Opleiding negen: met de Zelfstandig Ondernemen Opleiding van Scheidegger kun je heel veel verschillende kanten op

Wat heeft Scheidegger je precies te bieden?
· Deze Zelfstandig Ondernemen Opleiding is geschikt voor alle vak-, basis- en praktijkopleidingen
· Je kunt zelf kiezen hoe je leert: in de dag-, avond-, de zaterdag- of de E-learning variant
· De cursus duurt in totaal zes maanden
· Via STAP krijg je 1000 euro subsidie op je opleiding (je krijgt dus 1000 euro korting)
· Ontvang bij afronding een diploma
· De docenten uit het MKB (Midden- en Klein Bedrijf) laten je zien hoe je een goed ondernemingsplan moet opstellen
· Je leert alles over je financiële administratie en de controle hiervan
· Ook leer je je onderneming in de markt te zetten
· Er wordt je geleerd hoe je op verschillende manieren met klanten kunt onderhandelen
· De praktische opleiding op MBO-niveau is geschikt voor iedere ZZP-er en iedereen die met ondernemen wil beginnen
· Je kunt de opleiding klassikaal volgen, maar ook kiezen voor E-learning; bij Virtual Classroom combineer je het beste van beide – vaste lessen op vaste tijdstippen, maar dan digitaal
· Als je alle lessen gevolgd hebt, maar de eerste keer niet voor het examen slaagt, mag je dit gratis overdoen (dit is de Scheidegger garantie).
https://www.scheidegger.nl/opleiding/vakopleidingen-zelfstandig-ondernemer.html?open=brochure-lite&course=cf70d389-affc-495f-af28-49af2e36f5f1

Opleiding tien: of volg de stapsgewijze module van Oscar Bulthuis

Als laatste opleiding in deze lijst benoemen we de Oscar Bulthuis module:
· Oscar Bulthuis is bestsellerauteur van verschillende ondernemings gerelateerde boeken
· Je leert alles over de mogelijkheden en valkuilen van ondernemen
· Je krijgt de lessen in de vorm van een videoreeks (e-Books materiaal)
· Je maakt opdrachten aan de hand van overzichtelijke templates
· Zeven uur aan lesmateriaal
· Ontvang na afronding een certificaat.

De beste ondernemer opleidingen volgens de Consumentenbond. Kassa en Radar

Altijd al willen weten wat instanties als de Consumentenbond, Kassa en Radar over ondernemen te melden hebben? Deze instanties schrijven met regelmaat over het ondernemersvak, bijvoorbeeld over de populariteit van ondernemen onder Nederlanders. Beginnende ondernemers doen dit vooral om hun passie na te jagen en om eigen baas te kunnen zijn. De risico’s: onvoldoende klanten kunnen trekken en financiële onzekerheid.

Radar en sociaal ondernemen

Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarige bestaan heeft Radar een speciale “reisgids” over sociaal ondernemen opgesteld. Deze is bedoeld om het gat in de publieke ruimte tussen de markt, de overheid en de burger op te heffen. De sociale ondernemer pakt maatschappelijke problemen aan. Maar hoe doe je dat: sociaal ondernemen? Hiervoor is dus de speciale gids opgesteld.

De allerbeste ondernemer opleidingen: onze bronnen

Voor dit artikel over de beste opleidingen voor ondernemers hebben we van de volgende bronnen gebruik gemaakt:

· https://www.ikgastarten.nl/zzp/welke-opleidingen-zijn-relevant-voor-ondernemers-en-zzpers

· https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/kwart-miljoen-mensen-willen-eigen-bedrijf

· https://www.radaradvies.nl/radar-presenteert-reisgids-voor-sociaal-ondernemen/

Veel gestelde vragen

Wat is ondernemerschap?

Indien je het over ondernemerschap hebt, dan heb je het over iemand die als doel heeft om door het verrichten van arbeid en het investeren van kapitaal een inkomen te genereren.

Bij iemand die in loondienst is noemen we dit salaris, bij een ondernemer noemen we dit winst.

Maar ondernemerschap is nog veel meer. Je moet niet alleen verstand hebben van de business waar je werkzaam in bent, maar je moet ook verkoop- en marketingkwaliteiten hebben.

Nu zijn er een aantal zaken die je wel kunt leren, maar ze zeggen dat ondernemerschap je ook wel een beetje in je bloed moet zitten. Je moet er als het ware feeling voor hebben.

Kan iedereen ondernemer worden?

Dit is een vraag die je met “ja” en tegelijkertijd ook weer met “nee” moet beantwoorden. Want natuurlijk kan in principe iedereen ondernemer worden als hij of zij dat graag wil, maar je moet ook de mogelijkheden en de wensen hebben om dit te worden.

Ondernemerschap brengt namelijk risico’s met zich mee. Want wat als je je baan hebt opgezegd en je onderneming loopt niet zoals je had verwacht? Er komt onvoldoende geld binnen en de rekeningen moeten toch betaald worden.

En wat als je door ziekte een tijdje niet kunt werken? Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn doorgaans nogal duur en daarom heeft een groot aantal van de ondernemers er geen. Dit is voor veel mensen al een reden om geen ondernemer te worden en te kiezen voor de veiligheid van een dienstverband.

Zo weet je zeker dat je iedere maand een vast inkomen hebt en je bij ziekte of werkeloosheid gebruik kunt maken van het vangnet. Andere mensen hebb simpelweg de ambitie niet of weten niet zo goed in welk segment ze een onderneming zouden moeten starten.

Hoe word je ondernemer?

Om te beginnen zal je eerst even na moeten denken over wat voor soort onderneming je wil gaan starten. Welke producten of diensten ga je leveren en ga je dit vanuit een fysieke locatie zoals een winkel of kantoor doen, of kies je ervoor om dit online te doen.

En tenslotte is natuurlijk ook de vorm van je onderneming van belang. Ga je voor een eenmanszaak, al dan niet met personeel, een Vennootschap onder Firma of kies je voor een Besloten Vennootschap. Om een Besloten Vennootschap op te richten zal je echter wel even langs de notaris moeten, terwijl een eenmanszaak en Vennootschap onder Firma meteen bij de Kamer van Koophandel kunnen worden ingeschreven. Op het moment dat je bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven kun je van start.

Heb je een opleiding nodig om ondernemer te worden?

Er is geen specifieke opleiding die je moet volgen om ondernemer te worden. Afgezien van een aantal beroepen waarvoor je bepaalde diploma’s moet kunnen overleggen als je je in gaat schrijven bij de Kamer van Koophandel, kun je je hier meestal zonder problemen als ondernemer registreren.

Maar in een aantal gevallen is het wel handig om een cursus te volgen. Zo kun je bij de Kamer van Koophandel een simpele cursus van een paar uurtjes volgen om je een beetje wegwijs te maken in alles wat er bij komt kijken om ondernemer te zijn.

Daarnaast is het mogelijk om een cursus te volgen op dat gebied waar je zelf weinig kennis van hebt, maar waarvoor het wel nuttig kan zijn om daar iets meer kennis van te hebben. Ja kan hierbij denken aan een korte marketingcursus om jouw onderneming zo goed mogelijk in de markt te zetten. Of een administratiecursus als je van plan bent om zelf je boekhouding te gaan doen.

Ondernemer opleidingen: jouw vervolgstap

Dus: jij bent beginnend ondernemer? Of je wilt beginnen met ondernemen? Sla je slag en volg één van bovenstaande cursussen of opleidingen om je bedrijf direct op de rit te krijgen. Het is uiteindelijk vaak makkelijker dan je denkt, zodra je maar weet hoe je het aan moet pakken.

Wie wil ondernemen, kan dat ook zonder voorkennis doen. Maar de kans is dan aanwezig dat je bedrijfje nooit echt van de grond komt. Wil je beginnen met de juiste basis, dan kies je voor één van de ondernemerscursussen of -opleidingen in dit artikel besproken. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er heel wat verschillende mogelijkheden: speciaal voor ieder soort ondernemer. Jij hoeft alleen maar een ondernemerscursus te kiezen die het beste bij je aansluit.

In conclusie: dit kunnen ondernemer opleidingen voor je betekenen

Beginnen met ondernemen is voor niemand makkelijk. Er is namelijk een hoop dat je moet regelen en daar heb je lang niet altijd zin of tijd voor. Vandaar dat het zeker kan lonen een echte ondernemer opleiding te volgen. We wensen je veel succes bij het uitkiezen van de juiste.