Review & Ervaringen: Webnode – goed om je eigen website te creëren?
Wie zijn eigen website wil maken, komt er niet onderuit om een geschikt platform te zoeken waarbij je het maken van de website zelf plus het hosten ervan kunt onderbrengen. Je kunt natuurlijk ook je eigen website bouwen via gratis platforms, maar dan moet je meestal al wel wat ervaring hebben. Het grote voordeel van Webnode is dan ook dat je een heel intuïtief CMS-systeem hebt, waarbij ze ook nog de hosting voor je doen. De extra’s van Webnode smaken naar meer.
Overstappen naar een websiteontwerp zonder programmeur
Je kunt allerlei redenen hebben om over te stappen naar een andere host of websiteontwerp. Soms ligt het eraan dat je een blog bijvoorbeeld uit wilt breiden met de mogelijkheid om producten aan te bieden. Je wilt dan een afrekenmodule die in het ene pakket wel zit en in het andere pakket niet. Een aanbieder die alles in een heeft, is dan wel verstandig, anders moet je met allerlei extra toevoegingen gaan werken die de looks van jouw site kunnen veranderen.
Waarom Webnode deze keer reviewen?
Als het om een CMS-systeem gaat dat zelfs door een leek te gebruiken is, zijn wij fan. Iedereen die een visueel plaatje heeft van zijn nog te bouwen website, weet wel welke elementen hij erin wil hebben. Je kunt als je een vakantiehuisje verhuurt en niet via het VVV of Expedia wilt verhuren (die meesnoepen van jouw inkomsten) een eigen website maken en zorgen dat die bovenaan komt te staan in Google. Een kalender met nog beschikbare data is dan handig om op je website te plaatsen.
Waarom opletten bij ‘gratis’ platforms?
Zelfs als iets echt gratis is, weet je al dat je er op een of andere manier toch een keer voor betaalt. Niks is 100% gratis. Als je het goedkoopste van het goedkoopste wilt, krijg je weer te maken met reclames die op je site geplaatst worden om inkomsten uit te halen. Het zijn allemaal zaken die je inhoud vertroebelen en hierdoor gaan je klanten of lezers ergens anders naartoe. Je betaalt daarom graag voor iets dat helemaal door jou gecontroleerd wordt, alleen het liefst niet te veel.
Onze eerste sceptische reactie klopt dan ook
Bovenaan de pagina staat ook ‘Creëer je eigen website gratis!’, maar dat is alleen het maken, dan heb je hem nog niet live. Wil je je website lanceren? Dan moet je toch een domein hebben en een host voor je domein. Er is dus een mooi lokkertje waardoor je geneigd bent snel aan de slag te gaan, maar je komt vanzelf op de koffie als je je creatie wilt publiceren, want zelfs bij het goedkoopste abonnement zit er geen gratis domein bij.
Waarom dan toch publiceren dat je een gratis website kunt bouwen?
Zodra je iets vormgegeven hebt, zijn daar al heel wat uren in gaan zitten. Die tijd wil je niet weer opnieuw bij een andere host moeten besteden als je ziet dat het daar misschien een euro per maand goedkoper kan. Die tijd bespaar je je dan wel. Dat is ook precies waar het om gaat bij het trekken van klanten en verkopen van domeinen en hosting. Zodra je ‘on board’ bent, heb je niet snel weer zin om er weg te gaan. Je blijft dan betalen, omdat je er nou eenmaal begonnen bent.
Welke criteria tellen mee bij Webnode?
- Hoe liggen de prijzen vergeleken met de concurrent?
- Welke inhoud heeft Webnode te bieden en hoe onderscheidt dit zich van de competitie?
- Levert Webnode ook iets unieks, of is het meer van hetzelfde?
- Hoe zit het met de klantenservice van Webnode? Zijn ze snel te bereiken? Krijg je de hulp waar je om vraagt? Is deze hulp inbegrepen in de prijs?
Hoe we Webnode vervolgens getest hebben: relevante onderzoeksdata
We zijn gestart met het ‘gratis’ maken van de website en dan kom je er al meteen achter dat je niet de domeinnaam kunt kiezen die je eigenlijk graag zou willen. Om over te schakelen naar een echte unieke domeinnaam, moet je betalen. Het goedkoopste pakket kun je dus alleen bestellen als je al een eigen domeinnaam ergens hebt en alleen voor de opslag en bandbreedte wilt gaan van Webnode. Hoe meer je betaalt, hoe meer dienstverlening je hiervoor krijgt. (eigen mailbox, online winkel, Google AdSense en Analytics)
In het kort: wat is Webnode?
Met Webnode kun je een website met een eigen domein maken en alle services afnemen om het doel van je website (webwinkel, blog, aanbieder van online trainingen, et cetera) zo soepeltjes mogelijk te laten verlopen met allerlei extra’s, zoals formulieren, webwinkelfuncties en ledenregistratie. Er zitten wel altijd grenzen aan elke extra functie en daar zit dan ook het prijsverschil in. Hoe meer je nodig hebt (meer leden die je wilt registreren), hoe duurder je per maand uit bent.
Info over Webnode
Webnode is officieel gevestigd in Zwitserland, maar kijk je naar de namen van medewerkers, dan wordt snel duidelijk dat het overgrote deel geen Zwitsers, maar Tsjechisch spreekt. Daar is verder niks mis mee, maar het is wel goed om te weten wat de bron van het bedrijf vormt. Het bedrijf bestaat sinds 2008 en claimt meer dan 40 miljoen gebruikers te hebben. Dit kan iets zeggen over de betrouwbaarheid van de dienstverlening, want anders ben je gebruikers snel weer kwijt.
Hoe werkt Webnode?
Je kunt dus een gratis website met Webnode maken, maar je bent dan zeer beperkt in je mogelijkheden. Iedereen die echt meer wil dan alleen informatie publiceren (zoals verkopen of reserveren), komt tekort met deze gratis versie. Je krijgt bij de betaalde versie van Webnode (dit heet dan Premium) vier opties: Limited, Mini, Standaard of Pro. Voor elke versie betaal je per maand iets meer dan de vorige. Verder hebben de meeste landen een klantenservice in de eigen taal.
Onze test met Webnode
Het starten van het maken van je website is simpel. Je maakt een account aan (ook gratis) en gaat aan de slag met het kiezen van een thema voor de looks en layout van je website. Je moet zelf natuurlijk de inhoud bij elkaar verzamelen, maar dit kun je – afhankelijk van het onderwerp en hoeveel kennis je erover hebt – zelf doen of uitbesteden. De themapagina’s zijn aantrekkelijk en vergelijkbaar met andere content management systemen. Je sleept, klikt, voegt toe en verandert heel snel de elementen zoals je ze wilt hebben.
Onze ervaringen met Webnode: de uitkomst
We zijn niet ontevreden over Webnode. Het is een eenvoudige prijstabel waar je snel in ziet welk pakket voor jou het beste gaat werken. Je kunt geen onderdelen van services uitwisselen. Je kunt dus niet zeggen in het Standaard pakket dat je ongelimiteerde back-ups wilt hebben. Je bent dus voor je keuze afhankelijk van een vereist onderdeel en in welk pakket dit zich bevindt. Over het algemeen lijken de pakketten op die van andere aanbieders. Wel zijn de prijzen soms anders.
Ervaringen met hostingbedrijven bij Consumentenbond, Radar of Kassa
Er worden bij geen enkele partij specifieke kenmerken genoemd waar onderzoek naar gedaan is en waar aanbieders met elkaar vergeleken zijn. Wel wordt er flink aan de weg getimmerd als het gaat om de wet- en regelgeving als het webhosting aangaat. Een host die niet voldoende gegevens van zijn klant verzameld (en dus makkelijker kan doen wat in het artikel van de Consumentenbond staat), kan in de problemen komen. Verder geeft Kassa aan dat het best lastig kan zijn om van een contract af te komen.
Gebruikte bronnen bij CMS
- https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/brein-eist-einde-anonieme-klanten-bij-hostingaanbieders/
- https://www.consumentenbond.nl/online-kopen/nep-webwinkels
- https://www.bnnvara.nl/kassa/discussie-opzeggen-hosting-contract
Kosten Webnode
Je hebt keuze uit vier Premium diensten:
- Limited kost je 3 euro per maand
- Mini kost 5,50 per maand
- Standaard kost 9,90 per maand
- Pro kost 17,90 per maand
Er zijn ook E-commerce Premium pakketten. Die prijzen zijn als volgt:
- Standaard kost 11,90 per maand
- Pro kost 21,90 per maand
- Business kost 27,90 per maand
Het grootste verschil tussen de gewone en E-commerce Premium dienstverlening zit hem in de opslag die je krijgt en de hoeveelheid bandbreedte. De inhoud is verder gericht op de functies die een webwinkel nodig heeft, zoals het verwerken van bestellingen, facturen automatisch sturen en met verschillende valuta kunnen betalen. Ook hier zit een oplopend verschil in wat er aangeboden wordt. Bij het duurste E-commerce pakket zijn veel functies zonder enige limiet.
Is Webnode het geld waard?
Voor de kleine blogger die niks heel spannends met een website wil doen, is een mini abonnement prima. Je hebt niets van de extra’s nodig die in de uitgebreidere pakketten zitten en dan ben je dus ongeveer 5 euro per maand kwijt. Voor iets meer keuze en functies (en daar ga je toch al snel naartoe als je serieus iets met je website wilt) betaal je natuurlijk ook meer. De prijzen vinden we niet veel hoger dan bij andere aanbieders. Wel zit er bijvoorbeeld verschil in het aantal GB dat je krijgt.
Wat vinden wij van Webnode?
Limited
Dit is alleen geschikt als je ergens anders al een domein geregistreerd hebt en alleen hosting zonder poespas nodig hebt.
Mini
Dit pakket is voldoende voor minimalistische websites met weinig opslagcapaciteit die maar een enkele mailbox willen.
Standaard
Bij Standaard krijg je meer opslag, meer bandbreedte, meer mailboxen en een beperkt aantal mogelijkheden als het gaat om ledenregistratie, talen en back-ups (met herstel).
Pro
Voor de professional die alles en zoveel mogelijk wil, is er het Pro pakket. Aan veel zaken zit geen limiet (zoals bij Standaard wel is), maar bij mailboxen zit je bijvoorbeeld toch nog aan een maximum van 100 stuks.
De voor- en nadelen van Webnode op een rijtje gezet
Voordelen
- Duidelijk overzicht van prijzen met bijbehorende diensten
- Betrouwbare hosting
- Fijne klantenservice en per land of aantal landen gegroepeerd
- Eerste jaar gratis domein vanaf pakket Mini
Nadelen
- Na het eerste jaar ga je dus wel betalen voor je domein.
- Je weet dat back-ups belangrijk zijn en die zitten niet in elk pakket.
Hoe wij Webnode scoren
Als je naar de prijs kijkt, levert Webnode niet significant betere of andere diensten dan andere hostingbedrijven met websiteontwerpmogelijkheden. Ook de sjablonen of thema’s zijn herkenbaar en makkelijk in te vullen. Je kunt snel switchen tussen visuele aspecten en dat is prettig. Wel is het een onderzoek waard om – wanneer je al bij een andere host zit – inhoudelijk diensten te vergelijken. Je weet dan al wat je minimaal nodig hebt om je website goed te laten draaien en kunt de lijst met specificaties bij elk pakket handig controleren om beter te kunnen kiezen.
Is Webnode uniek?
Webnode is zeker niet uniek. Het is de zoveelste speler in een markt die domeinen en hosting aanbiedt. Is dat erg? Nee, zeker niet. Als je niet veel kennis hebt van technische zaken en geen geld hebt voor een IT-specialist of iemand die de website voor jou bouwt, werkt Webnode prima. De kracht van Webnode zit hem dan ook in het leveren van toepassingen die voor iedereen werkbaar zijn.
Ons onderzoek naar de support van Webnode: hoe snel kregen we reactie?
Voordat we onze website op gingen starten, hebben we nog contact gehad met de klantenservice. Hiervoor moet je wel eerst een account aanmaken, tenzij je jouw vraag bij de veelgestelde vragen ziet staan en dat antwoord voldoende voor je is. De reactie die we daarna kregen (het ging over het e-mailadres en hoe dat eruit kon zien) liet iets langer op zich wachten dan we wilden, maar uiteindelijk konden we wel verder met het antwoord dat we kregen.
Voor wie is Webnode geschikt?
Iedereen die bereid is te betalen voor website en hosting, kan met Webnode uit de voeten. Je krijgt ruime keuze uit hoe je je website eruit wilt laten zien en kiest per pakket welke functies voor jouw website en het functioneren ervan essentieel zijn. Bedrijven of zelfstandig ondernemers kunnen daarnaast voor een van de E-commerce pakketten kiezen die net dat beetje extra bieden voor het bedienen van klanten, bezoekers of gasten.
Wat moet je kunnen om met Webnode in zee te gaan?
Behalve het aanmaken van een account en het vormgeven van je website, gaat het er vooral om dat je zelf een vinger aan de pols houdt. Als je niet het duurste pakket kiest en daarvoor betaalt, heb je niet oneindig veel back-ups. Dat betekent dat je zelf regelmatig moet zorgen voor back-ups. Doe je dit niet en is er een cyber crimineel die het op jouw blog voorzien heeft? Dan kan het wel eens zo zijn dat je maanden aan blogartikelen kwijt bent.
Hoe ging het vroeger als je een website wilde lanceren?
In het begintijdperk kon alleen iemand die gestudeerd had en kon programmeren een website in elkaar zetten. Je moest kunnen coderen en had weinig mogelijkheden als het om visuele vormgeving ging. Het ging toen vooral om het opnemen en weergeven van informatie, niet om dit zo mooi mogelijk voor de klant of lezer te doen. Een website kostte vroeger dan ook veel meer geld en je moest heel duidelijk kunnen maken wat je als eindresultaat verwachtte.
Ervaringen van anderen met Webnode
De reviews over Webnode zijn gemixt. Er zijn positieve verhalen, maar ook best wat negatieve ervaringen. Sommige mensen geven andere prijzen aan dan die wij op de website van Webnode zelf kunnen vinden. De ervaringen en prijzen die terug te vinden zijn, lopen dus uiteen. Het lijkt er op (als je Trustpilot bekijkt) dat de Nederlandse klantenservice moeilijk contact met het hoofdkantoor krijgt, of dat ze minder goed bereikbaar zijn (wat je wel van een klantenservice verwacht).
Samenvatting andere reviews
Recensent | Samenvatting review |
Trustpilot | Webnode scoort 2,9 van 5 sterren en een op de vijf mensen geeft Webnode maar 1 ster! Klachten gaan vooral over websites maken, klantenservice contacteren en je geld terugkrijgen. (Bij de Belgische Trustpilot scoort Webnode nog ietsje lager, namelijk 2,7 van 5 sterren.) |
Website Kerel | De review schrijft positief over Webnode en geeft aan dat het voor ongeveer 90% van de mensen die een eigen website wil maken goed functioneert door de prettige manier van zelf een website bouwen. |
Website Planet | Het werkt prima volgens deze reviewer, maar Webnode is nou ook weer niet helemaal perfect. |
Conclusie: wel of niet met Webnode starten?
Door de Nederlandse helpdesk bij Webnode kun je toch neigen naar hun service met de bijbehorende elementen die per soort website handig zijn. Als webwinkel (groot of klein) zijn er passende pakketten met ieder hun eigen prijs en gradatie in functies. Je kunt niet wisselen en kunt dus echt alleen voor een pakket kiezen dat het minimale voor jouw website bevat. Hierdoor kun je het gevoel krijgen te veel te betalen, omdat je andere functies misschien niet of minder nodig hebt.
Review | Webnode |
Samenvatting | Ook wij zijn niet laaiend enthousiast over Webnode en dat komt vooral omdat er zoveel aanbod is. Je moet echt even speuren wat voor jou het beste werkt. Is dit je eerste website? Dan kan Webnode prima werken en leer je veel over waar jouw website minimaal aan moet voldoen. Stap je daarna een keer over op een andere host? Dan neem je die ervaring mee. |
Review door | Redactie |
Beoordeling | 5 van 5 sterren |
Op jouw succes!