Hoe kun je lekker verdienen met affiliate marketing? Hoe maak je van jouw expertise een succesvol online bedrijf met duizenden tevreden klanten die alles van jou aannemen? Hoe kun je ze daardoor relevante producten als affiliate aanbevelen, waardoor jij er flink aan gaat verdienen? Wat zijn 12 slimme leerpunten die je moet toepassen, waardoor je lekker gaat verdienen met het aanbod van anderen?

In dit artikel vind je 12 slimme inzichten om meer online te verdienen, en dan met name via affiliate marketing. Dit artikel geeft antwoord op onder de volgende vragen:

 • Hoe word je een bekende expert in jouw vakgebied?
 • Hoe kan het dat mensen dan graag koopadvies van jou aannemen?
 • Hoe kun je daar een fulltime inkomen mee verdienen?
 • Hoe kun je door middel van affiliate marketing eenvoudig bijverdienen?
 • Hoe kun je dit inkomen uitbreiden door je eigen merk uit te bouwen met je eigen boeken, audio’s en online programma’s? Dit is het echte werk.
 • Wat is de #1 manier waardoor Rubin duizenden digitale, fysieke en klassikale NLP-producten en -trainingen verkoopt?

Sowieso raden we je aan om niet alléén maar aan affiliate marketing te doen: zorg dat je óók je eigen producten maakt, want zo verdien je 100 keer meer dan met enkel affiliate marketing.

Leerpunt 1: Wat is Affiliate Marketing?

Affiliate marketing is simpel: je promoot andermans producten aan jouw eigen publiek. Je verdient daardoor steeds een x percentage – een commissie – wanneer een van jouw volgers tot aankoop overgaat.

Voorbeeld:

 1. Cursusmaker Marietje heeft een zinvolle en leuke videocursus over aquarelverven gemaakt. Verkoopprijs: 97 euro. Marietje heeft echter een lege mailinglijst, dus geen publiek. Behalve dan haar vriend en moeder…
 2. Affiliate Priscilla heeft wél een publiek. Ze heeft een bekende hobbywebsite gemaakt en ze heeft in de afgelopen twee jaar 5.000 hobbyisten verzameld in haar mailinglijst en Instagram. Priscilla heeft geen zin om een hobbycursus te maken maar ze wil wel graag makkelijk geld verdienen.
 3. Je raadt het al: Priscilla vindt Marietjes aquarelcursus op een plek waar affiliate-producten te vinden zijn: marketplace.plugandpay.nl. Hier pakt ze haar unieke affiliate-link zodat Priscilla automatisch 30% commissie krijgt als iemand via Priscilla’s mailinglijst deze aquarel-cursus van Marietje koopt.
 4. Priscilla maakt dus een nieuwsbrief en Instagram-post voor haar 5.000 volgers en nieuwsbrieflezers over Marietjes aquarelcursus, met daarin de unieke affiliate-link naar Marietjes cursus.
 5. 90 volgers van Priscilla kopen de cursus voor 97 euro, waarvan steeds zo’n 32 euro als beloning naar Priscilla gaat en de overige 65 euro naar Marietje. Dat betekent dat Priscilla met een simpele actie eventjes zo’n €3.000,00 ‘geprint’ heeft door gewoon even een mailing te sturen. Ze hoeft geen product te leveren. Dat moet Marietje doen.

Leerpunt 2: Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Priscilla heeft zojuist €3.000,00 verdiend met wat simpele berichtjes naar haar volgers – en daarmee is ze ook meteen helemaal klaar. Ze hoeft de cursus niet te geven, ze hoeft geen vragen te beantwoorden, ze hoeft geen coachingcalls te geven en ze hoeft de aquarel-cursusomgeving en -video’s ook niet gemaakt te hebben. Makkelijk verdiend dus.

Overweeg dus sowieso om even wat extra geld te verdienen door wat affiliate-producten te promoten aan je volgers, want het kost nauwelijks moeite en investering. Neem dus sowieso een kijkje op marketplace.plugandpay.nl en kies een aanbod uit dat jij makkelijk zou kunnen promoten.

Leerpunt 3: Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

Stel dat Priscilla iedere maand zo’n leuke actie bedenkt door steeds een hobbycursus uit marketplace.plugandpay.nl te promoten. Dan verdient Priscilla dus zo’n €3.000,00 euro per maand extra bovenop haar normale inkomstenstromen.

De Amerikaanse marketingexpert Russell Brunson heeft een stelregel dat iedere abonnee in jouw emaillijst gemiddeld €1 per maand zou moeten opleveren. Priscilla uit ons voorbeeld heeft 5.000 nieuwsbrieflezers. Hobbyen is een niche met vrij lage prijzen, dus ze doet het alsnog erg goed met die €3.000,00 per maand.

Leerpunt 4: Is met die €3.000,00 p/m het verdienplafond van Priscilla bereikt?

Nee, want die €3.000,00 bestaat uit commissies van gemiddeld 30%. Voor iedere euro die haar volgers uitgeven, ziet ze uiteindelijk maar 30 cent. Waarom zou ze niet gewoon voor de volle 100% gaan? Gewoon eens in een ochtendje zelf een camera boven tafel hangen en een videocursus opnemen. Priscilla kan op deze manier makkelijk zo’n €10.000,00 p/m verdienen als ze na een tijdje óók haar eigen aquarel-cursus opneemt.

Doordat ze nu haar eigen videocursussen verkoopt, mag ze bij iedere verkoop 100% van de omzet houden, in plaats van 30% affiliate-commissie. Die €10.000,00 p/m is nogal een verschil met die €3.000,00 die ze verdiend zou hebben als ze slechts een affiliate zou zijn gebleven.

Dit is overigens exact wat je leert in MPOP: het maken van je eigen videocursus. Want daarin zit het echte grote geld. Affiliate marketing is een leuke bijverdienste voor erbij. Stapelen van inkomstenbronnen is namelijk altijd een goed idee.

Leerpunt 5: Doe dus niet alléén aan affiliate marketing, maar maak ook je eigen programma’s

Affiliate marketing is dus handig en fijn als je zo nu en dan leuke producten kunt aanbevelen aan je volgers. Echter, je laat onnodig veel geld op straat liggen als je daarnaast niet een volledige business voor jezelf neerzet – met óók je eigen producten.

Maak dus een volledig eigen merk, met je eigen programma’s, videotrainingen, audio’s en boeken als hoofdverdienste… én beveel daarnaast wat producten aan als affiliate voor wat extra verdiensten. Echt, het is zonde als je alléén maar aan affiliate marketing doet en daarmee andere bedrijven rijk maakt. Maak liever jezelf rijk door ook je eigen aanbod te creëren!

Leerpunt 6: Maak geen vijfjarenplan van je eigen cursus, maar neem hem in een ochtendje op

De ochtend voordat ik in het interview verscheen, had Simone Levie een volledig nieuwe videocursus opgenomen. In één enkele ochtend! Wat wil ik dat je hieruit meeneemt?

Maak alsjeblieft zo snel mogelijk een matige videocursus. Zoals de bekende uitspraak van Simone luidt: start before you’re ready! Beter iets dan een vijfjarenplan dat niets is. Maak nu eens een Powerpoint-presentatie of pak je mobiel en leg jouw expertise eens uit in zes kleine video’tjes. Raad eens: je hebt nu al je eigen videotraining – die je in een uurtje in grove lijnen hebt gemaakt. Deze videotraining is nu al geld waard kun je nu gewoon al verkopen.

Zelf ben ik bovendien een perfectionist, dus iets wat voor mij matig is, dat is voor anderen juist super waardevol. Mijn eigen boek is 4.000 keer verkocht binnen een jaar nadat hij uitkwam – waarvan 1.300 in de eerste maand. Mijn boek was niet goedkoop. Raad eens: slechts 15 van de 4.000 mensen vroegen in totaal een refund aan. Dat is een ongelooflijk laag percentage.

Kortom: maak gewoon iets, want jouw kennis is bijna altijd waardevol voor mensen en ze kopen puur om die reden al graag bij je. Vóóral als je een perfectionist bent. Dan is alles wat je in uurtje eruit poept al hartstikke waardevol voor een grote groep van de bevolking.

Veel programma’s van Simone Levie zijn ook maar met een simpele webcam opgenomen, zonder nabewerking of fancy intro’s en outro’s. Laat dit voor jou een inspiratie zijn. Het geld ligt op straat, dus we moeten niet vijf jaar lang thuis zitten broeden op een perfect product.

Leerpunt 7: Hoe kun je affiliate marketing steeds verder uitbouwen om er ‘vet mee te verdienen’? Wees de #1!

Er is maar één antwoord op deze vraag: word de #1 autoriteit in jouw gebied. Er is geen andere manier om te slagen. Waarom? Het is heel logisch:

Er zaten van het begin tot het einde 80 mensen in het webinar waarin ik deze leerpunten vertelde. Jullie snappen allemaal wel dat niet alle 80 deelnemers allemaal zo groot als Simone Levie gaan worden.

Maximaal een handjevol van jullie gaan jullie dromen waarmaken. De rest gewoon niet. En ik zeg hier niks geks: letterlijk iedereen in Nederland heeft een droom, iedereen heeft er ooit wel aan gedacht dat het wel leuk zou zijn om een ‘succesvolle influencer te zijn’ of om ‘permanent vakantie’, ‘passief inkomen’ en ‘een vrijstaand huis in Vught’ te hebben.

Maar niet iedereen heeft dat.

Statistisch gezien zal er maar een handjevol mensen per honderd mensen zijn die dat ook daadwerkelijk bereikt.

Wat moet je doen om daartoe te behoren? Zoals Simone Levie het ooit zei: Sluit jezelf twee jaar op, bouw aan je droom en kom er pas uit als het gelukt is. Want niemand is bereid om dat te doen. En daarom is dat ervoor nodig om bij die kleine groep te horen die gaat slagen.

De middenweg werkt niet, want iedereen wil de middenweg nemen. Jij moet dus niet die middenweg nemen: sluit jezelf twee jaar lang op in een hok en stop in die tijd met boeken lezen, uitgaan, vrienden en vage kennissen bezoeken en Netflixen. Als het echt je beste vrienden zijn, staan ze aan het einde van die twee jaar gewoon weer klaar voor je.

Het enige wat jij moet doen, is de #1 autoriteit in jouw gebied worden. Ik kan als affiliate tegenwoordig alleen maandelijks die 15 opleidingen van €2.600,00 op de automatische piloot verkopen omdat ik als topautoriteit op NLP-gebied gezien word.

Priscilla uit ons eerdere voorbeeld moet ervoor zorgen dat ze de #1 autoriteit wordt op het gebied van creatief hobbyen en aquarelverven. Dat betekent:

 • Dat ze er helemaal in duikt.
 • Dat ze alle hobbyproducten van top tot teen en van A tot Z kent.
 • Dat haar blog en Instagram volledig draait om dat ene productsoort.
 • Dat ze er alles over weet.
 • Dat ze alle mogelijke content over deze productsoort heeft gepubliceerd.
 • Dat ze alle updates kent van alle videocursussen die hierover te vinden zijn.
 • Dat ze er speciale bonussen bijmaakt die mensen alléén kunnen krijgen als ze via jouw affiliate-link het product aanschaffen en jou achteraf hun bewijs van inschrijving naar jou mailen.
 • Dat zij de awards uitdeelt voor de beste hobbycursussen van Nederland.
 • Dat zij de Madelon Vos is in de hobbywereld wat Madelon Vos is voor de cryptowereld. Dat zij de Edwin Selij is in de hobbywereld wat Edwin Selij is voor de hypnosewereld.

Want zó bouw je een echt merk, met alle groei-voordelen van dien. Dit wordt ook wel inbound marketing genoemd. Hier wordt inbound marketing verder uitgelegd. Hieronder som ik even alle voordelen op die kunnen gebeuren als jij besluit om de #1 expert op jouw gebied te worden:

 • Dan gaan mensen ook echt advies van jou aannemen over welke cursus ze moeten volgen. Als jij je afvraagt bij welke crypto-exchange je een account moet maken om te beginnen met crypto, en Madelon Vos zegt: dan moet je sowieso bij Bitvavo zijn… dan volg je Madelon Vos blindelings en dan verdient Madelon Vos 15% commissie van Bitvavo.
 • Als jij een wandelcoach bent die ernaast als affiliate wandelschoenen erbij verkoopt aan haar klanten, dan wil jij ook dat ze jou blindelings vertrouwen. Dan koopt men dus gewoon blindelings via jou, want jij bent de onbetwiste expert, en krijg jij je commissies.
 • Dan kun je speciale deals regelen omdat je toegevoegde waarde hebt. Andere affiliates die zomaar wat aanrommelen, krijgen dat niet. Priscilla kan dus voor haar volgers een speciale korting regelen bij voor Marietjes aquarelcursus.
 • Dan krijg je commissie-privileges: hogere commissie alleen voor jou. Puur omdat Priscilla de aquarel-expert van Nederland is, krijgt ze geen 30% commissie van Marietje, maar mag Priscilla als enige affiliate van Nederland maar liefst 50% commissie ontvangen. Zo verdient Priscilla al flink meer.
 • Dan krijg je samenwerkingsprivileges, zoals een branded landingspagina. Zoals ik in de sheets van het webinar liet zien: Priscilla kan haar volgers naar een speciale pagina op Marietjes website sturen waar Priscilla’s logo op staat. Dit verhoogt de affiliate-conversie flink!
 • Dan krijg je vanzelf ook heel veel volgers. Puur omdat je echt één focus hebt en de #1 expert op een gebied bent. Dan wordt alles makkelijker en word je ook automatisch geciteerd door bekende websites (wat weer goed is voor SEO). Zo wordt mijn website – hetnlpcollege.nl – regelmatig geciteerd door overheidwebsites zoals die van de GGZ, bekende onderwijssites en grote online magazines als Man-Man. Dat kon alleen gebeuren omdat ik de #1 online-expert in NLP aan het worden ben. Niet als ik zomaar wat los zat aan te klooien met affiliate marketing.

Kortom: kies een matig plan en voer dat stoïcijns uit tot het een mega-merk is geworden, in plaats van jarenlang een perfect plan bedenken dat nooit uitgevoerd wordt.

Leerpunt 8: Wat is een praktisch voorbeeld van affiliate marketing van mijzelf (Rubin)?

Wat bij mij persoonlijk heel goed werkt, is dat ik mensen een extra bonuscadeau aanbied als ze zich via mij aanmelden voor een klassikale NLP-opleiding. Ze mogen me een mailtje sturen met hun bewijs van inschrijving en vervolgens krijgen ze een extra cadeaubon van mij. Op die manier verzamel ik bewijs van wie zich allemaal via mij heeft ingeschreven voor een NLP-opleiding, en daarna factureer ik mijn affiliate-commissies bij de trainers waar ik affiliate van ben.

Ook klopte ik een paar jaar terug bij Simone’s team aan en ik zei: “Kijk, ik heb hier mijn e-maillijst met 5.000 coaches en NLP-liefhebbers die staan te popelen om hun coachingsbedrijf in een online programma voort te zetten. Willen jullie een speciale pagina op simonelevie.nl maken met mijn naam erop en een speciaal aanbod voor mijn volgers? Dan promoot ik die pagina met mijn mailinglijst.” Uiteindelijk is dat gebeurd en al bij het eerste mailtje had ik direct een paar duizend euro aan commissie verdiend.

Daarnaast promoot ik Simone door haar in allerlei bronnenlijstjes te zetten:

Leerpunt 9: Meer voorbeelden van affiliate marketing stapelen bovenop wat je al doet

Bouw een merk met daarin je eigen producten, programma’s en andermans affiliate-producten. Ga echt inkomstenbronnen stapelen in jouw eigen merk: doe gerust aan affiliate marketing en maak je eigen producten. Houd niet affiliate marketing aan als je enigste inkomstenstroom: doe nooit alléén aan affiliate marketing.

Het is anders echt zonde. Maak altijd een merk met daarin een mix van eigen producten en affiliate marketing.

Een vraagje aan jou: Heb ik met hetnlpcollege.nl een volwaardig bedrijf en merk, met eigen videocursussen, werkboeken, audio’s en funnels… of ben ik slechts rond aan het klikken om wat geld te verdienen met affiliate marketing?

Dat eerste antwoord natuurlijk. Want maak ik slechts een fractie van de impact die ik in potentie kan maken – vooral qua inkomsten.

Voorbeelden:

 • Simone draaide 2 miljoen omzet in 2020 en zelfs nóg een flink stuk meer in 2021 en 2022. Grotendeels bestaat die omzet uit haar eigen online trainingen en programma´s. Slechts een klein deel daarvan komt uit affiliate marketing. Haar hoofdmoot is MPOP. De training kost 5.000, en als men in MPOP het affiliate-product Divi erbij koopt, krijgt Simone steeds 100 dollar van de makers van Divi. Overigens verkoop ik Divi ook aan mijn klanten en krijg ik ook steeds 100 dollar. Maar je ziet het verschil in bedragen al: waarom zou je alleen maar Divi als affiliate verkopen voor 100 dollar commissie, als je ook je eigen programma kunt verkopen voor €5.000,00? Slechts een klein deel van de omzet van Simone Levie bestaat uit affiliate marketing.
 • Cynthia Schultz van Structuurjunkie verkoopt haar eigen planners en planning-trainingen. Waarom zou ze Pietjes planner en Marietjes planning-trainingen verkopen en zelf maar een paar luttele euro’s ontvangen (zo’n 20% van Pietjes planner), als je even met Canva of PowerPoint zelf wat video’s of pdf’s kan maken? Dan heeft ze een eigen product met 100% beloning voor zichzelf – en dat heeft ze ook gedaan.

Leerpunt 10: Wat zijn de praktische how-to’s hiervoor?

Als het goed is, zit je in een van de cursussen van Simone Levie. Zo niet, start dan zo snel mogelijk. Daarin laat ze jou over haar schouder meekijken op haar scherm voor de precieze how-to’s. In dit interview heb ik die praktische how-to’s niet gegeven omdat je daarvoor gewoon visueel alles moet zien gebeuren over iemands schouder. 

Leerpunt 11: Houd jezelf niet bezig met ‘de toekomst van affiliate marketing’: je kunt altijd de #1 expert worden en een following bouwen

Welk jaar het ook is, er zullen altijd opinieleiders en influencers zijn. Via welk platform dan ook. En bovendien zal bloggen en social media de komende jaren nog stevig blijven bestaan. Cynthia Schultz blogt al sinds 2006. Je kon al rond 2007 Facebookfans en Instagram-volgers krijgen. We zijn nu 15 jaar verder en het is er allemaal nog steeds.

Wat de toekomst ook brengt qua medium, word de expert die helemaal in een product is gedoken, die alles kan vertellen en aanbevelen rondom dat product en waar iedereen dus blindelings advies van aanneemt – waaronder advies over welke affiliate-producten ze moeten kopen.

Leerpunt 12: Gebruik je perfectionisme op de juiste manier, dus pak een matig idee en sluit jezelf er twee jaar mee op

In het webinar vroeg ik aan de deelnemers wie zichzelf als perfectionist ziet. Ook vroeg ik om nee te zeggen als je jezelf niet als perfectionist ziet. Bijna iedereen zei ja.

Dit is goed. Gebruik je perfectionisme. Maar dan wel op de juiste manier. Dat doe je met de volgende twee stappen:

 1. Pak welk-idee-dan-ook en voer dit idee uit. Het mag echt een heel matig idee zijn. Simone Levie heeft in ochtend een compleet nieuwe online videocursus opgenomen. Dat is alles behalve perfect, maar het is nu ten minste gedaan. Volgende week kan ze hem promoten in haar nieuwsbrief en heeft ze weer zes figuren aan omzet erbij, terwijl jij nog steeds aan het broeden was op dat ene perfecte idee.
 2. Pak dat matige idee en sluit jezelf er twee jaar mee op. Hier komt jouw perfectionisme goed van pas. Voer dat idee tot in den treure uit, tot je 5.000 volgers op Instagram en in je mailinglijst hebt. Stop in die tijd met boeken lezen, uitgaan, vrienden en vage kennissen bezoeken en Netflixen. Als het echt je beste vrienden zijn, staan ze aan het einde van die twee jaar gewoon weer klaar voor je. Dat is bij mij ook zo gegaan.

Samenvatting

Affiliate marketing is geen ‘vak apart’. Het is gewoon een klein onderdeel van jouw plan om een mega-merk op te zetten rondom jouw expertise. Blijf bij dat plan. Geen losse flodders.

Bouw gewoon een volledig bedrijf, met daarin alle leerpunten van MPOP. Dat betekent: Met je eigen funnel. Met je eigen online programma. Met je eigen e-maillijst. Met alles wat Simone je leert in MPOP en wat ze zelf ook doet.

Kies 1 vakgebied of product(soort), zoals NLP-expert, podcastexpert, ayahuasca-expert, menopauze-expert… en ken dat product van achter naar voren.

Word de #1 expert in jouw vakgebied door jezelf op te sluiten tot je er bent, met tienduizenden lezers, volgers, e-mailadressen en premium klanten. Maak op die manier van jouw e-maillijst een geldprinter.

Wat nu? Doe nu dit om te beginnen:

Zo kun jij dus ook te werk gaan voor de producten waar jij enthousiast over bent: maak een extra bonus die je alleen aan mensen aanbiedt die een affiliate-product via jou aanschaffen. En dan ben je al een fantastische affiliate!

Op jouw succes!