Wat zijn de beste bureaus die je kunt kopen om prettig, gezond en ergonomisch te kunnen werken? Wij hebben de beste aanraders voor ieder kantoor of thuiswerkplek op een rijtje gezet. Lees verder…

Nieuw bureau uitkiezen, maar welk bureau is nu het beste?

Bijna iedereen heeft een bureau in huis. Je werkt wat meer van huis uit, je Skypt met familie aan de andere kant van de wereld of je gebruikt het bureau om je hobby weer nieuw leven in te blazen.

Hoewel je meestal als eerste voor een bepaalde uitstraling gaat, is het formaat en de mogelijke opbergruimte eigenlijk van groter belang. Je kunt een bureau niet mooi vinden, maar als je er wel prettig aan kunt zitten, is er aan de uitstraling nog wel wat te doen. Waar ga jij op letten als je een nieuw bureau gaat kopen? Denk in ieder geval aan de opties die je hieronder kunt lezen.

Snel overzicht: Deze bureaus raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Eenvoudig en Handzaam DesignZit-sta bureau elektrisch verstelbaar – MRC EA: We waarderen dit bureau vanwege de eenvoud en doeltreffendheid. Gemaakt van kwalitatief materiaal, biedt het de gebruiker de keuze tussen verschillende bladmaterialen, en het zwarte frame geeft het een stijlvolle uitstraling. Voor ons is dit de perfecte keuze voor degenen die een simpele oplossing zoeken zonder in te leveren op kwaliteit en functionaliteit. >> Check laagste prijs
Maximale Werkruimte en FlexibiliteitZit-sta Hoekbureau elektrisch verstelbaar – MR: Met zijn uitgebreide werkblad en de mogelijkheid om gemakkelijk van taak te wisselen, is dit hoekbureau de ideale keuze voor de multitasker onder ons. We zijn fan van de extra ruimte die het biedt, waardoor je al je benodigdheden binnen handbereik kunt hebben. Voor ons is dit het go-to bureau voor degenen die hun werkruimte optimaal willen benutten. >> Check laagste prijs
Ergonomisch en VerstelbaarIVOL Elektrisch verstelbaar bureau 140×80 cm S: Wat ons betreft springt dit bureau er echt uit wanneer het gaat om ergonomie. De mogelijkheid om te wisselen tussen zitten en staan gedurende de werkdag is een gamechanger. Dit bureau maakt het mogelijk met een eenvoudige druk op de knop, wat het ideaal maakt voor degenen die hun gezondheid op de eerste plaats stellen. >> Check laagste prijs

Eenvoudig bureau

Het meest simpele bureau kan voor jou al voldoende zijn. Het heeft een blad aan de bovenkant en twee poten aan de zijkant. Je kunt daarbij kiezen voor een echt eikenhout blad, maar andere materialen zijn ook mogelijk.

Het ene materiaal is wat makkelijker schoon te houden, het andere oogt wat warmer in je kamer of kantoor. Het onderstel/frame is bij elk variant wel zwart. Denk vooral aan de afmeting van het werkblad van je bureau en of de hoogte voor jouw lichaamslengte in orde is. Je moet er prettig aan kunnen zitten en werken, anders ga je last van je rug krijgen.

Voor het werken met een computer met los scherm, wil je op zijn minst een bureaublad van 60 centimeter breed hebben, zodat het scherm op gepaste afstand van je ogen geplaatst kan worden.

Hoekbureau

Met een bureau dat de hoek omgaat heb je twee keer zoveel werkruimte op het bureaublad. Wanneer je graag specifieke ruimte voor verschillende taken gebruikt, kan een hoekbureau uitkomst bieden. Je draait met je bureaustoel naar het linkerdeel wanneer je aan de computer wilt werken en draait naar rechts om documenten door te lezen.

Op een hoekbureau kun je dan ook veel meer spullen kwijt en dit kan handig zijn wanneer je een extra lamp, een houder met pennen of een aantal ordners paraat wilt hebben. Ook lukt het je om een printer op het bureau kwijt te kunnen, waardoor je deze niet telkens hoeft op te bergen. Tijdens het werken kun je meteen bij alle toepassingen en dit scheelt tijd en werkt efficiënter.

Bureau met stellingkast

Bij veel administratie of hobbymateriaal kan extra opbergruimte voor jou van belang zijn. Door het blad van je bureau door te laten lopen in een stellingkast, krijg je deze ruimte vanzelf.

Onder het bureaublad zet je mandjes, dozen of ordners met spullen die je minder frequent nodig hebt, terwijl je boven het bureaublad items plaatst die je regelmatig gebruikt. Een bureau met stellingkast werkt ook goed wanneer je graag mooie spullen uitstalt die je stimuleren wanneer je aan het bureau zit.

Je kunt een foto van iemand die je dierbaar is of fleurige planten gebruiken om je stellingkast op te vrolijken. Dit heeft een positief effect op je omgeving en dus ook op jou.

Ergonomisch bureau voor laptopgebruik

Een ergonomisch bureau is aan te passen aan de individuele kenmerken van de mens. Als jij langer bent, moeten ook jouw benen goed onder het bureau kunnen passen. Wanneer je juist kleiner bent, wil je je voeten nog plat op de grond kunnen zetten als je aan het bureau aan het werken bent.

Dit betekent dat een aantal elementen van het bureau instelbaar moeten kunnen zijn, nadat het bureau in elkaar gezet is. Het liefste wil je dat je minimaal het bureaublad in hoogte kunt verstellen, maar een aparte in hoogte verstelbare monitorplateau is ook gewenst. Een derde niet onbelangrijk item is de extra (uitschuifbare) blad om je toetsenbord op te zetten.

Verstelbaar bureau – zitten of staan

Nog beter in ergonomisch opzicht is het kunnen afwisselen van je houding tijdens het werken aan een bureau. Er zijn daarom bureaus die je heel makkelijk – met een hendel of elektrisch met een drukknop – in hoogte kunt verstellen.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld eerst twee uurtjes zittend werk verricht, om daarna staand wat werkzaamheden uit te voeren. Juist deze afwisseling in houding kan ervoor zorgen dat je minder klachten ervaart.

Je kunt je namelijk snel laten verleiden om te lange tijd achtereen zittend te werken en de bouw van het lichaam is hier niet op ingesteld. Heb je weinig andere momenten die op een werkdag voor afwisseling zorgen? Dan kan een snel in hoogte aan te passen bureau handig voor jou zijn.

Stabureau

Heb je al een goed bureau, maar is dit niet in hoogte in te stellen? Dan kun je – indien je voldoende ruimte hebt of af kunt wisselen met anderen in huis of op kantoor – een los bureau om aan te staan plaatsen.

Dit bureau is dan niet in hoogte aan te passen, maar is definitief ingesteld om aan te gaan staan. In openbare ruimten zoals bibliotheken zijn dit soort bureaus vaak toegepast om bijvoorbeeld je e-mail op te checken of de beschikbaarheid en locatie van een boek op te zoeken.

Thuis kan een stabureau ook handig zijn, zeker wanneer je problemen met langdurig zittend werken ervaart.

Wandbureau

Met een wandbureau los je het probleem van ruimtegebrek in je kamer op. Het bureaublad vouw je omhoog en verdwijnt als het ware in een kast aan de muur. Alles wat zich in de kast bevindt, zie je niet als je het bureau niet uitklapt.

Zit er nog een stellingkast onder het gesloten deel van de kast, dan zie je deze items wel. Het voordeel is tweeledig, want je hebt niet alleen een opgeruimde werkplek zodra je het werkblad omhoog klapt en vastklemt, maar je voorkomt ook dat je bureau te veel plek inneemt.

Dit is de ideale oplossing voor wie wel een bureau wil, maar eigenlijk een aantal vierkante meters te kort komt.

Authentiek houten bureau

Je kent het nog wel van vroeger, die zware, houten bureaus met links en rechts opbergruimte. Het was van fatsoenlijk hout gemaakt en je ging dan met je benen tussen beide kanten met kast of laden zitten.

Er is voldoende plek voor alles wat je graag op het bureau hebt en voor losse items of een printer die je niet de hele dag in het zicht wil hebben, gebruik je de praktische opbergruimte. Aan het einde van een werkdag kan alles opgeborgen worden en heb je een net bureau, zelfs als je geen aparte kantoorruimte hebt en dit bureau in je woonkamer zou staan.