Welke spullen horen absoluut in een gezonde thuiswerkplek, zodat het arbo-ready is? In dit artikel hebben we de essentials voor je op een rijtje gezet: de beste thuiswerkspullen en -accessoires de je nodig hebt, zodat je jouw thuiswerkplek optimaal kunt inrichten. Lees verder voor onze aanraders.
Hoe kun je je thuiswerkplek in één keer goed inrichten?
De twee belangrijkste elementen van je thuiswerkplek zijn je bureau en bureaustoel. Wanneer je eettafel een fijne hoogte heeft om aan te eten, maar niet de juiste hoogte heeft om aan je laptop te werken, wordt het tijd om een bureau aan te schaffen en ruimte in huis te creëren voor je eigen thuiswerkplek.
Een losse eetkamerstoel kan dan tijdelijk werken, maar ook daar merk je al snel dat een degelijke bureaustoel niet alleen fijner werkt, maar ook gewoon beter is voor je lichaam.
Aan een gewone stoel kun je niks verstellen of aanpassen aan je lichaam (behalve er een kussen op leggen) en je hoort op een gewone stoel eigenlijk ook geen hele werkdag te zitten. Een half uurtje tijdens de lunch of ’s avonds bij het eten is geen probleem, maar daarna ga je weer afwassen en opruimen, waardoor het lichaam weer in beweging komt.
Snel overzicht: Deze thuiswerkspullen raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste bureaustoel | WeWork Ergonomische Bureaustoel: We merken dat deze bureaustoel zeer geschikt is voor aanpassingen op maat, wat belangrijk is voor de gemiddeld langere Nederlanders. Het biedt ondersteuning, van de verstelbare armleuningen tot een aparte hoofdsteun. Plus, het soepel bewegen van de wieltjes geeft aan dat deze stoel een goed gewicht kan dragen. >> Check laagste prijs |
Beste voor schermpositionering | Fleau Home Monitor Verhoger: Als het gaat om het op de juiste hoogte brengen van je beeldscherm, kan deze standaard net het verschil maken. We zien dat standaarden zoals deze vooral handig zijn als je bureau geen apart, lager blad heeft voor een toetsenbord. >> Check laagste prijs |
Beste keuze voor bureauverlichting | SensaHome Bureau Lamp: Op donkere dagen of in ruimtes met weinig daglicht is goede bureauverlichting essentieel. We waarderen dat deze lamp voldoende lichtopbrengst heeft, gemeten in Lumen, om goed bij te kunnen schijnen. >> Check laagste prijs |
Je bureau
Het ideale bureau moet je daarom aan kunnen passen aan de lengte van jouw lichaam. Je beide voeten moeten plat op de grond kunnen staan en de hoek van je onder- en bovenbenen dient ongeveer 90 graden te zijn.
Dezelfde hoek geldt voor je onder- en bovenarmen. Het blad van je bureau mag dan ook niet te hoog of te laag zijn, want hierdoor ontstaan klachten aan nek, schouders of polsen. Zelfs een kleine afwijking kan al nadelige gevolgen voor je hebben.
Een extra blad voor het toetsenbord kan eventueel onder het bureaublad bevestigd zijn om de hoogte beter te laten passen bij jouw lichaam en houding.
Bureaustoel
Aan je bureau staat een ergonomisch verantwoorde bureaustoel. Ook deze wil je aan jouw lichaam aan kunnen passen. De hoogte van de armsteunen moet verstelbaar zijn, de hoek van de rugleuning wil je in kunnen stellen en ook de diepte van het zitvlak wil je het liefst flexibel, zodat je het aan de lengte van je bovenbenen kunt aanpassen.
Nederlanders zijn over het algemeen lange mensen en hierdoor wil je wel voldoende steun in het zitvlak hebben, anders steekt een deel van je bovenbenen te ver uit en kun je niet in balans op je stoel zitten en werken.
Een aparte hoofdsteun boven de rugleuning kan soms nog handig zijn en de wieltjes onder je bureaustoel moeten makkelijk kunnen bewegen terwijl je er op zit. Dit heeft niet alleen met de kwaliteit van de wieltjes zelf te maken, maar ook met het gewicht dat een bureaustoel maximaal aankan.
Beeldschermstandaard
Bij een bureau zonder apart, lager blad voor een toetsenbord kan een standaard of arm voor het beeldscherm nodig zijn, omdat het bureaublad anders te laag is voor de kijkhoogte naar je scherm.
Standaarden kunnen eventueel los op je bureaublad staan en beeldschermarmen kun je permanent bevestigen aan je bureaublad.
Je hebt zelfs armen waaraan je twee beeldschermen boven of naast elkaar kunt laten hangen wanneer je met meerdere schermen werkt. Ook hier geldt weer dat een verkeerde houding – wanneer je beeldscherm te laag staat voor jouw ideale kijkhoogte – kan zorgen voor lichaamsklachten.
Verlichting
Voor donkere dagen of ruimten waarin weinig daglicht beschikbaar is, plaats je extra bureauverlichting op je bureau. Let op het aantal Lumen, zodat je voldoende lichtopbrengst hebt om goed bij te kunnen werken.
De lamp moet niet op je beeldscherm gericht staan, maar je wilt wel dat je schrijfgedeelte op het bureau voldoende verlicht is.
Voetensteun
Sommige mensen vinden het prettig om een aparte voetensteun te gebruiken tijdens het werken. Dit kan je helpen om je houding af te wisselen of in een andere hoek te gaan zitten met je voeten.
Niet iedereen is gewend met een voetensteun onder het bureau te werken. Het is dan ook niet direct het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van je thuiswerkplek.
Akoestische wand
In tijden dat er meer personen – ouders met kinderen – thuis aan het werk of leren zijn, kan het handig zijn om een wand aan te brengen tussen de bureaus of werkplekken. Zo’n wand werkt in meerdere opzichten.
Wanneer er weinig plek in huis is, kun je toch meer meerdere mensen bij elkaar gaan zitten en elkaar stimuleren tijdens het werk. Je hebt echter niet direct visueel contact, waardoor je niet te snel afgeleid wordt. Daarnaast kan een akoestische wand ook het geluid dempen.
Kabelgeleiders
Behalve andere mensen en geluiden die afleiding kunnen veroorzaken, kunnen overbodige items er op je bureau voor zorgen dat je aandacht wel eens afdwaalt. Kabelgeleiders en contactdozen om je telefoon en laptop op te laden of een printer op aan te sluiten kunnen je bureau rommelig maken.
Het is handig dat je goed bij een verlengkabel met drie extra stopcontacten kunt, maar niet alle kabels en contactdozen hoeven op je bureau te liggen. Met geleiders onder het bureau kom je een heel eind om een opgeruimde werkplek te behouden.
Ventilator
In de zomer kan een ventilator nog toegevoegde waarde hebben. Niet iedereen heeft airconditioning in huis, terwijl het in Nederland ook steeds vaker boven de 25 graden Celsius wordt in juli en augustus.
Een fijne thuiswerkplek heeft op zijn minst een ventilator die de lucht in beweging houdt of verse lucht verder je kantoor in blaast. Ook dit is niet het eerste element van een thuiswerkplek waar je aan denkt, maar zelfs bij een paar warme lentedagen kan het al prettig zijn om een ventilator aan te zetten. Het zorgt er ook voor dat warmte van allerlei apparatuur sneller je werkruimte kan verlaten.
Polssteun voor toetsenbord en muis
Als laatste zijn er de hulpmiddelen om je pols te ondersteunen. Krijg je pijn in je polsen of raken ze oververmoeid na een paar uur met je toetsenbord en computermuis te hebben gewerkt, dan zijn er twee verschillende objecten om dit te verhelpen.
Je krijgt (gel)kussens om voor je toetsenbord te leggen die je polsen erop laten rusten tijdens het typen. Een kleiner formaat – dat meestal ook iets anders van vorm is – krijg je voor je computermuis. Niet iedereen heeft ze nodig, maar het kan de kers op de taart zijn bij het inrichten van je thuiswerkplek.