Wat zijn de beste bureaustoelen zodat je verantwoord, gezond en ergonomisch te werk gaat? Welke bureaustoel moet je kiezen? Wij hebben de beste bureaustoelen vergeleken en zetten onze aanraders hier op een rijtje. Lees verder voor onze tips…
Wat zijn de beste ergonomische bureaustoelen voor jouw (thuis)werkplek?
Een bureaustoel uitzoeken is niet altijd even makkelijk, want er is zoveel beschikbaar om uit te kiezen. Vaak gaat je blik naar een bepaalde kleur of een leuk model, terwijl dat eigenlijk niet de belangrijkste aspecten van een bureaustoel zijn.
Er is namelijk ook zoiets als ergonomie en er zijn dan ook ergonomisch verantwoorde bureaustoelen op de markt. Het gaat dan om bureaustoelen die vanuit een bepaalde gedachte ontworpen zijn en bij deze gedachte staat het welzijn van de mens centraal.
Denk maar eens terug aan hoe de Nederlandse mens steeds langer wordt. De hoogte van werkbladen in keukens is ten opzichte van vroeger een aantal centimeter hoger, omdat het gewoon prettiger werkt en lichaamsklachten voorkomt. Bij bureaustoelen geldt eigenlijk hetzelfde.
Waarom zijn er zulke grote prijsverschillen in bureaustoelen?
Hoe meer een bureaustoel aan te passen is aan jouw eigen lichaamskenmerken, hoe beter deze ingesteld kan worden op de fysieke, ergonomische karakteristieken van de mens.
Maar – zoals bij alles wat maatwerk is – kost een bureaustoel die flexibele instellingen heeft meer dan een bureaustoel die je voor een paar tientjes koopt. Wanneer je het geld voor een ergonomisch verantwoorde bureaustoel niet hebt, moet je het wel met een goedkope stoel doen, totdat je je een degelijke bureaustoel kunt veroorloven.
Realiseer je dat goedkoop altijd kan uitmonden in duurkoop en in dit geval is het minste probleem dat je stoel niet lang zijn vorm behoudt. Het grootste probleem ga je vanzelf aan je lichaam merken, wanneer je bureaustoel eigenlijk niet geschikt is voor je.
Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van je onderrug of van je heupen vanwege een verkeerde zithouding op de stoel. Na uren achtereen zittend werken, gaan andere bewegingen ineens ook pijnlijk aanvoelen.
De #1 uit onze test: De 706 Seating Group (Zitexpert Dr. Freddy)
De beste ergonomische bureaustoel uit onze test werd uiteindelijk de bureaustoel van 997,- euro van Zitexpert Dr. Freddy. Deze stoel mag wat kosten, maar hij zorgt ervoor dat je meteen van al je rugproblemen af bent: vrijwel ieder aspect van je lichaam wordt ontlast: je onderrug, je schouders en je nek worden door de talloze tweaks optimaal ondersteund.
We hebben deze stoel inmiddels twee jaar en het is de beste investering ooit geweest voor ons bedrijf. Wil je een investering in je eigen gezondheid doen en/of wil je je medewerkers tonen dat je een optimale werkomgeving voor ze wilt neerzetten, dan raden wij deze stoel van Zitexpert Dr. Freddy het sterkst aan van alle andere merken. Bovendien komt de expert de stoel op je werkplek bij je instellen en uitleggen. Uitstekende servce! Hieronder zie je hoe hij dat bij ons deed.
Naar de Instagrampagina van dit #1 merk >>
Welke andere goede merken leveren ergonomisch verantwoorde bureaustoelen?
In hetzelfde prijssegment vind je ergonomische bureaustoelen van het merk Herman Miller. Deze stoelenfabrikant ontwerpt diverse soorten stoelen, maar ook overig kantoormeubilair zoals bureaus die je in hoogte kunt aanpassen, stoelen voor wachtkamers en ergonomische bureaustoelen.
De bureaustoelen zijn ontworpen met langdurig gebruik in het achterhoofd. Of je nu een nieuwe bureaustoel voor je hele afdeling nodig hebt of een goede bureaustoel voor je thuiswerkplek zoekt, met deze stoelen heb je kwaliteit te pakken.
Overigens heeft Herman Miller ook goedkopere bureaustoelen in het assortiment. Je zou in een aantal verschillende stoelen moeten proefzitten om te kijken of je voor de extra kwaliteit die geboden wordt ook wat meer over hebt.
De meest bekende bureaustoel die zich in de afgelopen 20 jaar al bewezen heeft, is de Aeron-stoel van Herman Miller. De prijs voor deze bureaustoel is ongeveer 1400 euro.
Andere bekende merken met bureaustoelen in het duurdere segment zijn BenS, HJH Office, OVVIS en HÅG. De beste modellen binnen dit segment kosten meer dan of rond de 1000 euro, maar er zijn ook goede bureaustoelen van deze merken die je al voor rond de 500 euro aanschaft. Voor de goedkopere bureaustoelen van HJH Office betaal je ongeveer 250 euro, maar de kwaliteit van bureaustoelen in deze prijsklasse kun je natuurlijk niet vergelijken met die uit het hogere segment.
Waar let je op bij het aanschaffen van een nieuwe bureaustoel?
De kwaliteit van je nieuwe stoel zit hem in de kwaliteit en stevigheid van de onderdelen van de stoel zelf, maar ook in de aan te passen elementen. Wat je minimaal voor jouw lichaam in zou moeten kunnen stellen, is het volgende:
- De armsteunen (hoogte, afstand tot lichaam en bureau); je armen zouden in een hoek van 90 graden op de armsteun moeten kunnen rusten.
- Het zitgedeelte (hoogte vanaf de grond, voldoende ruimte voor bovenbenen, stevigheid); de hoek van je onder- en bovenbenen moet ook 90 graden zijn, je voeten moet je plat op de grond kunnen zetten en het zitvlak moet naar voren en achteren kunnen bewegen (mensen met lange benen hebben immers een langer zitvlak nodig), de zitting moet ook gewoon prettig zitten voor wat betreft de hardheid/zachtheid.
- De rugsteun (hoogte, hoek en spanning); het ruggedeelte moet omhoog en omlaag kunnen, waarbij de hoek en intensiteit van het ruggedeelte aan te passen moeten zijn aan jouw rug (je wilt ook makkelijk kunnen afwisselen, zodat je niet uren achter elkaar in dezelfde houding zit).
- Het onderstel (materiaal voor stevigheid, aantal en kwaliteit van wielen); het onderstel moet geschikt zijn voor je gewicht en het moet makkelijk meebewegen bij het verplaatsen.
- De hoofdsteun (hoek en hoogte); niet iedereen vindt dit prettig, maar als je dit wenst, let dan op de aanpasbaarheid van de hoofdsteun.
Bij de materialen let je op de kwaliteit van draaiknoppen en hendels. Iets wat in de showroom al los aanvoelt of niet makkelijk in te stellen is, zit thuis waarschijnlijk niet veel beter.
Ook de stof die gebruikt is om de zitting en het rugdeel te bekleden kan van belang zijn, net als de wijze en kwaliteit van het stikwerk. Als je snel zweet of graag in een warme omgeving zit, wil je luchtigere bekleding (mesh) die vocht af kan voeren. Hiermee houd je de bureaustoel in een betere conditie en heb je er langer plezier en profijt van.
Je hebt een goede bureaustoel, maar toch klachten?
Je hebt (of je baas heeft) geïnvesteerd in de aanschaf van een kwalitatief goede bureaustoel en toch heb je last van lichamelijke klachten. Wat nu? Het is goed om je te realiseren dat een goede werkplek uit meer dan alleen een fatsoenlijke bureaustoel bestaat. Wanneer je bureau niet op de juiste werkhoogte is ingesteld, of wanneer je computerscherm niet goed staat, maakt een goede bureaustoel deze aspecten niet ineens beter.
Je hele houding is afhankelijk van meerdere elementen en ook dezen dienen in orde te zijn voor jouw welzijn tijdens het werk. Ergonomie heeft dan ook betrekking op alle aspecten van je werkplek.
Daarnaast is er je zithouding zelf, want als alle kantoormeubilair en je toetsenbord, muis en scherm correct zijn geplaatst, kun je nog steeds een verkeerde houding aannemen. Het loont zich dan ook om wat ergonomische adviezen te raadplegen – of wanneer je bij een groot bedrijf werkt je Arbo-afdeling om hulp te vragen – bij het correcte gebruik van je werkplek.