Welke zakelijke laptop moet je zieken? Diverse merken bieden speciale zakelijke varianten aan, waaronder Lenovo, Dell en HP. Wij zetten de beste aanraders voor je op een rijtje. Lees verder zodat je precies weet welke je moet kiezen…

Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn de beste zakelijke laptops

Vroeger kreeg je een laptop van het werk en dan had de IT-afdeling van het bedrijf vooral invloed op de keuze voor een bepaald model gehad. Er wordt een lijstje met specificaties voor het soort werkzaamheden die op de laptop moeten plaatsvinden overhandigd en daarmee gaat de IT-specialist dan kijken wat voldoet aan de eisen en of dit binnen het gestelde budget past.

Tegenwoordig krijg je als medewerker de kans om uit een reeks van zakelijke laptops je eigen keuze te maken. Je kunt een bepaald merk gewend zijn dat je prettig vindt werken, of er is een andere fabrikant die je consequent en betrouwbaar in de prestaties vindt.

Het is dan ook handig om je te verdiepen in wat goede zakelijke laptops zijn, voordat je je keuze bij de IT of leidinggevende dient op te geven voor je nieuwe laptop.

Goede merken bij zakelijke laptops: dit zijn de beste keuzes

HP, Dell, Lenovo, Microsoft Surface en Asus Vivobook zijn allemaal bekende en sterk aanbevolen merken wanneer het om het zakelijke segment gaat. Over de basiskwaliteit van deze laptops hoef je je dan ook geen zorgen te maken. Deze laptops lenen zich echter wel vooral voor situaties waarin je in een Windows omgeving dient te werken.

Is dit niet het geval en ben jij juist iemand die vooral foto’s en films bewerkt? Dan is er vaak een voorkeur voor de MacBook vanwege de intuïtieve manier van werken en de fantastische beeldbewerkingprogramma’s.

Elk merk heeft een wat steviger model en meestal ook een ultrabook, de wat dunnere en lichtere laptop die makkelijk mee naar huis gaat. De meeste namen lijken bij de diverse merken op elkaar of tonen aan dat ze licht van gewicht zijn. Zo is er de TravelMate, ThinkBook, ThinkPad, ChromeBook, ProBook en ga zo maar door. Vergelijk bij je keuze vooral de prestaties met het gebruiksgemak (accuduur, gewicht, snelheid, beeldschermgrootte).  

Waar let je op bij de zakelijke laptop?

Een laptop die je voor privéaangelegenheden gebruikt moet aan andere eisen voldoen dan een zakelijke laptop.

  • Privé wil je vooral kunnen e-mailen, Skypen en soms wat documenten invullen en uitprinten.
  • Zakelijk gezien vraagt je laptop vaak veel meer aan capaciteit. Je hebt andere programma’s nodig, moet vaak meer opslaan (en in meerdere versies) en als je ook nog beelden dient te bewerken voldoet een gewone laptop helaas niet meer. Binnen de kortste keren loop je dan tegen de beperkingen van een standaard laptop aan. Ook wanneer je niet bij een bedrijf werkt dat laptops aan het personeel verstrekt, dien je – bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer – te kunnen zorgen voor een goede zakelijke laptop voor je bedrijfsactiviteiten. Je gaat er onder andere je administratie op draaien, je website met webwinkel mee onderhouden en je klanten mee bedienen.

Handige eigenschappen van een zakelijke laptop

Wanneer je de laptop dagelijks mee naar het werk en weer terug mee naar huis neemt, is het gewicht voor jou van essentieel belang. Je wilt niet te zwaar hoeven tillen en daarnaast scheelt een prettige laptoptas of -rugzak dan ook nog met het dragen en de verdeling van het gewicht.

Deze tas helpt je ook om de zakelijke laptop tegen stoten te beschermen, maar de laptop zelf kan voor wat betreft de behuizing ook steviger zijn dan bij een normale laptop. Om ook onderweg in het openbaar vervoer te kunnen blijven werken aan het einde van een werkdag, helpt het wanneer de accu sterk genoeg is. Zo heb je niet altijd een lader nodig om onderweg te kunnen werken.

Verder kijk je altijd naar het RAM-geheugen en de processor. Als je daar zelf geen kaas van gegeten hebt, ga je bij de helpdesk  van de IT vragen wat het beste zakelijke model is voor jouw werkzaamheden. Deel je huidige ervaring met een model en laat ook weten wat er beter kan bij een volgende laptop.

Prijzen van zakelijke laptops

De goedkopere laptops in de categorie zakelijk gebruik kosten tussen de 500 en 800 euro. Het middensegment ligt tussen de 800 en 1300 euro en het topsegment start vanaf ongeveer 1300 euro. In het hoge segment van zakelijke laptops vind je HP, Dell, Microsoft en Lenovo met een i7 of i9 processor.

Het intern geheugen, de opslagcapaciteit en de videokaart zijn geoptimaliseerd voor krachtige prestaties. De beeldschermgrootte is dan vaak ook groter dan bij de goedkopere laptops in het middenklasse of lagere segment (15 of 17 inch in plaats van 12 of 13 inch). In de hoogste top van het topsegment vind je laptops van boven de 2000 en zelfs van boven de 3000 euro per stuk.

Hoe een geschikte zakelijke laptop kiezen?

Verstrekt jouw werkgever een zakelijke laptop voor het uitvoeren van je werkzaamheden binnen het bedrijf? Dan krijg je meestal een overzicht van beschikbare modellen te zien waar je op mag reageren. Behalve de specificaties die garant staan voor de benodigde prestaties, zijn er nog andere elementen die een rol kunnen spelen bij jouw keuze. Het formaat en gewicht zijn voor de hand liggend, maar wat dacht je van het toetsenbord?

Bij grotere laptops kunnen de toetsen namelijk iets verder uit elkaar liggen en een vrouw met kleinere handen kan dan moeite krijgen met de aanslagen van de toetsen. Het is daarom altijd slim om – indien je het niet zeker weet – een aantal zaken te gaan uitproberen.

Probeer maar eens te typen op een laptop die binnen de mogelijkheden valt en kijk of je met je pink altijd goed bij de verste toetsen kunt geraken. Ook beeld en geluid kunnen van belang zijn, zeker nu je vaker van thuis uit werkt en via de laptop met elkaar op afstand vergadert.

Zelf een zakelijke laptop kopen

Indien er geen sprake is van een werkgever die het gebruik van een zakelijke laptop facilititeert, wil je ook een degelijke laptop kunnen kiezen. Laat je niet te makkelijk overtuigen door een medewerker van een computerzaak, want soms wil iemand gewoon het duurste model aan je verkopen.

Zorg dat je – zeker wanneer je van een ouder of nieuw model overgaat – weet wat je van de prestaties van je nieuw aan te schaffen laptop verwacht, zodat je actief aan het gesprek met de laptopexpert kunt deelnemen.

Durf vragen te stellen of om voorbeelden te vragen. Laat duidelijk weten wat je doel met de zakelijke laptop is, dan kan het iedereen lukken om ook zelfstandig en zonder hulp van een IT-afdeling een geschikte zakelijke laptop te bestellen.