Welke zakelijke laptop moet je kiezen in 2024? Diverse merken bieden speciale zakelijke varianten aan, waaronder Lenovo, Dell en HP. Wij zetten de beste aanraders voor je op een rijtje. Lees verder zodat je precies weet welke je moet kiezen…

Inhoud van deze pagina:

Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn de beste zakelijke laptops in 2024

Vroeger kreeg je een laptop van het werk en dan had de IT-afdeling van het bedrijf vooral invloed op de keuze voor een bepaald model gehad. Er wordt een lijstje met specificaties voor het soort werkzaamheden die op de laptop moeten plaatsvinden overhandigd en daarmee gaat de IT-specialist dan kijken wat voldoet aan de eisen en of dit binnen het gestelde budget past.

Tegenwoordig krijg je als medewerker de kans om uit een reeks van zakelijke laptops je eigen keuze te maken. Je kunt een bepaald merk gewend zijn dat je prettig vindt werken, of er is een andere fabrikant die je consequent en betrouwbaar in de prestaties vindt.

Het is dan ook handig om je te verdiepen in wat goede zakelijke laptops zijn, voordat je je keuze bij de IT of leidinggevende dient op te geven voor je nieuwe laptop.

Snel overzicht: Deze zakelijke laptops raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste allrounder:HP ProBook 450 G8: We zijn erg onder de indruk van deze laptop. Hij combineert uitstekende prestaties met een stevige bouw en modern design. Zijn aluminium behuizing zorgt voor een strakke uitstraling en weerstand tegen deuken en krassen. Het morsbestendige toetsenbord maakt het ideaal voor diegenen onder ons die wel eens een kopje koffie omstoten. Hoewel de prijs wat hoger ligt dan bij sommige alternatieven, vinden wij de investering het waard. >> Check laagste prijs
Beste design en draagbaarheid:Apple MacBook Air (2022): Voor de Apple-liefhebbers onder ons is de MacBook Air een topkeuze. We waarderen vooral zijn elegant en modern design en de lichte, compacte vorm. Het MacOS-besturingssysteem is perfect voor wie ook een iPhone heeft, hoewel het niet ieders smaak is. Ondanks de hogere prijs, zijn de prestaties en het design moeilijk te evenaren. >> Check laagste prijs
Beste prijs-kwaliteitverhouding:Lenovo ThinkBook 15: Deze laptop biedt bijna dezelfde specificaties als zijn duurdere broer, de ThinkPad, maar dan voor een veel aantrekkelijkere prijs. We vinden het ideaal voor dagelijkse werkzaamheden met zijn Intel Core i5 processor, 8GB RAM en 256GB SSD harde schijf. Ondanks dat hij geen officieel certificaat van de militaristische test heeft, zien wij deze laptop als een uitstekende en betaalbare optie. >> Check laagste prijs

Wat gaan we behandelen in dit uitgebreide artikel?

In de zoektocht naar een geschikte zakelijke laptop kan het soms lastig zijn om een goede keuze te maken. Er is een ontzettend groot aanbod aan laptops waardoor je niet altijd het kaf van het koren kan scheiden. We hebben een top 5 lijst voor je samengesteld van de in onze optiek, beste zakelijke laptops.

Allereerst behandelen we wat een zakelijke laptop is en de voordelen van een zakelijke laptop. Vervolgens beschrijven we waar we naar hebben gekeken om de top 5 lijst vorm te geven. We behandelen uitvoerig waar je op moet letten bij de aanschaf van een zakelijke laptop en tot slot hebben we een overzicht van alle merken die zakelijke laptops verkopen en de veel gestelde vragen.

Waar hebben we naar gekeken? Onze criteria:

Om tot de 5 beste zakelijke laptops te komen hebben we gekeken naar een aantal aspecten. Allereerst zijn dit de specificaties. Hoe krachtig is de laptop, wat voor processor heeft de laptop, hoeveel RAM-geheugen, hoeveel intern geheugen en wat voor grafische kaart heeft de laptop.

Verder hebben we natuurlijk gekeken naar de prijs. Voor deze top 5 hebben gekozen om laptops te kiezen onder de 1000 euro. Dit omdat de high-end zakelijke laptops weer een hele andere categorie is en voor de alledaagse zakelijke werkzaamheden is een high-end laptop echt niet nodig.

Tot slot hebben we gekeken naar de bouwkwaliteit en eventuele extra specialiteiten die de laptop heeft. Denk aan een vingerafdruksensor, een extra lange accuduur of bijvoorbeeld een lichtgevend toetsenbord. Daarnaast hebben we als aanbieder van zakelijke laptops jaren van ervaring. Dit maakt dat we een goed beeld hebben welke laptops goed presteren en welke minder. Onze ervaring is natuurlijk ook meegenomen in het besluit.

Top 5 zakelijke laptops 2024

Hieronder staan de in onze optiek 5 beste zakelijke laptops. De 5 laptops staan in willekeurige volgorde, het is dus niet zo dat plek 2 beter is dan plek 4. Een geschikte laptop heeft namelijk ook heel erg te maken met je eigen voorkeur en eisen voor een laptop. Met onderstaande 5 laptops zit je in ieder geval altijd goed, het zijn stuk voor stuk top laptops die uitstekende prestaties leveren. Ook is het zo dat onderstaande laptop modellen vaak in meerdere varianten komen. Zo heeft een bepaalde zakelijke laptop vaak verschillende modellen met andere specificaties. Voor de top 5 hebben we naar de gehele lijn van productvarianten gekeken.

5. Asus ExpertBook B1

De Asus ExpertBook B1 is volgens Asus speciaal ontworpen voor het bedrijfsleven en is geschikt voor zowel startende ondernemers als grote bedrijven. De Asus ExpertBook B1 heeft een ontzettend goede prijs-kwaliteit verhouding en heeft eigenlijk alles wat je mag verwachten van een zakelijke laptop. De ExpertBook wordt standaard geleverd met de nieuwste generatie Intel Core i5-processor. Dit maakt dat je alle zakelijke taken gemakkelijk uit kunt voeren. Door de Intel Core i5 processor is het zelfs mogelijk om te multitasken. Uniek aan deze laptop is de ruisonderdrukking van de microfoon. Zo hebben je collega’s geen last van lawaai tijdens een online meeting. De Asus ExpertBook b1 heeft een dun design en met een 15,6 inch scherm, 256 GB SSD en 8 GB RAM  is de Asus ExpertBook B1 een hele goede allround zakelijke laptop tegen betaalbare prijs.

Voor- en nadelen:

  • Randloos breedbeeld.
  • Ruis onderdrukkende microfoon.
  • Dun en licht design.
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
  • Uitstekende prestaties
  • Er is geen toetsenbordverlichting.
  • Bouwkwaliteit is wat minder stevig

4. Lenovo ThinkPad T15

De Lenovo ThinkPad T15 is een 15 inch zakelijke laptop met een bouwkwaliteit waar je u tegen zegt. De Lenovo ThinkPad modellen zijn namelijk getest op militaristische wijze. Dit houdt in dat de Lenovo ThinkPad T15 bestand is tegen extreme omstandigheden. Denk aan hitte, kou, schokken, zand, stof vocht en hoogte. Standaard geleverd met een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor biedt de laptop goede prestaties. In combinatie met 32GB RAM en een 256GB SSD kan je de dagelijkse zakelijke taken makkelijk volbrengen. De Lenovo ThinkPad is wat duurder dan andere laptops met ongeveer dezelfde specificaties maar dan heb je wel een laptop waarvan je zeker weet dat hij niet zomaar kapot gaat.

Voor- en nadelen

  • Bestand tegen extreme omstandigheden
  • Officieel militaristisch getest
  • Uitstekende prestaties
  • Duurder dan alternatieven
  • Geen vingerafdruksensor

3. Lenovo ThinkBook 15

De Lenovo ThinkBook 15 is een goedkoper alternatief op de ThinkPad. Het is wederom een 15 inch laptop met ongeveer dezelfde specificaties. Zo heeft de Lenovo ThinkBook 15 standaard ook een Intel Core i5 professor, 8GB RAM en een 256GB SSD harde schijf. Wederom uiterst geschikt voor de standaard dagelijkse werkzaamheden. Het grootste verschil is dat de ThinkBook laptops wel uitgebreid getest is maar niet officieel volgens militaristische wijze. Dit maakt dan ook dat de laptop een stuk betaalbaarder is dan zijn grote broer. Wil je dus graag een Lenovo laptop en vind je het niet zo’n probleem dat hij geen officieel certificaat van de militaristische test heeft? Dan is de Lenovo ThinkBook 15 een uitstekende optie.

Voor- en nadelen

  • Uitstekende prestaties
  • Goed betaalbaar
  • Modern en minimalistisch design
  • Heeft geen officieel testcertificaat
  • Bouwkwaliteit is wat op bespaart

2. Apple MacBook Air

De Apple MacBook Air is de dunste en lichtste laptop uit de lijst. Speciaal voor alle Apple fanaten hebben we ook een MacBook Air toegevoegd aan de lijst. De MacBook Air heeft een M1-chip. Dit maakt dat de processor bijna 3,5 keer sneller is dan zijn voorganger. De Apple MacBook Air is met zijn 13,3 inch scherm erg compact. Ideaal voor als je de laptop regelmatig verplaatst. De laptop wordt standaard geleverd met 8GB RAM en een 256GB SSD. De Apple MacBook Air is natuurlijk voorzien van MacOS. Dit besturingssysteem heeft een elegant en modern design. Het werkt erg intuïtief en is perfect voor als je een iPhone hebt. Je kunt de apparaten aan elkaar koppelen en zo gemakkelijk doorwerken op je telefoon. Wel is het MacOS iets dat je fijn moet vinden. Sommige mensen vinden het fantastisch en anderen vinden het verschrikkelijk.

Voor- en nadelen:

  • Elegant en modern design
  • Licht en compact
  • Standaard voorzien van veel apps
  • MacOS moet je fijn vinden
  • Wat aan de dure kant

1.HP ProBook 450 G8

De HP ProBook 450 G8 is eigenlijk een alleskunner. Hij levert goede prestaties, heeft een modern, dun en stevige behuizing en heeft een zuinige accu. De HP ProBook 450 G8 is standaard voorzien van een Intel Core i5 processor en wederom standaard voorzien van 8GB RAM-geheugen en een 256GB SSD harde schijf. De HP ProBook heeft een aluminium behuizing, wat maakt dat hij er strak uit ziet maar ook bestand is tegen deuken en krassen. Met het morsbestendige toetsenbord is de HP ProBook bestand tegen een ongelukje. De laptop is wat duurder dan alternatieven met soortgelijke specificaties maar daar krijg je dan wel een echt degelijk apparaat voor terug. De HP ProBook blinkt uit in zijn bouwkwaliteit, voelt erg stevig aan maar heeft toch een moderne en dunne look.

Voor- en nadelen:

  • Uitstekende prestaties
  • Stevige bouw
  • Modern design
  • Morsbestendig toetsenbord
  • Duurder dan alternatieven
  • Geen uitblinkende functies

Onze zoektocht naar de beste zakelijke laptop

Wat houdt het precies in om een zakelijke laptop te bezitten? Een zakelijke laptop is een laptop die je niet of nauwelijks voor privégebruik gebruikt, maar die je juist inzet voor het beantwoorden van je zakelijke mail, voor zakelijk internetgebruik en natuurlijk het schrijven in bestanden en bijhouden van een administratie. Persoonlijk bezitten we op de redactie ook een eigen zakelijke laptop. Thuis gebruiken we een ander apparaat. We zochten een laptop van kwaliteit.

Waarom wij prima zakelijke laptops kunnen reviewen

Wij zijn zelf de trotse bezitters van eigen zakelijke laptops. Aangezien we veel op het internet actief zijn, weten we precies waar een zakelijke laptop aan moet voldoen. Ook zie je ons met grote regelmaat grote lappen tekst wegtikken. Kortom: we gebruiken onze zakelijke laptop intensief. Dat is precies waar een zakelijke laptop op moet zijn ingespeeld: intensief gebruik. Wist je dat we al heel wat reviews hebben gebruikt over werk en werk gerelateerde zaken?

Kritisch op het aanbod zakelijke laptops

Er zijn heel veel verschillende laptops op de markt. Tegenwoordig heeft elk huishouden wel minstens één laptop. Vaak is het ook niet helemaal duidelijk welke laptop specifiek voor werk is en welke voor thuis. Meestal kun je een laptop goed voor allebei gebruiken. Een aspect om op te letten, is in ieder geval de videokaart. Wil je een laptop waarmee je video kunt bewerken en veel grafische data tegelijkertijd kan runnen, kies dan voor een grote videokaart.

Onze onderzoekcriteria voor zakelijke laptops

Dit is waar een goede zakelijke laptop wat ons betreft aan moet voldoen:

  • De zakelijke laptop moet een groot geheugen hebben

  • De batterijduur van de laptop moet goed zijn

  • Verder moet de laptop een zakelijk en gestroomlijnd design hebben

  • De laptop moet gemakkelijk van en naar werk te vervoeren zijn – dus niet te log of groot zijn

  • De laptop moet een snelle internetverbinding mogelijk maken

  • De laptop mag geen fortuin kosten

  • Er zit fabrieksgarantie op de laptop

  • De laptop moet redelijk robuust zijn, zodat er niet bij het minste of geringste iets kapot gaat.

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een zakelijke laptop?

We gaven eerder al aan dat er niet zozeer een “beste” zakelijke laptop is. Dit komt omdat elke gebruiker weer andere eisen heeft. De ene gebruiker vindt het belangrijk dat de laptop een lange accuduur heeft en de ander wil de beste prestaties voor het minste geld. Kijk daarom voor de aanschaf van een laptop eerst altijd goed waar je de laptop voor gaat gebruiken en wat je zelf belangrijk vindt.

Om te beginnen is het standaard altijd goed om te kijken naar de processor van een computer. Dit wordt een beetje gezien als het hart van een laptop en levert rekenkracht om taken uit te voeren. Hoe sneller de processor, hoe sneller je bestanden en programma’s laden. Voor eenvoudige taken heb je vaak aan een Intel Core i3 processor genoeg. Voor de wat intensievere taken raden we toch al een Intel Core i5 aan. Tot slot is er een Intel Core i7 of i9 voor de echt fanatieke gebruikers. In onze top 5 lijst hebben we vooral laptops met een Intel Core i5 opgenomen aangezien taken zoals multitasken allemaal net wat soepeler verlopen

Verder is het goed om te kijken naar het RAM-geheugen en de harde schijf. In het kort is het zo dat hoe meer RAM geheugen je hebt, hoe meer programma’s je tegelijk kan draaien. Sommige programma’s zijn zo zwaar dat ze ook veel RAM-geheugen nodig hebben. De harde schijf is het onderdeel waar als je bestanden opgeslagen worden. Hoe meer bestanden je gaat opslaan, hoe meer ruimte je nodig hebt.

Tot slot is het natuurlijk goed om te kijken naar de buitenkant van de laptop. Hoe groot is het beeldscherm, hoe stevig is de bouwkwaliteit, heeft de laptop een vingerafdruksensor of zijn er nog belangrijke extra’s. Als je al deze verschillende aspecten meeneemt in je beslissing dan heb je zeker weten een passende laptop.

Zakelijke laptops: onderzoeksdata

Omdat we op de redactie allemaal een eigen zakelijke laptop hebben en om de zoveel jaar ook een nieuwe zakelijke laptop aanschaffen, hebben we niet alleen een zeer goed beeld van wat er op de markt te verkrijgen is. We kunnen ook uit eigen ervaring spreken en de laptops die ons persoonlijk het best bevallen zijn tot in detail beschrijven. Verder spreken we natuurlijk over laptopmerken in het algemeen en maken we gebruik van uitgebreide product reviews.

Welke merken verkopen zakelijke laptops?

Er zijn veel verschillende aanbieder van laptops. Ongetwijfeld zul je merken als Dell, Lenovo en HP wel kennen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste aanbieder van zakelijke laptops en welke zakelijke modellen ze aanbieden. Wil je een laptop kopen? Dan zit je met deze merken eigenlijk altijd wel goed.

HP

HP heeft een ruim aanbod aan zakelijke laptops. Deze worden onderverdeeld in de HP ProBook, HP EliteBook en HP ZBook modellen. In het kort kun je stellen dat de ProBook modellen geschikt zijn voor alledaagse werkzaamheden. De HP EliteBook is een wat luxere variant van de ProBook en tot slot is de ZBook het meest krachtig en vooral bedoeld voor grafische taken.

Lenovo

Lenovo is marktleider op het gebied van laptops en hebben ook een ruim aanbod aan zakelijke modellen. Deze worden onderverdeeld in de Lenovo ThinkPad en de Lenovo ThinkBook. De Lenovo ThinkPad is het parapaardje van Lenovo en wordt al jaren goed verkocht. Deze laptops zijn speciaal omdat ze worden getest op militaristische wijze. De ThinkBook laptops zijn een goedkoper alternatief op de ThinkPad laptops.

Dell

De zakelijke laptops van Dell worden onderverdeeld in de Dell Latitude, Dell Vostro, Dell XPS en Dell Precision. Bij de zakelijke modellen van Dell is er minder duidelijk onderscheid tussen de verschillende modellen. In het kort kan je stellen dat de Precision en XPS high-end modellen zijn en de Latitude en Vostro zijn middenklasse laptops.

Asus

Asus staat vooral bekend om zijn Chromebook laptop. Dit is een zakelijk model dat voornamelijk veel wordt gebruikt op scholen. Daarnaast biedt Asus de ExpertBook, ZenBook en VivoBook aan. De ExpertBook is een nieuw middenklasse model. De ZenBook is het high-end model van Asus en de VivoBook heeft zakelijke varianten maar wordt toch ook veel gebruikt als consumenten laptop.

Microsoft

Microsoft heeft twee zakelijke laptop modellen. De Microsoft Surface Book en de Microsoft Surface Laptop. De Surface Laptop is het budget model en de Surface Book is wat meer het high-end model van Microsoft. Beiden zijn uitstekende laptops voor op de werkvloer.

Er zijn nog meer aanbieders van zakelijke laptops maar onze ervaring is dat deze merken de beste en meest betrouwbare laptops aanbieden. Met een laptop van een van deze merken zit je eigenlijk altijd wel goed.

Wat is een zakelijke laptop? Let op deze verschillen met gewone laptops:

Wanneer is een laptop een “zakelijke laptop”?  Je vraagt ​​je misschien af ​​wat het verschil is tussen een zakelijke laptop en een gewone laptop. Dit is een terechte vraag aangezien beide laptops er op het eerste oog hetzelfde uitzien. Zelfs intern lijken de laptops veel op elkaar. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

Allereerst worden zakelijke laptops over het algemeen een stuk intensiever gebruikt. Op het kantoor werk je gemakkelijk de hele dag op je laptop of computer. Om deze reden moeten zakelijke laptops gewoon de hele dag goed presteren. Dat betekent dat hij snel genoeg moet zijn, een stabiele bouwkwaliteit moet hebben en goed beschermd is tegen stoten en krassen. Tot slot is het bij een zakelijke laptop van extra belang dat hij goed beveiligd is. Dit omdat er regelmatig gevoelige informatie op zakelijke laptops is te vinden.

Een zakelijk besturingssysteem

Het belangrijkste verschil tussen een “gewone” laptop en een zakelijke laptop is een zakelijk besturingssysteem. In het meeste gevallen is dit Windows 10 Pro. Het grootste verschil tussen een Windows 10-installatie en een Windows 10 Pro-variant is de beveiliging en de optie om samen te werken. Windows 10 Pro is veel veiliger dan de reguliere versie. Daarnaast heeft Windows 10 Pro de mogelijkheid om het toestel te koppelen aan het domein om zo effectief samen te kunnen werken met collega’s. Tot slot heeft Windows 10 Pro een optie als “remote desktop” waarmee je op afstand verbinding kunt maken met andere apparaten. Apple en Google hebben ook een zakelijk besturingssysteem maar over het algemeen zien we de Windows 10 Pro het meest wordt gebruikt.

Een interne TPM-chip beschermt de laptop beter

Een TPM-chip (Trusted Platform Module) is een interne chip die de bescherming van laptops verbetert. De TPM-chip wordt gebruikt om de computer op hardware niveau te beveiligen. De TPM-chip werkt door te controleren of het besturingssysteem en de firmware van het apparaat echt zijn. Dit maakt dat er geen foutieve informatie op de laptop gezet kan worden. Over het algemeen is de TPM-chip een aparte chip die zich op het moederbord bevindt, maar voor TPM 2.0 is geen aparte chip nodig omdat fabrikanten als AMD en Intel de TPM-chip vooraf op de chipset kunnen installeren. Met een TPM-chip heb je dus extra veiligheid op je laptop.

Uitbreidbare garantievoorwaarden

Een groot voordeel van zakelijke laptops is dat je extra garantie-uitbreidingen kunt aanschaffen. Dit doe je bij grote fabrikanten zoals Dell, Lenovo en HP. Dit maakt dat je rechtstreeks wordt geholpen door de fabrikant en je garantie kan worden verlengd tot wel 4 jaar. Er is bij sommige laptops en aanbieders ook de mogelijkheid om te kiezen voor “Next Business Day On Site Guarantee”. Dit houdt in dat als er iets kapot gaat aan je laptop dat er een technicus van de fabrikant komt om het probleem op te lossen. Dit is natuurlijk ideaal en bespaart tijd in vergelijking met de standaard retournatie en reparatie procedures.

Makkelijker te onderhouden

Een ander pluspunt van een zakelijke laptops is dat ze veel makkelijker te onderhouden zijn. Bij reguliere laptops is de hardware soms zo samengesteld dat het moeilijk is om deze te vervangen. In tegenstelling tot zakelijke laptops die zo zijn gebouwd dat niks elkaar in de weg zit. Onderdelen zijn over het algemeen eenvoudig te vervangen. Bovendien is de behuizing eenvoudig te openen en kunnen afzonderlijke componenten zoals RAM-geheugen of een harde schijf eenvoudig worden vervangen, zodat u uw laptop niet geretourneerd of weggebracht moet worden. Ideaal om werknemers op de werkvloer te helpen om productief te blijven.

Verschillende uitbreidingsopties

 Zakelijke laptops hebben vaak meerdere uitbreidingsopties. Heb je dus een specifieke hardware eis aan een laptop, dan kan de aanbieder je vaak of een geschikt model aanbieden of in sommige gevallen heb je zelfs een “custom order” mogelijkheid. Daarnaast zijn sommige modellen voorzien van een aansluiting om een docking station te gebruiken. Je kunt dan dus ook werken op een laptop met meerdere schermen en hem tegelijkertijd opladen. Daarnaast hebben sommige zakelijke laptops de mogelijkheid voor een geïntegreerd 4G-modem, waardoor de internetverbinding over het mobiele netwerk altijd goed en stabiel is. Kortom, met een zakelijke laptop heb je over het algemeen veel meer uitbreidingsopties dan bij een reguliere laptop.

Zwaardere programma’s kunnen draaien

Een laptop die je voor privéaangelegenheden gebruikt moet aan andere eisen voldoen dan een zakelijke laptop.

  • Privé wil je vooral kunnen e-mailen, Skypen en soms wat documenten invullen en uitprinten.
  • Zakelijk gezien vraagt je laptop vaak veel meer aan capaciteit. Je hebt andere programma’s nodig, moet vaak meer opslaan (en in meerdere versies) en als je ook nog beelden dient te bewerken voldoet een gewone laptop helaas niet meer. Binnen de kortste keren loop je dan tegen de beperkingen van een standaard laptop aan. Ook wanneer je niet bij een bedrijf werkt dat laptops aan het personeel verstrekt, dien je – bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer – te kunnen zorgen voor een goede zakelijke laptop voor je bedrijfsactiviteiten. Je gaat er onder andere je administratie op draaien, je website met webwinkel mee onderhouden en je klanten mee bedienen.

Vervoerbaarheid en andere handige eigenschappen van een zakelijke laptops

Wanneer je de laptop dagelijks mee naar het werk en weer terug mee naar huis neemt, is het gewicht voor jou van essentieel belang. Je wilt niet te zwaar hoeven tillen en daarnaast scheelt een prettige laptoptas of -rugzak dan ook nog met het dragen en de verdeling van het gewicht.

Deze tas helpt je ook om de zakelijke laptop tegen stoten te beschermen, maar de laptop zelf kan voor wat betreft de behuizing ook steviger zijn dan bij een normale laptop. Om ook onderweg in het openbaar vervoer te kunnen blijven werken aan het einde van een werkdag, helpt het wanneer de accu sterk genoeg is. Zo heb je niet altijd een lader nodig om onderweg te kunnen werken.

Verder kijk je altijd naar het RAM-geheugen en de processor. Als je daar zelf geen kaas van gegeten hebt, ga je bij de helpdesk  van de IT vragen wat het beste zakelijke model is voor jouw werkzaamheden. Deel je huidige ervaring met een model en laat ook weten wat er beter kan bij een volgende laptop.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook een consumenten model gebruiken voor zakelijke doeleinden?

Dit is zeker mogelijk. Een consumenten laptop heeft net als een zakelijke laptop hardware, een beeldscherm en toetsenbord. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen die maken dat het toch beter is om te kiezen voor een zakelijke laptop. Het belangrijkste is dat zakelijke laptops zijn voorzien van een zakelijk besturingssysteem. Dit maakt dat je de laptop makkelijker aan elkaar kunt koppelen wat samenwerken met je collega’s een stuk makkelijker maakt.

Hoe kiezen jullie de beste zakelijke laptop?

In onze optiek is er niet zozeer een “beste” zakelijke laptop. Het heeft heel erg te maken met persoonlijke voorkeur en gebruiksdoeleinden. Deze top 5 lijst is gebaseerd op onze jarenlange ervaring met de verkoop van zakelijke laptops maar we hebben ook gekeken naar de specificaties, bouwkwaliteit, accuduur, beeldkwaliteit en eventuele extra’s. De top 5 lijst is gericht op de standaard zakelijke gebruiker. Voor grafische werkzaamheden heb je andere laptops nodig.

Is een Windows of MacBook laptop beter?

Wederom is het in onze optiek niet zo dat een van de twee beter is, het heeft echt te maken met je eigen voorkeur. Over het algemeen heb je bij een Windows laptop betere specificaties voor minder geld. Een MacBook daarentegen heeft een elegant en modern design. Daarnaast ziet het besturingssysteem er erg mooi uit en werkt het erg intuïtief. Sommige mensen vinden het fantastisch, anderen hebben er een hekel aan. Kijk dus vooral wat je zelf fijn vindt om te gebruiken.

Welk schermformaat is het beste voor mij geschikt?

Ben je veel onderweg of vind je het belangrijk dat je je laptop makkelijk mee kunt nemen? Dan raden we een laptop van 13 of 14 inch aan. Wil je wat meer werkruimte of zit je regelmatig op een plek te werken? Dan raden we een 15 of 17 inch laptop aan. De laptops in deze top 5 lijst zijn allemaal tussen de 14 en 15 inch. Dit is meteen het meest gebruikte formaat omdat je laptop nog steeds makkelijk te verplaatsen is maar toch heb je nog genoeg werkruimte.

Welke processor heb ik nodig?

Voor de lichte werkzaamheden heb je vaak aan een Intel Core i3 processor al voldoende. Voor de wat intensievere taken of multitasken is een Intel Core i5 processor beter geschikt. De laptops in deze top 5 lijst zijn allemaal te verkrijgen met een Intel Core i5, dit is voor zakelijke taken toch wel een processor die aan te raden is. Voor zwaardere taken raden we een Intel Core i7 of i9 aan.

Wat is het verschil tussen SSD en HDD?

SSD staat voor Solid State Drive en heeft in tegenstelling tot een HDD geen bewegende delen. Dit maakt dat de schijf veel sneller is dan de HDD. Tegenwoordig zijn de meeste zakelijke laptops uitgerust met een SSD. Dit maakt dat je laptop erg snel opstart.

Beste zakelijke laptop en laptopgebruik volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft laptopgebruik uitgebreid beschreven. Echt goedkope laptops, van tussen de 200 en 400 euro, worden niet aangeraden, omdat ze onprettig in gebruik en vrij traag zijn. Ook raadt de Consumentenbond je aan in ieder geval niet te besparen op de SSD-kaart (harde schijf). In de prijsklasse 400-500 euro vind je onder meer Chromebooks.

  • Een Chromebook is ideaal voor tekstverwerking en internetten. Chromebooks draaien op Google Chrome OS, waar de meeste andere laptops op MacOS of Windows draaien.
  • Kies je voor een werk- of schoollaptop, kies dan altijd voor een laptop met een uitgebreid MS Officepakket (in ieder geval Microsoft Word en Excel).
  • Mocht je een laptop voor videobewerking zoeken, dan heb je een laptop met een videokaart nodig. Je komt dan al snel uit bij het segment gaming laptops.

https://www.consumentenbond.nl/laptop/welke-laptop-kopen

Goede merken van vorig jaar bij zakelijke laptops: dit waren de beste keuzes in 2022

HP, Dell, Lenovo, Microsoft Surface en Asus Vivobook zijn allemaal bekende en sterk aanbevolen merken wanneer het om het zakelijke segment gaat. Over de basiskwaliteit van deze laptops hoef je je dan ook geen zorgen te maken. Deze laptops lenen zich echter wel vooral voor situaties waarin je in een Windows omgeving dient te werken.

Is dit niet het geval en ben jij juist iemand die vooral foto’s en films bewerkt? Dan is er vaak een voorkeur voor de MacBook vanwege de intuïtieve manier van werken en de fantastische beeldbewerkingprogramma’s.

Elk merk heeft een wat steviger model en meestal ook een ultrabook, de wat dunnere en lichtere laptop die makkelijk mee naar huis gaat. De meeste namen lijken bij de diverse merken op elkaar of tonen aan dat ze licht van gewicht zijn. Zo is er de TravelMate, ThinkBook, ThinkPad, ChromeBook, ProBook en ga zo maar door. Vergelijk bij je keuze vooral de prestaties met het gebruiksgemak (accuduur, gewicht, snelheid, beeldschermgrootte).  

Jouw zakelijke laptop vervolgstap

In dit artikel hebben we je laten zien dat er meer dan genoeg keuze is op het gebied van zakelijke laptops. We hebben je een heel lijstje gegeven met alle zakelijke laptops van hoog niveau. Ook hebben we aangegeven hoe je zelf een laptop van hoog niveau, die geheel aansluit bij je wensen, kunt uitzoeken. De taak is nu aan jou voor jezelf de knoop door te hakken.

Prijzen van zakelijke laptops

De goedkopere laptops in de categorie zakelijk gebruik kosten tussen de 500 en 800 euro. Het middensegment ligt tussen de 800 en 1300 euro en het topsegment start vanaf ongeveer 1300 euro. In het hoge segment van zakelijke laptops vind je HP, Dell, Microsoft en Lenovo met een i7 of i9 processor.

Het intern geheugen, de opslagcapaciteit en de videokaart zijn geoptimaliseerd voor krachtige prestaties. De beeldschermgrootte is dan vaak ook groter dan bij de goedkopere laptops in het middenklasse of lagere segment (15 of 17 inch in plaats van 12 of 13 inch). In de hoogste top van het topsegment vind je laptops van boven de 2000 en zelfs van boven de 3000 euro per stuk.

Hoe een geschikte zakelijke laptop kiezen?

Verstrekt jouw werkgever een zakelijke laptop voor het uitvoeren van je werkzaamheden binnen het bedrijf? Dan krijg je meestal een overzicht van beschikbare modellen te zien waar je op mag reageren. Behalve de specificaties die garant staan voor de benodigde prestaties, zijn er nog andere elementen die een rol kunnen spelen bij jouw keuze. Het formaat en gewicht zijn voor de hand liggend, maar wat dacht je van het toetsenbord?

Bij grotere laptops kunnen de toetsen namelijk iets verder uit elkaar liggen en een vrouw met kleinere handen kan dan moeite krijgen met de aanslagen van de toetsen. Het is daarom altijd slim om – indien je het niet zeker weet – een aantal zaken te gaan uitproberen.

Probeer maar eens te typen op een laptop die binnen de mogelijkheden valt en kijk of je met je pink altijd goed bij de verste toetsen kunt geraken. Ook beeld en geluid kunnen van belang zijn, zeker nu je vaker van thuis uit werkt en via de laptop met elkaar op afstand vergadert.

Zelf een zakelijke laptop kopen

Indien er geen sprake is van een werkgever die het gebruik van een zakelijke laptop facilititeert, wil je ook een degelijke laptop kunnen kiezen. Laat je niet te makkelijk overtuigen door een medewerker van een computerzaak, want soms wil iemand gewoon het duurste model aan je verkopen.

Zorg dat je – zeker wanneer je van een ouder of nieuw model overgaat – weet wat je van de prestaties van je nieuw aan te schaffen laptop verwacht, zodat je actief aan het gesprek met de laptopexpert kunt deelnemen.

Durf vragen te stellen of om voorbeelden te vragen. Laat duidelijk weten wat je doel met de zakelijke laptop is, dan kan het iedereen lukken om ook zelfstandig en zonder hulp van een IT-afdeling een geschikte zakelijke laptop te bestellen.