Welke kantoorplanten zijn de beste keuze voor in jouw kantoor of bedrijfsgebouw? Vooral luchtzuiverende en zuurstof producerende planten zijn essentieel voor op kantoor, omdat het je gezonder en productiever maakt. Wij raden hier de beste interieurbeplanting voor bedrijven aan. Lees verder voor onze aanraders en vind jouw ideale bedrijfsplanten

Wat zijn de beste planten voor op de werkvloer?

Of je nu je individuele thuiswerkplek of je hele bedrijfsafdeling van kantoorplanten wilt voorzien, er is voor elke locatie een geschikte plant.

Snel overzicht: Deze kantoorplanten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor veelzijdigheidGraslelie: Deze plant is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook uitermate flexibel qua plaatsing. We vinden het geweldig dat je de graslelie zowel in de zon als in de schaduw kunt plaatsen. Hij kan prima op bureaus staan, maar ook als creatieve afscheiding dienen door ze op verschillende hoogten te hangen. Met weinig onderhoud en minimale waterbehoefte vinden wij dit een topkeuze voor elke kantooromgeving. >> Check laagste prijs
Beste hogere plantDrakenbloedboom: Wat ons opvalt aan deze plant is zijn flexibiliteit in design. Of je nu kiest voor een variant met of zonder stam, de drakenbloedboom voegt altijd een uniek karakter toe aan de ruimte. De ranke bladeren die omhoog steken, geven een vrolijk effect, ideaal voor hoeken of uiteinden van kasten en bureaus. We zijn gecharmeerd van zijn unieke uitstraling en vinden het een prachtige toevoeging aan elke kantoorruimte. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor waardePlanten in een set: We vinden het een slim idee om planten in sets te kopen, vooral als je op zoek bent naar waarde voor je geld. Het kiezen van een set luchtzuiverende planten, of het nu gaat om meerdere van hetzelfde soort of een mix, lijkt ons een uitstekende keuze voor kantoren. Niet alleen bespaar je op de kosten, maar het kiezen van een set kan ook zorgen voor een uniforme of diverse esthetiek, afhankelijk van je voorkeur. >> Check laagste prijs

Wat zijn geschikte planten voor op kantoor?

Laten we naar de beste bedrijfsplanten kijken voor gezondheid, productiviteit en zuurstof:

Graslelie

De graslelie kan je op meerdere plekken kwijt. Hij kan gedeeltelijk in de zon, maar doet het ook goed in de schaduw. Het leuke van deze plant is dat je hem gewoon in een mooie pot op bureaus kunt zetten.

Maar heb je een pantry die je af wilt scheiden van de rest van de ruimte? Dan kun je er ook een scherm van planten van maken door ze op verschillende hoogten te hangen.

Graslelies hebben weinig onderhoud nodig, waardoor ze het goed doen op de afdeling. Je hoeft ze ook niet vaak water te geven. Als afscheiding tussen werkplekken kun je deze plant op een halfhoge kast zetten, maar ook bovenop hoge kasten heeft de plant met zijn aanwezigheid een groot effect op de rest van de ruimte.

Prijzen van graslelies liggen – afhankelijk van hun grootte en de pot/hangmand waar ze in worden geleverd – gemiddeld tussen de 10 en 25 euro.

Drakenbloedboom

Het leuke van de drakenbloedboom is dat je hem met of zonder stam krijgt. Met een stam is de plant een stuk hoger en door de ranke bladeren die omhoog steken, geeft dit een vrolijk effect in een hoek van een kamer of op de kopse kanten van kasten of bureaus. Dezelfde plant zonder stam plaats je makkelijk op een bureau of in je pauzeruimte op tafels.

De plant doet het ook goed in donkere hoeken, heeft maar weinig water nodig en werkt luchtzuiverend. Gemiddeld betaal je voor een drakenbloedboom (met stam) tussen de 20 en 50 euro. De duurdere drakenbloedbomen met stam hebben dan vaak meerdere stammetjes, waardoor je een speels effect krijgt, omdat de bladeren dan op verschillende niveaus zitten.

Cactus

Cactussen zag je vroeger veel vaker in kantoorruimten, maar dat is nu lang niet altijd meer zo. En eigenlijk is dat heel vreemd, want de cactus is een van de gemakkelijkste planten voor ruimten waar niet 24/7 iemand aanwezig is.

De plant heeft maar heel weinig water en verzorging nodig en past makkelijk op het bureau. Aangezien de plant erg makkelijk is, zie je ze nog wel eens in binnentuinen of de centrale hal van een bedrijf.

Ze geven sfeer – zeker als ze wat groter zijn – en ze werken ook nog eens luchtzuiverend. Met een stel minicactusjes in een mooie schaal vrolijk je de ontvangstbalie voor langere periode op. Voor een kleine cactus betaal je ongeveer 2,50 euro, terwijl een groter formaat (50 centimeter) al gauw 80 euro kost. Daartussen vind je nog diverse maten met bijbehorende prijzen.

Pothos / Epipremnum aureum

De pothos is ook zo’n makkelijke plant. Hij groeit snel en als je niet veel budget en wel het geduld hebt om het bedrijf in te richten, is deze plant makkelijk te stekken. Hierdoor heb je voor niet veel geld binnen een aantal maanden veel meer planten om over de werkvloer te verdelen.

Een pothos heeft weinig onderhoud nodig en heeft een luchtzuiverende werking. Net als bij de graslelie heb je ook bij deze plant de mogelijkheid om hem op verschillende manieren te plaatsen.

De plant kan in een grotere pot, maar je kunt hem ook hangen. Aangezien de plant bij goede verzorging goed groeit, kun je de takken met bladeren ook langs een systeem. Hiermee kun je een afscheiding maken of een wand decoratief bekleden. Een kleine pothos kost je ongeveer 5 euro en voor grotere planten betaal je al gauw meer dan 50 euro.

Vrouwentong

Als laatste nog een supermakkelijke plant voor wie weinig omkijken wil hebben naar al het groen in zijn omgeving. De vrouwentong is in dit geval ideaal. De plant doet het goed in de zon, in de schaduw en zelfs in de winter bij de verwarming plaatsen levert geen problemen op.

Ook deze plant zuivert de lucht. Prijzen voor een kleinere plant starten bij ongeveer 10 euro en voor een grotere plant (80 centimeter) betaal je rond de 40 euro.

Planten in een set kopen

Je bent vaak goedkoper uit wanneer je een set planten koopt. De bovenstaande, luchtzuiverende planten koop je dan met meerderen van hetzelfde soort, of je koopt een mix van verschillende planten. Ook bij de sets ligt het eraan hoe groot de planten zijn. Voor volwassen planten betaal je nu eenmaal meer.

Als je het niet erg vindt dat een plant nog even moet groeien voor hij genoeg lengte heeft, kun je voor op de bureaus kleinere planten bestellen. Voor de sfeer op de werkvloer hebben een paar grotere planten dan meteen een groots effect, ook voor wat betreft luchtzuivering.

Planten thuis VS op kantoor: essentieel voor de gezondheid

Thuis kun je nog wel eens experimenteren met je planten en wanneer een plant het niet goed doet op de plek waar je hem gezet hebt, kun je de plant nog altijd een herkans geven door hem in een andere kamer te zetten. De hoeveelheid licht en water geven vaak de doorslag bij planten, maar jouw thuissituatie is natuurlijk heel anders dan bij het bedrijf waar je werkt.

Het verschil zit hem vooral in de omstandigheden en de verzorging, want planten op kantoor worden vaak over het hoofd gezien wanneer er niet een vaste persoon verantwoordelijk is voor het water geven of extra voeding toedienen.

Daarnaast is er ander licht op het werk. Waar je je planten thuis makkelijk in de directe zon kunt plaatsen, hebben kantoorpanden vaak raambekleding die ervoor zorgt dat er geen direct zonlicht op bureaus of in computerschermen kan schijnen. Niet alle planten kunnen tegen het gebrek aan (direct of indirect) zonlicht.

Planten hebben binnen een bedrijf ook vaak een andere functie dan thuis. In je eigen omgeving hebben ze vooral een decoratief effect, terwijl planten op je werk juist ook nuttig kunnen zijn.

Je plaatst grotere planten tussen werkplekken in, zodat er privacy en geluidsdemping is. Planten stimuleren daarnaast de creativiteit en bevorderen het welzijn. En vooral dit laatste aspect wordt nog wel eens over het hoofd gezien.

Planten kunnen namelijk voor luchtzuivering in een ruimte zorgen. Zeker de bedrijven waar je kantoortuinen hebt, kunnen baat hebben bij een goed doordacht intern groenplan.

De stoffen die mensen, computers en printers in de lucht achterlaten, kunnen op deze manier gefilterd worden. Het bedrijfsklimaat kan er dan ook aanzienlijk op vooruit gaan wanneer je voor de juiste planten op de afdeling kiest.