Wat zijn de beste vlog-camera’s? Echte content-creators zorgen voor een fatsoenlijke camera, in plaats van een smartphone. Dit geeft ze meer flexibiliteit, geheugen en kwaliteit. Wij hebben hier de beste aanraders op een rij gezet zodat jij met een goede uitrusting kunt beginnen met vloggen. Lees verder…

Wat is de beste vlogcamera voor jou?

Voordat je gaat kijken wat er allemaal te krijgen is op het gebied van vlogcamera’s en bijbehorende accessoires, loont het zich om even goed na te denken waar en hoe je de camera gaat gebruiken.

Het maakt nogal wat uit of je de vlogcamera op een statief gaat zetten om unboxing video’s op te nemen, of dat je actieve beelden tijdens je verre reizen op de motor wilt gaan filmen.

Bij de ene camera stel je hogere eisen aan de beeldkwaliteit of mogelijke zoomfuncties, terwijl je bij de andere camera vooral goed beeld van jezelf wilt krijgen, voordat je met filmen begint. Zo zijn er nog meer elementen die een camera meer of minder geschikt voor jouw doeleinden maken.

Pas nadat je deze zaken helder hebt, kun je gaan kijken welke camera’s het meest geschikt zijn.

Snel overzicht: Deze vlogcamera’s raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor algemene vlogsNikon Z30 Vlogger Kit: Deze camera is perfect voor algemene vlogs en komt met een 16-50 DX lens en ML-L7. Wij zijn echt gecharmeerd van de kwaliteit die het biedt voor de prijs. De camera blinkt uit in beeldkwaliteit en gebruiksgemak, wat cruciaal is voor vloggers. >> Check laagste prijs
Beste actiecameraGoPro HERO 11 Black: Speciaal voor de actiemomenten in je vlog is deze camera een topper. Wij vinden de beeldkwaliteit en de robuustheid van deze camera geweldig voor alle avontuurlijke vlogs. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor flexibiliteitNikon Z30 + NIKKOR Z DX 16-50MM F/3.5-6.3 VR: We willen deze camera benoemen vanwege zijn veelzijdige lenskeuze. Dit zou een goede keuze zijn voor vloggers die flexibiliteit in hun opnamen willen. Bekijk bij bol.com

Goede merken vlogcamera’s [Onze Top 3]

Naast DJI en GoPro in het actieve segment, heb je ook de bekende merken als Panasonic, Canon, Fujifilm, Sony, Olympus en Nikon. Ondergenoemde modellen zijn ideaal voor vlogs en selfie-vlogs.

Speciaal voor de actiemomenten in je vlog:

Het mooie van deze merken is dat ze allemaal goede camera’s produceren, maar dat je vaak wel de keuze hebt uit een goedkoper of duurder model. Wanneer je budget het gewoonweg niet toelaat, kun je toch een passende camera kopen.

Ga je na een tijdje inkomsten genereren met je camerawerk, dan kun je een duurder model aanschaffen dat weer meer capaciteiten heeft. Voor rond de 300 euro heb je al een basismodel, tussen de 500 en 1000 euro zit je al met een kwalitatief veel betere camera en boven de 1000 euro zit het topsegment aan vlogcamera’s.

De belangrijkste aspecten waar we op hebben gelet

Het kantelscherm heb je nodig wanneer je jezelf wilt kunnen zien tijdens het opnemen van je video. Camera’s zonder kantelscherm zijn daarom vooral geschikt voor wanneer je niet zelf in beeld hoeft, maar je omgeving filmt.

Denk aan sportieve activiteiten, waarbij mountainbikers hun route door bos en duin filmen, of diepzeeduikers die alles wat zij onder water zien willen vastleggen. Voor bewegende beelden zijn vooral de camera’s van DJI en GoPro geschikt.

Je komt dan automatisch bij alle accessoires terecht die nuttig kunnen zijn, want als mountainbiker hou je je vlogcamera het liefst niet (de hele tijd) in je hand en als diepzeeduiker wil je dat je apparaat waterbestendig is.

Er zijn daarom veel extra attributen te krijgen die je handig in kunt zetten tijdens het opnemen, zoals waterdichte behuizingen, clips en tuigjes voor op je hoofd, op je helm of om je bovenlijf. Je krijgt zelfs losse belichting, een afstandsbediening en extra lenzen en nog veel meer.

Hoewel DJI (vooral bekend van de drones) zich blijft ontwikkelen op vlogcamera vlak, is GoPro toch wel de winnaar wanneer het om het filmen van snelle, bewegende beelden met uitstekende resultaten gaat.

Hoef jij niet zo nodig drukke opnamen te maken? Dan kan een statief handig zijn om vanuit vaste positie te filmen. Je krijgt dan een rustig effect, doordat je de camera niet met de hand hoeft te verplaatsen tijdens het filmen.

Voor jou is vooral de omgeving waarin je dan gaat filmen van belang. Je hebt je statief en camera gepositioneerd en de ruimte eromheen is dan zo ingericht, dat je goede video’s kunt maken.

Vergeet niet dat je ook voldoende licht in de ruimte waar je gaat filmen hebt. Bij professionele fotoshoots zie je altijd mensen met belichting en reflecterende schermen om het te filmen object heen, die voor optimale omstandigheden zorgen. Denk daarom bij het binnen filmen zelf ook aan waar natuurlijke lichtpunten zijn, waar je voor extra lichtbronnen gaat zorgen en waar je zelf vervolgens gaat staan of zitten tijdens de opname.

Of het nu om zitten, staan of actief bewegen gaat, je hebt ook eisen aan het geluid van een camera. Dit is in de winkel vaak lastig uit te proberen en dus ga je vooral op de specificaties van een vlogcamera af.

Bij de beeldkwaliteit zelf kun je meestal kiezen uit full HD met 1080 Pixels of Ultra HD met 4K. Doe wat vooronderzoek door te kijken naar wat jij prettig vindt om naar te kijken bij andere vloggers.

Heel vaak zetten zij in de beschrijving van een filmpje wat voor materiaal ze gebruiken om te filmen. Je krijgt zelfs reviewfilmpjes over camera’s die laten zien en horen wat de verschillen tussen bepaalde modellen zijn. Ga hierbij niet altijd op het advies van een ander af, maar gebruik je eigen zintuigen om te bepalen wat voor jou werkt.

Twee andere aspecten die een belangrijke rol kunnen spelen bij je keuze voor een vlogcamera is de batterij (en eventuele extra batterijen die je los bij kunt kopen) en of er Wifi op de camera zit. De batterijen en oplaadtijd spreken voor zich.

Bij korte filmpjes hang je de batterij na het opnemen van je filmpje gewoon weer aan de lader, maar hoe lang kun je filmen als je op safari in Zuid-Afrika bent en je geduld wordt beloond met de Big Five? Dan wil je niet ineens met een lege batterij zitten.

De Wifi-functie op een vlogcamera maakt het makkelijk om tussentijds je materiaal door te sturen naar je eigen telefoon, tablet of computer, maar met sommigen kun je ook GPS-coördinaten automatisch laten toevoegen of meteen naar het internet uploaden. Zoek goed uit wat je met welke vlogcamera precies kunt doen, zodat je teleurstellingen voorkomt.

Tip bij aankopen van vlogcamera

Voorkom dat je een te goedkoop model kiest om er vervolgens al snel achter te komen dat je er niet voldoende mee uit de voeten kunt. Zeker wanneer je voor het eerst gaat vloggen, kan je geadviseerd worden om eerst maar eens met een basismodel aan de slag te gaan.

Als jij goed na hebt gedacht over wat en hoe je wilt gaan vloggen, kun je bepaalde modellen juist al wegstrepen. Iemand die je toch zo’n goedkoper of kwalitatief minder goed model adviseert, heeft dan wellicht jouw eisen en wensen aan de camera niet goed gehoord of begrepen.

Ga vooral ook in de winkel de camera’s op jouw shortlist letterlijk vastpakken, zodat je voelt of ze goed in de hand liggen. Een camera die te groot of te zwaar is en die je met de hand wilt kunnen bedienen, gaat meteen vanaf het begin minder goed bevallen. Je moet wel met je vingers bij de (zoom)knoppen kunnen. Andersom geldt voor actieve vloggers dat je het liefst een zo licht mogelijk model wilt, terwijl het wel de gewenste beeld- en geluidskwaliteit moet opleveren.

Reviews over de kwaliteit van een vlogcamera lezen kan helpen, maar tegelijkertijd weet je niet altijd wat voor karakteristieken de bediener van de camera heeft of wat voor soort filmpjes hij of zij schiet. Iemands mening over een camera helpt je dan ook maar tot een bepaald niveau, de rest moet je echt zelf gaan voelen en ervaren.