Welke organisatieadviesbureaus zijn de beste van Nederland? Wij hebben de belangrijkste Nederlandse organisatieadviesbureaus beoordeeld op hun competenties en successen. Hieronder vind je ons resultaat in de top 10. Lees verder…

Laten we kijken naar de top 10 beste organisatieadviesbureaus:

De criteria die wij hebben gehanteerd voor deze top 10

Criterium 1: Academisch onderbouwd

Onze redactie is academisch opgeleid – en erkent het belang van gedegen en wetenschappelijk onderbouwd organisatieadvies. In de academische organisatiewereld wordt bijvoorbeeld veel gebruikgemaakt van de modellen van Boston Consultancy Group en het 7S-model van McKinsey. Bij het samenstellen van de landelijke top 10 gingen we na of ook daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van deze en soortgelijke modellen, zodat er niet uit de losse pols gewerkt wordt.

Criterium 2: Geen directeurspraatjes

We vinden het jammer dat het jargon dat bij een hoge salarisschaal hoort, vaak misbruikt wordt door organisatieadviesbureaus. Bij opdrachtgevers in de overheid komen ze er zelfs mee weg, maar wij waken ervoor dat dit bij het mkb niet gebeurt. De organisatieadviesbureaus uit deze top 10 voegen daadwerkelijk wat toe en hebben ook aandacht voor implementatie.

Criterium 3: Volledig organisatiesadvies

In een adviesplan willen wij onderzoeksdata, langetermijndoelstellingen, strategische keuzes, tactische opsplitsingen, een implementatieplan, een begroting en een scenario-analyse zien. De bureaus uit deze top 10 voldoen hieraan en leveren geen half werk.

De top 10 beste organisatieadviesbureaus van Nederland

1. Bureau Brand – uitblinker in het verbinden van onderwijs en bedrijfsleven

De verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, dat is waar het om draait bij Bureau Brand. Kosten noch moeite worden gespaard om resultaat te bereiken. Alhoewel.. door hun efficiënte manier van werken vallen de kosten vaak mee, maar is het resultaat fenomenaal.

Dit maakt Bureau Brand interessant voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven. Binnen het onderwijs staan de budgetten namelijk vaak onder druk. Veel adviesbureaus blijken op de korte of lange termijn duurkoop. Daarbij gaan samenwerkingen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs vaker dan nodig mis. Bureau Brand weet deze samenwerkingen in goede banen te leiden.

Om de samenwerking tot een succes te maken, gebruiken ze bij Bureau Brand de Sprintmethode. Dit is een effectief en beproefd proces waarmee beide partijen succesvol beginnen aan de samenwerking en dit ook weten vol te houden. Dikke rapporten maken hierbij plaats voor concrete actie en creatieve oplossingen. Op deze manier worden de arbeidsmarkt en het onderwijs op een slimme wijze aan elkaar verbonden.

Bekijk Bureau Brand op Linkedin

2. Q-Consult Progress Partners – uitmuntende adviezen en klantgerichtheid

Deze fijn geslepen diamant wilden wij niet aan je voorbij laten gaan. Op briljante wijze voorzien de ervaren consultants van Q-Consult Progress Partners jou van advies. Q-Consult Progress Partners zit al meer dan 30 jaar in het vak en kent de markt als geen ander. Dit maakt dat het organisatieadviesbureau tot de absolute top van Nederland behoort.

De kracht van Q-Consult Progress Partners ligt in het efficiënter maken van jouw organisatie. Het behalen van doelstellingen behoort daarbij tot de prioriteiten. Om dit te behalen, wordt er in samenspraak met de klant goed gekeken naar het DNA van het bedrijf. Wat is de filosofie, waar gaat het over. Er wordt gekeken naar de kansen, naar de knelpunten en naar de talenten binnen jouw organisatie. Aan de hand van een nauwkeurige analyse wordt er dan een advies opgesteld.

Het team van Q-Consult Progress Partners is divers en herbergt enorm veel knowhow en ervaring. Onder de creatieve geesten bevinden zich onder meer coaches, data analisten, Black Belts en Scrum Masters. Het team is getraind in verschillende vaardigheden op het gebied van Coaching. Hierbij valt te denken aan bedrijfskundige verandertechnieken als Lean, Six sigma en Scrum. Daarbij heeft Q-Consult Progress Partners zelf het engagementmodel ontwikkeld.

Bij Q-Consult Progress Partners staat ontwikkeling centraal. Maar ook plezier, betrokkenheid en de persoonlijke aanpak spatten van de manier waarop Q-Consult Progress Partners werkt, af. Gedurende het proces worden er duidelijke afspraken gemaakt en heldere verwachtingen geschept. Een flexibele aanpak en speciaal afgestemd op jouw situatie maakt dit dat je met Q-Consult Progress Partners tot het beste resultaat komt.

Bekijk Q-Consult Progress Partners op Linkedin

3. Rijnconsult – een uitzonderlijk organisatieadviesbureau

Zeg je Rijnconsult, dan zeg je succes. Het organisatieadviesbureau ademt vakkundigheid. Als geen ander zijn ze in staat om organisaties succesvol te veranderen. De overtuiging van Rijnconsult is dat organisaties alleen impact hebben als ze goed zijn in samenwerken in ketens en netwerken. Deze overtuiging vormen het ijzersterke fundament waarop de adviezen van Rijnconsult rusten. Rusten is misschien niet het goede woord. Rijnconsult is altijd in beweging. Altijd op zoek naar verbeteringen. Zodat jouw organisatie nog succesvoller wordt.

Het organisatieadviesbureau bestaat al meer dan 40 jaar. In die jaren heeft Rijnconsult een groot netwerk om zich heen gebouwd. Rijnconsult wordt veel geprezen om de pragmatische en mensgerichte aanpak. Hierbij is de maatschappelijke impact het richtpunt.

Dat Rijnconsult zijn strepen heeft verdiend, blijkt uit de vele tevreden klanten die het heeft bediend. Zo werkt Rijnconsult samen met alle grotere organisaties in het Nederlandse bedrijfsleven. Ook werken zij vaak voor en samen met overheden en semi-overheden.

De consultants van Rijnconsult kennen de kneepjes van het vak zijn zeer goed ingevoerd. Doorgewinterd als zij zijn, stoppen ze pas als hun doel behaald is. Dit heeft tot vele succes geleid binnen sectoren als de overheid, de zakelijke en financiële dienstverlening, onderwijs en zorg, woningcorporaties en binnen de agri & food business.

Bekijk Rijnconsult op Linkedin

4. BMC Yacht Group – gerenommeerd adviesbureau met grandioze kwaliteiten

Al meer dan 30 jaar is BMC toonaangevend binnen de wereld van adviesbureaus. Ze hebben samen met de opdrachtgevers al veel bijzondere resultaten behaald. Dit alles vanuit de overtuiging dat de bedrijfsvoering binnen de overheid kan worden verbeterd. Daarom hoort BMC met recht in deze illustere lijst van Neerlands’ beste organisatieadviesbureaus thuis.

Het realiseren van effectieve, krachtige oplossingen voor uitdagingen binnen de publieke sector. Dat is wat BMC motiveert. In het geven van hun advies weten ze bij BMC te altijd perfect te anticiperen op de meest recente ontwikkelingen binnen de sector. Ze zijn meesters wanneer het gaat om het implementeren van deze ontwikkelingen in de praktijk.

BMC kan veel voor je organisatie betekenen. In de loop der jaren zijn ze partner geworden van gemeenten, van zorg- en onderwijsinstellingen, van culturele instellingen, woningcorporaties en meer. Binnen het werken en de adviserende taak van BMC staat te allen tijde het maatschappelijk resultaat voor inwoners, leerlingen en de cliënt altijd centraal. Voor iedere organisatie met hart voor de publieke zaak is BMC het perfecte adviesbureau.

Bekijk BMC op Linkedin

5. Boston Consulting Group – een buitengewoon goed organisatie adviesbureau

Al sinds 1963 is de Boston Consulting Group leidend binnen de markt van organisatie en advies. Wereldwijd hebben zij de grootste uitdagingen aangepakt. En met succes.

Het combineren van menselijke en digitale capaciteiten staat centraal binnen het advies van Boston Consulting Group. Omdat hun teams wereldwijd opereren beschikken ze bij BCG over diepgaande industriële en functionele expertise. Dit biedt een scala aan perspectieven om verandering teweeg te brengen binnen onder meer managementadvies, gegevenswetenschap, technologie, digitaal ondernemen en andere zakelijke doeleinden. Binnen Boston Consulting Group werken de consultants en adviseurs binnen een uniek samenwerkingsmodel. Hierdoor kunnen klanten op allerlei niveaus worden bediend en dit leidt tot ongekende resultaten.

Bij Boston Consulting Group geloven ze  in de kracht van menselijk potentieel. Het zijn de mensen die vorm geven aan strategische, organisatorische, economische en maatschappelijke veranderingen. Theoretische vaardigheden worden hieraan verbonden. BCG weet als geen ander hoe je het beste het menselijke met het theoretische kunt verbinden. Of het nu om het ontwikkelen van een idee, van een vaardigheid of om een ontwikkeling binnen de wereld daaromheen gaat, BCG is de ideale partner om jouw organisatie daarin te begeleiden.

Bekijk Boston Consulting Group op Linkedin

6. Berenschot – excellentie heeft een naam

Als je op zoek bent naar adviseurs die een brug vormen tussen de publieke sector en het bedrijfsleven dan is dit organisatieadviesbureau een schot in de roos. Berenschot biedt over de hele wereld aan organisaties binnen het bedrijfsleven en in de publieke sector hulp bij het oplossen van bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken. Ook helpt Berenschot bij het verbeteren van prestaties van organisaties, bij het realiseren van nieuwe strategieën en bij het bouwen en ontwikkelen van menselijk kapitaal.

Al meer dan 80 jaar geeft Berenschot advies. Het bureau loopt daarmee over van de kennis en ervaring. Samen een jonge, frisse en scherpe blik weten zij hiermee altijd de juiste manier van aanpak te vinden. Plezier staat voorop in het werk, want dan gaat de rest vanzelf. Maar ook doorzettingsvermogen is een belangrijke motor binnen het werk van Berenschot.

Naast adviezen, biedt Berenschot ook incompany opleidingen aan. Deze Berenschot Academy wordt geleid door ervaren en kundige adviseurs. Op innovatieve, mensgerichte, pragmatische en onconventionele wijze weten zij jouw organisatie een stap verder te brengen. Opdat jouw bedrijf een gouden toekomst tegemoet gaat.

Bekijk Berenschot op Linkedin

7. PwC – een absolute wereldleider

Niet voor niets is PwC een van de grootste dienstverleners op aarde. Met een enorme bak aan kennis en ervaring zijn ze als geen ander op de hoogte van de veranderingen binnen de markt.

Binnen PwC geldt meer dan ooit de overtuiging dat het toekomstig succes wordt bepaald door ‘hoe’ de dingen worden gedaan en niet door ‘wat’ we doen. Geloofwaardigheid van het handelen de oprechtheid van de intenties spelen hierin een grote rol. Met deze filosofie biedt PwC bedrijven en organisaties de reikende hand.

Al decennia levert PwC met groot succes diensten aan beursgenoteerde en private ondernemingen. Maar ook aan overheden, publieke en semi-publieke organisaties. Vele organisaties zijn gebaat geweest bij de uitmuntende adviserende rol die PwC vervulde.

Het bouwen aan vertrouwen en het oplossen van belangrijke problemen zijn de speerpunten binnen de werkwijze van PwC. Kennis en kunde van de maatschappij worden gebruikt voor het verbeteren van organisaties. Hierbij wordt ook altijd gedacht aan de maatschappelijke impact. Doel is om een positieve bijdrage te geven aan de maatschappij. Maatschappelijke verantwoordelijkheid staat daarom altijd voorop binnen zowel denken als het doen van PwC.

Bekijk PwC op Linkedin

8. Deloitte – loop voorop als organisatieadviesbureau voor MKB

Al decennia lang bedient Deloitte het midden- en kleinbedrijf. Wat MKB zo uniek maakt is dat er gewerkt wordt met en vanuit passie. De mkb-ondernemer gelooft in zijn zaak. Dit geloof gaat diep. Deloitte beseft zich dit als geen ander.

Met alleen passie kom je er niet. Passie is als de motor achter ieder bedrijf. Het is wat de mkb’er drijft. Er is ook de nodige know-how nodig. Deloitte helpt bij jouw bedrijf zodat alle onderdelen zo effectief en efficiënt mogelijk werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan administratieve processen, maar ook aan bedrijfsstrategieën. De adviseurs van Deloitte werken zich een slag in de rondte om van jouw bedrijf een succes te maken.

Bij Deloitte nemen ze aan de hand van Audit Advisory je administratieve zorgen uit handen. De adviseurs van Deloitte zijn zeer deskundig en doorgewinterd en helpen je graag. Als eerste helpen ze je bij het optimaliseren van de administratieve processen binnen je onderneming. Daarbij ondersteunen ze je in de zaken waar je tegenaan loopt op financieel vlak. De adviseurs duiken in de meest complex financiële materie om bij jouw vraagstukken tot een succesvolle oplossing te komen.

Bekijk Deloitte op Linkedin

9. Altran – uitzonderlijk goede advies dienstverlening

Als wereldleider op het gebied van innovatie en hightech engineer advies, spant Altran zich al decennia lang is om effectieve en toepasbare oplossingen te leveren voor complexe vraagstukken binnen bedrijven en organisaties. Altran wordt hierin zeer hoog gewaardeerd en verdient daarom zonder twijfel een plaats in de lijst van de beste organisatieadviesbureaus.

Door de voortschrijdende technologische ontwikkelingen en globalisering wil je de concurrentie een stap voor blijven. Hier komt de kennis van de adviseurs van Altran van pas. Zij weten het beste hoe ze je de waarde van jouw bedrijf kunnen verhogen. In hun aanpak combineren de adviseurs van Altran innovatieve technologieën met kennis uit andere sectoren. Omdat Altran in zoveel verschillende sectoren werkzaam is, kunnen zij namelijk gebruik maken van de kruisbestuiving aan kennis die hier uit voortkomt.

Altran beschikt over een wereldwijd netwerk aan experts. Deze experts zijn met de uiterste zorg geselecteerd en van wereldklasse. Zij weten hoe doelen bereikt moeten worden en hoe (industriële) kennis het best geïmplementeerd kan worden binnen processen en organisaties. Zo haal je met de adviseurs van Altran de beste experts in huis om jouw bedrijfsdoelen te realiseren.

Bekijk Altran op Linkedin

10. Accenture – superieure adviezen voor ieder bedrijf

De wereld verandert in een enorm tempo. Bij Accenture beschikken ze over de beste kennis om hierop in te springen. Bedrijven moeten vandaag de dag immers snel denken. Alleen dan blijven ze winstgevend op de lange termijn. Dit vereist echter goede strategieën. Strategieën die echt werken. Altijd en overal.

Met hun uitgebreide kennis en ervaring tillen de adviseurs van Accenture jouw bedrijf naar een hoger niveau. Hiervoor maken ze bij Accenture gebruik van het zogenoemde 360 graden-model. Aan de hand van dit model weten ze waarde toe te voegen aan jouw bedrijf of organisatie.

De kennis binnen Accenture wordt onder meer verkregen uit datawetenschap en diepgaande kennis van de branche. Deze kennis wordt gecombineerd met ervaring en een tomeloos doorzettingsvermogen. Hierdoor zijn de adviseurs van Accenture de beste in het efficiënt implementeren van kennis binnen bestaande processen en organisaties.

Samenwerking met adviseurs van Accenture biedt jouw bedrijf of organisatie zo de grootste kans om de groei en winstgevendheid snel en voor de lange termijn te doen vergroten. Accenture is hiermee een onbetwiste aanrader voor ieder bedrijf dat wil excelleren.

Bekijk Accenture op Linkedin