Wie zijn de beste business coaches van Nederland die zich specifiek richten op vrouwelijke ondernemers? Zonder te veel te stigmatiseren, willen we toch wel benoemen dat vrouwen op veel gebieden in het leven krachtiger zijn dan mannen. Daar past ook op zakelijk gebied een op maat gemaakte aanpak bij. Lees verder voor onze top 10 aanraders.

Ben je op zoek naar een boost voor jouw onderneming – of ben je op zoek naar waardevolle en betrouwbare hulp om jouw onderneming om te zetten naar winst? Dan is een business coach een waardevolle investering om te maken voor jou en jouw bedrijf. Ieder bedrijf zal bereid moeten zijn om aan zichzelf te werken om meer succes te behalen. Business coaches kunnen daar perfect mee van dienst zijn.

In dit artikel is een lijst van 10 succesvolle business coaches samengesteld die – specifiek voor de vrouwelijke ondernemers – een echte aanwinst zijn om mee te werken.

Wat maakt iemand een succesvolle business coach?

Er zijn veel kwaliteiten die erop wijzen dat iemand een geweldige businesscoach voor vrouwen is. Als je op zoek bent naar een professionele en succesvolle coach, dan zijn deze kwaliteiten, waar wij op gelet hebben, onder andere van belang:

Criterium 1: Heeft zelf successen behaald

Bij het samenstellen van deze top 10 hebben we gelet op het eigen behaalde succes van de business coaches. Veel business coaches hebben niet eens een eigen bedrijf – en toch besluiten ze andere vrouwen te gaan coachen met ondernemen.

Dit vinden we erg kwalijk en we hebben hier in onze top 10 sterk op gelet. De coaches voor vrouwelijke ondernemers uit deze lijst hebben allemaal een eigen bedrijf naast hun coachingsactiviteiten – evenals een commerciële academische achtergrond.

Criterium 2: Houdt jou geen droom voor

Er zijn helaas te veel business coaches in omloop die vrouwen financieel willen uitbuiten door ze dromen voor te houden over ‘financiële vrijheid’ en ‘overvloed’.

Veel vrouwen houden wel van dat soort emotionele uitspraken, waar de coaches handig op inspelen. Van veel vrouwen wordt dan hun laatste spaargeld gevraagd om het coachtraject in te gaan, met die grote droom van financiële voorspoed voor ogen.

Criterium 3: Heeft de juiste houding

Het is belangrijk dat een business coach met passie te werk gaat, maar het gaat nog verder. Het hebben van geduld met klanten en het hebben van een vastbesloten houding zijn essentieel om iemand daadwerkelijk te helpen.

Coaches moeten niet de beslissing nemen om klanten op te geven omdat ze alleen maar lastig te coachen zijn. Het is juist de manier hoe coaches gedisciplineerd blijven, ongeacht de problemen, die hen zo succesvol maken.

Criterium 4: Flexibiliteit

Als bedrijfscoach is het belangrijk om open te staan voor planning. Niets is meer effectief dan het opstellen van deadlines die gehaald moeten worden. Daarnaast moeten de coaches ook hun klanten kennen. Coaching is geen standaardmodel. Alleen als er echt samen wordt gewerkt met de klant, wordt er succes behaald.

Criterium 5: Verantwoordelijkheid

Een deel van de verantwoordelijkheid van een coach is het helpen van bedrijven om zo succesvol mogelijk te zijn, en een deel daarvan is om mensen verantwoordelijk te houden wanneer ze het plan niet volgen. Een succesvolle business coach zorgt er voor dat het team zo goed mogelijk speelt en dat ze niet verslappen.

Criterium 6: Communicatie

Een onderdeel van het zijn van een goede business coach, is het leveren van uitstekende communicatieve vaardigheden. Een business coach moet in staat zijn om duidelijk en effectief kennis aan de klanten te communiceren. Het hebben van sterke communicatieve vaardigheden is bijvoorbeeld erg nuttig bij het lanceren van een franchise.

Criterium 7: Vertrouwen en ervaring

Een erg belangrijk aspect wat tussen een klant en business coach goed moet zitten, is het vertrouwen. Op basis van ervaringen uit het verleden hebben vele business coaches specifieke strategieën ontwikkeld die succesvol bleken te zijn.

Klanten stappen al direct met vertrouwen de coaching in als ze weten dat een coach spreekt uit ervaring. Daarnaast is het een pro als coaches dit zelfvertrouwen ook uitstralen.

Criterium 8: Het hele plaatje zien

Een bedrijfscoach moet in staat zijn om het hele plaatje van een onderneming te zien om beslissingen te kunnen nemen die de onderneming als geheel helpen, in plaats van naar individuele aspecten van het bedrijf te kijken.

Criterium 9: Legt niet de voet op de nek van kwetsbare vrouwen

Het probleem met coaching voor vrouwen, is dat dit een makkelijke doelgroep is voor gehaaide mensen die willen profiteren van de goede, respectabele eigenschappen van vrouwen. Vrouwen staan namelijk over het algemeen erg open voor advies en hebben een hoog vertrouwen in mensen. Dat staat in schril contrast met mannen, die alles zelf wel menen te weten. Vrouwen nemen met liefde advies en coaching aan – mannen zelden.

Dit is tegelijk mooi aan vrouwen, maar ook ongelooflijk kwetsbaar. Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen duizenden euro’s neertellen voor ‘coaching’ omdat hen een droom van ‘vrijheid’ en ‘moneymindset’ is voorgehouden. Dit is een piramidespel dat zijn oorsprong vindt bij de controversiële praktijken van onder andere Napoleon Hill en Trump University. Tegenwoordig zijn er complete ‘moneymindset-sectoren’ die zich specifiek op business coaching voor vrouwen richten, terwijl de ‘business coach voor mannen’ niet bestaat omdat mannen simpelweg niet zo goed van vertrouwen zijn. Vrouwen zijn hiervoor dus een easy target.

Criterium 10: Is geen piramide-businesscoach

De grootste missie van Bedrijvenconsultant is om goedgelovige ondernemers te waarschuwen voor b2b-diensten die een verborgen piramidespel zijn. Helaas heeft business coaching de laatste jaren de troon gegrepen als het nieuwe mlm/piramidespel.

Waar vroeger vrouwen in de overgangsleeftijd nog ‘gewoon’ à la Eat Pray Love gingen scheiden van hun prima liefdevol gezin – zodat ze ‘zichzelf konden gaan vinden’ door te koken in Italië, mediteren in India, aquarelleren in Bali en met andere mannen de koffer in te duiken – kiezen ze nu steeds vaker voor ‘financiële vrijheid’ en ‘moneymindset’ door business coach te worden. Een onofficieel piramidespel ontstaat waarbij de klanten zelf ook business coach worden.

Van ons mogen ze gewoon hun haren kort knippen, een artistieke bril nemen, vol kunst en passie fruitmandjes aquarelleren en een Inca-beeldentour doen, maar wij trekken de grens wanneer ze aan andere vrouwen dromen gaan verkopen als ‘Dit wordt jouw jaar’, ‘passief rijk worden’ en ‘nooit meer werken’ dankzij je eigen ‘online business’ zodat ze met hun laatste spaargeld dure business coaching afnemen bij een coach die geen enkel ander product heeft dan haar eigen business coaching.

De top 10 business coaches voor vrouwelijke ondernemers

Omdat het onze missie is om ondernemers – en met name vrouwelijke ondernemers – te behoeden voor piramide-coaches en loze beloftes, hebben we ons eigen onderzoek gedaan en de daadwerkelijk betrouwbare business coaches voor vrouwen geselecteerd.

Het vinden van een business coach blijft echter een persoonlijk proces. Het is belangrijk dat je een coach vindt die aansluit bij jou definitie van succes, geluk en groei. Hoewel een business coach flexibel te werk gaat om bij zoveel mogelijk verschillende bedrijven aan te sluiten, zijn deze top 10 echte toppers als het gaat om coachen en motiveren van met name vrouwelijke ondernemingen.

beste business coaches voor vrouwelijke ondernemers

1. Astrid Koelewijn

Astrid Koelewijn is de oprichter van Life coach. Haar coaching business is specifiek gefocust op het coachen aan vrouwelijke ondernemers die doelen willen bereiken. Haar werkwijze focust op een balans tussen werk en gezondheid.

Waar de meeste coaches hopen dat ze met minimaal werk hun cliënten kunnen afwimpelen nadat de factuur is betaald, vinden we dat Astrid daadwerkelijk haar aandacht en tijd aan haar klanten besteedt. De kracht van Astrid Koelewijn is dat ze luistert en doorvraagt bij elke vrouwelijke ondernemer die haar hulp inschakelt. Jij staat centraal en jij hebt je eigen doelen in het leven en binnen je bedrijf. Een goede coach als Astrid – met af en toe die eerlijke spiegel – helpt je verder.

De gedachte achter Astrid’s aanpak is het ontwikkelen van zelfvertrouwen en veerkracht om problemen met kracht op te lossen. Het doel van Astrid is om deze tak van coaching, genaamd lifecoaching, meer aandacht te geven, want een gezond leven is een gezonde business. Astrid straalt zelf zelfvertrouwen en vertrouwen uit. Ondernemingen zijn bij haar aan het juiste adres.

Astrid Koelewijn

2. Simone Levie

Simone Levie, ook wel bekend om de MPOP-opleiding, is een professionele coach die gespecialiseerd is in het coachen van online ondernemers en online programma’s. Simone Levie is voor ons de enige echte – en ze is de originele Nederlandse autoriteit op dit gebied. Ze spreekt uit ervaring, want ze heeft zelf een inspirerende podcast, een geweldig online magazine, boeken, een online masterclass-programma en SL TV opgezet.

Dit voorbeeldfiguur straalt van binnen en van buiten en kan jou helpen hetzelfde te bereiken in je leven en met je onderneming. Geen onnodig lang geklets, maar to the point komen en actie ondernemen, daar draait het volgens Simone Levie om.

Ze spreekt, naast haar podcast, op verschillende locaties over onderwerpen zoals female empowerment en deelt daarnaast haar eigen ervaring binnen dit onderwerp. Haar coaching binnen de Golden Circle is verdeeld over verschillende technieken. Ze geeft specifieke coaching voor duurzame bedrijven, coaching voor een jaar tot drie jaar en nog veel meer.

Simone Levie

3. Astrid Mast

Astrid Mast is het gezicht achter Succes trek je aan. Haar business coaching focust zich op het begeleiden van high-end ondernemingen. De motivatie achter Astrid’s coaching is om vrouwelijke ondernemingen en bedrijven de zichtbaarheid te geven die ze verdienen. Deze zichtbaarheid bouwt Astrid samen met haar klanten op door zelfvertrouwen te stimuleren door middel van uitdagingen op te stellen en persoonlijke aandacht te besteden aan de problemen die er gaandeweg kunnen opduiken.

Astrid Mast weet hoe een vrouw haar eigen sterke punten kan benadrukken, zowel door haar innerlijke kracht als door haar uitstraling. Leer van Astrid hoe je je unieke features in kunt zetten om te slagen met je onderneming of in het bedrijfsleven.

Haar persoonlijke aanpak zorgt dat high-end ondernemers hun unieke vermogen vinden waarmee ze succesvol doorgroeien. De positieve energie die Astrid uitstraalt, gepaard met haar inspirerende stijl en uiterlijk, zorgt ervoor dat ze keer op keer weer slaagt in het coachen van haar klanten.

Astrid Mast

4. Joyce de Wit

Ook voor deze coach geldt: dit is daadwerkelijk iemand met een eigen succesvol bedrijf. Joyce de Wit is géén piramidespel-coach die alleen maar een coachbedrijf heeft en niks anders. Ze heeft daadwerkelijk een grote zelfstandige pedicuresalon naar zes en zeven figuren geleid voordat ze besloot om hetzelfde aan andere vrouwen te leren. Doordat ze zelf als ondernemer heeft gewerkt en daarna pas ging coachen, weet ze als geen ander wat er allemaal bij komt kijken om een eigen bedrijf te runnen.

Tegenwoordig heeft ze dus haar succesvolle opleidingscentrum voor ondernemende vrouwen in de beautybranche. Doordat ze zelf ook te werk ging in de beautybranche, focust ze haar coaching ook op de specifieke doelgroep van vrouwelijke ondernemers die zich in deze branche bevinden. Bovendien is ze een gewaardeerde columnist en spreker.

Ben jij als ondernemer werkzaam in de beauty business? Dan kan Joyce de Wit je helpen om je bedrijf succesvoller te laten worden en je weer die energie terug te geven waarmee je ooit begonnen bent. Deze coach maakt het werven van klanten weer leuk.

Joyce de Wit

5. Jikkie Has

Jikkie Has is het brein en het gezicht achter de succesvolle onderneming zakelijk zelfvertrouwen. Zoals de naam al verklapt, heeft Jikkie Has de onderneming opgericht om zakelijk zelfvertrouwen te ontwikkelen voor ondernemers die een droom hebben.

Jikkie Has helpt je met Zakelijke Zelfvertrouwen je eigen ambities als vrouwelijke ondernemer waar te maken. Ontdek welke belemmeringen je (overigens vaak onbewust) tegenhouden om je volle potentie te benutten en succesvol te zijn.

Naast de vele toespraken die Jikkie heeft gegeven, is ze ook de auteur achter het boek ‘Zakelijk Zelfvertrouwen, durf succesvol te zijn’. Haar heldere communicatie maakt haar kennis toegankelijk voor iedere ondernemer.

Jikkie beschrijft dat zelfvertrouwen net zo’n belangrijke functie speelt in succes als ambitie en vaardigheden. Het mooie is dat Jikkie dit zelfvertrouwen aan al meer dan 1500 vrouwelijke ondernemers heeft gegeven.

Jikkie Has

6. Charlotte van ’t Wout

Charlotte van ’t Wout staat bekend als een fanatieke ondernemer die zich focust op het maken van online cursussen en masterclasses. Haar doelgroep is gefocust op gemotiveerde, vrouwelijke ondernemers die op zoek zijn naar hulp om een online of offline onderneming te laten groeien. Dankzij haar online focus gaat Charlotte helemaal mee met de tijd van nu en heeft ze al meer dan 12.000 mensen met succes geholpen met haar instapcursussen.

Op diverse manieren kun je van Charlotte’s ervaring leren en vooral digitale ondernemers hebben profijt van de kennis die Charlotte weet over te brengen. Toch stopt haar expertise hier niet, want ook voor offline ondernemers kan digitale aanwezigheid positief uitpakken.

De kennis die Charlotte deelt, heeft ze opgedaan in de afgelopen jaren, waarin ze onder andere heeft gewerkt als digital Nomad vanuit plekken over de hele wereld en als journalist voor het NRC. Het is bijna onmogelijk om niet geïnspireerd te raken door de positieve energie en kennis die Charlotte deelt.

Charlotte van ’t Wout

7. Yvonne Geurts

Yvonne Geurts is de oprichter van het online platform My Everlane. De inspiratie kwam nadat Yvonne stopte met haar succesvolle meubelmerk Von Living. Als echte ondernemer was Yvonne op zoek naar een nieuw avontuur om eigen te maken.

Het online platform dat Yvonne heeft opgezet, is een online magazine dat zich focust op het motiveren van vrouwelijke ondernemers. Het is een plek waar motivatie, inspiratie en creativiteit samenkomt en het is dus een echt genot om te bezoeken.

Het is Yvonne Geurts gelukt een plek te creëren waar vrouwelijke ondernemers elkaar kunnen vinden in de interviews en tips die online gepubliceerd worden. Leer van anderen en houd jezelf die spiegel voor met de nieuwe inzichten en inspiratie die je via My Everlane hebt opgedaan.

Yvonne laat door haar positieve houding zien dat het altijd mogelijk is om je dromen werkelijkheid te maken en dat werk en genot zeker hand in hand gaan.

Yvonne Geurts
My Everlane

8. Birgit Luijk

In Birgit Luijk zien wij de ideale business coach die de wollige fluff achterwege laat. Wij zijn al lange tijd fan van haar aanpak, do-how, no-nonsense methodes en onverbloemde manier van communiceren en overbrengen van haar lessen, stappenplannen en how-to’s.

Birgit Luijk is een echte ondernemer op het gebied van online marketing en training. Birgit heeft jarenlang haar skills ontwikkeld door te werken voor bekende bedrijven, zoals de Rabobank, Yonego en Robeco, en momenteel deelt ze deze skills met vrouwelijke ondernemers die hun visie en dromen werkelijkheid willen maken.

Birgit Luijk is de 1-op-1 coach die je niet alleen aan het denken zet, maar je ook tot handelen aanzet. Ze krijgt vooral online marketeers, virtual assistants en freelancers zover om de balans op te maken en kritisch met zichzelf aan de slag te gaan.

Haar trainingen en directe aanpak die ondernemers helpen om hun online bereik op Facebook, Instagram en andere platforms te laten groeien, heeft al meer dan 700 ondernemers geholpen tot succes. Daarnaast biedt Birgit ook gratis online cursussen aan die toegankelijk zijn voor iedereen die op zoek is naar een duw in de juiste richting.

Birgit Luijk

9. Greta Krijgsman

Greta Krijgsman is het brein achter het inspirerende platform van B Great in Business. Als we het hebben over ondernemen, dan hebben we het over Greta Krijgsman. In 2014 werd Greta namelijk BusinessMom of the year. Deze titel heeft ze niet voor niets gehaald, want ze is een echt succes in het motiveren en inspireren van andere vrouwelijke ondernemers.

Op haar platform zijn podcasts en blogartikelen te vinden, maar ondernemers kunnen hier ook terecht voor het vinden van coaching. Ze helpt vrouwelijke ondernemers met het organiseren van hun bedrijf met het doel om winst, succes en geluk te behalen. Door haar innovatieve visie runt ze haar coaching bedrijf al meer dan 10 jaar met veel succes.

Greta Krijgsman ondersteunt je in je proces om die drempels te nemen die nodig zijn om je ambities waar te maken. Geld verdienen hoort bij het leven, maar als ondernemer vrijheid ervaren en er ook nog een goed gevoel aan overhouden is een ander verhaal. Greta leert jezelf optimaal in de etalage zetten.

Greta Krijgsman

10. Yolanda Aartse

Yolanda Aartse is een echte professional op het gebied van coaching en ondernemen. Yolanda heeft 20 jaar gewerkt als succesvol ondernemer met een focus op assurantiën en vastgoed. Na deze succesrijke jaren wilde Yolanda haar kennis doorgeven aan andere mensen. Zij helpt nu zowel startende als ervaren onderneemsters een bedrijf te bouwen dat helemaal past bij hun levensstijl. Hiervoor heeft zij een programma ontwikkeld dat de basis is die iedere ondernemer nodig heeft om een succesvol bedrijf te bouwen.

Dit doet ze door middel van online trainingen en persoonlijke coaching-sessies gericht op ondernemen, sales, branding, marketing en social media. Yolanda gaat te werk met een gefocuste en persoonlijke aanpak die ervoor zorgt dat ze op maat gemaakte coaching kan aanbieden voor ieder verschillend individu.

Het is Yolanda Aartse gelukt om een plek in de landelijke top 10 te verkrijgen omdat ze vele vrouwen heeft geholpen naar hun eigen (online) onderneming. Yolanda’s coaching en ervaring zijn briljant om je richting te geven en concrete stappen te zetten.

Yolanda Aartse

Eervolle vermeldingen

De genoemde top 10 is een verzameling van succesvolle business coaches die een speciale focus aanbieden voor vrouwelijke ondernemers, maar naast deze top 10 zijn er zeker nog meer succesvolle coaches te vinden die jou op weg helpen naar succes.

Klaartje El Fdil

Klaartje El Fdil is een coach en succesvolle ondernemer die haar interesse heeft ontwikkeld voor de sales. Het is dus niet gek dat ze heeft gekozen om deze passie over te dragen aan andere ondernemers door middel van coaching. Op haar platform kun je terecht voor het ontwikkelen van inzichten op gebied van mindset, vaardigheid, strategie en zichtbaarheid binnen de sales branche. Ze draagt deze kennis niet alleen over als persoonlijke coach voor andere ondernemers, maar ook aan studenten op het HBO. Klaartje is bewezen succesvol in het overbrengen van haar enthousiasme, kennis en motivatie aan haar klanten en studenten.

Klaartje El Fdil zet jouw eigen mindset voorop wanneer het gaat om als ondernemer je verkoopresultaat te verhogen. Dat is de start. Daarna volgen verkoopvaardigheden en online presence. Je merkt niet alleen dat je onderneming groeit, ook jijzelf zet belangrijke stappen in de goede richting.

Klaartje El Fdil

Natasja Goossen

Natasja Goossen is de oprichter achter het coachingsbedrijf Happy Profit. Haar coaching is te beschrijven als coaching met een persoonlijke, energieke en vooral eerlijke touch. Haar directe en eerlijke aanpak is juist een van de factoren die haar coaching zo succesvol maakt, want ze zet zich volledig in voor haar klanten.

Het grote voordeel van Natasja Goossen’s coaching is de ervaring die ze meeneemt. Tig keer botsen en daar van leren, betekent dat ze jou voor dezelfde fouten kan behoeden. Je leert bij Natasja hoe je meer met minder bereikt en plukt daar zowel zakelijk als privé de vruchten van.

Happy Profit focust zich op het ontwikkelen van ambitieuze vrouwelijke ondernemers die op zoek zijn naar steun op financieel gebied om onafhankelijk te kunnen ondernemen. Natasja heeft zelf meegemaakt hoeveel energie, geld en tijd er bij komt kijken wanneer je een onderneming wilt opstarten, maar Natasja weet ook als geen ander hoe energie, geld en tijd op een veel efficiëntere manier kunnen worden ingezet zodat jij kunt genieten van jouw droombaan en van jouw vrije tijd.

Natasja Goosen