Hoe krijg je makkelijk klanten als coach? Hoe kun je je marketing het beste gaan doen zodat je daadwerkelijk een klantenstroom krijgt voor jouw coachingspraktijk? Lees verder voor de beste marketingtips voor coaches…
Hoe het dus niet zal gaan voor coaches:
Je bent coach, zet een bordje voor de deur met “Praktijk Innerlijke Kracht” en de klanten komen vanzelf binnenlopen. Ze betalen stuk voor stuk 80 euro per uur en aan het einde van de dag heb je zeven klanten geholpen en daarmee zo’n 500 euro verdiend. Dit herhaalt zich automatisch voor de rest van je leven… dag in dag uit…
Nee dus. Zo zal het nooit gaan. Klanten krijgen als coach, dat gaat op een heel andere manier. Een manier waar je moeite in moet steken. Een manier waar veel marketing bij komt kijken.
De marketingtips voor coaches
Laten we direct naar de beste marketingtips gaan voor coaches.
Tip 1: start met het geven van 100 gratis sessies in ruil voor 100 reviews
Het is niet voor niets dat dat bekende advies bestaat: vraag 0 euro aan je eerste 100 klanten maar laat ze betalen met reviews… zodat je 100 reviews hebt… en dan hoef je nooit meer aan acquisitie te doen voor de rest van je leven.
In vrijwel iedere branche geldt dat je eigenlijk heel veel cadeaus en moeite “voor niks” weggeeft. Waarom? Omdat je dan om een review kunt vragen. En dat is belangrijk.
En die review zal super belangrijk zijn: het kost je nu misschien wat, maar iedere review ga je de rest van het bestaan van je bedrijf gebruiken. Alle toekomstige potentiële klanten kunnen die review zien, dus het is super waardevol.
Stel dat ik van een groep echt veel reviews wil, dan ga ik voor die groep extra voorkomend reageren, extra veel tijd vrijmaken en extra dingen geven. Zo ben ik soms wel 2 uur met een klant aan de telefoon om hem persoonlijk in alles te steunen en coachen. Om mee te kijken met zijn werk en daar uitgebreid feedback op te geven. En hij wil dan betalen… maar dan zeg ik: betaal maar met een review.
Het punt dat ik hier wil maken, is dat een review echt ook verlies mag opleveren voor jou. Nu verlies, straks winst aan toekomstige klanten.
Tip 2: werk met jaartrajecten
Allemaal leuk en aardig dat je maar liefst 150 euro per uur durft te vragen voor jouw coaching, maar als je dan slechts 10 klanten per maand werft die allemaal één uur bij je afnemen… dan heb je nog altijd slechts 1.500 euro verdiend in een maand. Dat is nou niet bepaald die megawinst die je als ondernemer hoopt te pakken.
Maar wat nou als je aan al die 10 klanten een jaartraject had verkocht van 12 uren coaching per jaar… dan had je in een maand tijd gewoon 18.000 euro verdiend. Dat begint er al meer op te lijken… En geloof me: dit kun je iedere maand verdienen als je iedere maand weer 10 nieuwe jaartrajecten verkoopt.
En hoe ga je al die mensen dan goed begeleiden? Dat brengt me bij de volgende tip:
Tip 3: bied nooit een 100% op-maat-traject aan
Natuurlijk ga je jouw klanten allemaal persoonlijk spreken en begeleiden, maar zorg ervoor dat zoveel mogelijk dingen die gestandaardiseerd kunnen worden… ook echt gestandaardiseerd worden in je bedrijf.
Bijvoorbeeld:
- Waarom zou je jezelf 100 x per jaar moeten herhalen over jouw mindset-theorie, als je dat stukje ook gewoon als video naar jouw klanten kunt toesturen?
- Waarom zou je je trainingsschema voor jouw cliënten keer op keer opnieuw moeten tekenen… als je ook gewoon een gestandaardiseerd trainingsschema kunt maken als Excel-bestand, wat alleen een beetje aangepast hoeft te worden?
- Waarom zou je jouw klanten keer op keer opnieuw moeten uitleggen wat jouw werkwijze is, als je dat ook gewoon één keer kunt vertellen in een video en dat naar alle klanten kunt sturen?
Voor al die dingen blijven je klanten gewoon betalen, maar jij bent er veel minder tijd aan kwijt als ze gestandaardiseerd zijn. Hierdoor kun je véél meer jaartrajecten verkopen qua beschikbare tijd in je agenda. En er zullen nog genoeg gepersonaliseerde elementen en één-op-één-momenten zijn.
Tip 4: werk met bonussen, om zo de waarde van je aanbod te verhogen
Zou jij een coachingstraject voor 8.000 euro afnemen als dat bestond uit enkel 12 sessies per jaar? Of zou je een coachingstraject voor 8.000 euro afnemen als dat bestond uit: 12 sessies per jaar én een trainingsschema én mindsetvideo’s én een werkwijze-stappenplan én templates én voorbeelden én interviews én een community én groepsdagen én certificering…
Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het op de stapel met bonussen gooien, waardoor je veel makkelijker een jaartraject van 8.000 euro verkoopt.
Een van de bekendste dingen die coaches doen om de waarde van hun traject te verhogen, is het toevoegen van een online leeromgeving of een learning experience platform waar de klant toegang tot krijgt. Hierdoor voelt het jaartraject opeens als iets dat veel meer body heeft.
Tip 5: definieer je doelgroep
Het definiëren van je doelgroep is essentieel omdat het je in staat stelt om je marketinginspanningen te richten op de mensen die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jouw coaching en die de meeste waarde zullen halen uit jouw diensten. Hier zijn enkele stappen om je te helpen je doelgroep te definiëren:
- Onderzoek en analyseer: Voer grondig onderzoek uit naar de markt voor coaching in jouw vakgebied. Kijk naar bestaande concurrenten en identificeer welke doelgroepen ze bedienen. Analyseer ook de behoeften, uitdagingen en verlangens van potentiële klanten in jouw niche.
- Segmentatie: Op basis van je onderzoek kun je je doelgroep segmenteren. Overweeg factoren zoals leeftijd, geslacht, beroep, branche, interesses, doelen en uitdagingen. Hoe specifieker je kunt zijn bij het segmenteren van je doelgroep, hoe beter je je marketingboodschappen kunt afstemmen op hun behoeften.
- Creëer een persona: Maak een gedetailleerd profiel van je ideale klant, ook wel een “buyer persona” genoemd. Geef deze persona een naam, demografische gegevens en persoonlijke kenmerken. Beschrijf hun doelen, uitdagingen, waarden en motivaties. Dit helpt je om je marketingboodschappen en -strategieën op maat te maken.
- Problemen en behoeften identificeren: Identificeer de specifieke problemen, uitdagingen en behoeften van je doelgroep. Wat zijn de obstakels waarmee ze geconfronteerd worden? Welke doelen willen ze bereiken? Door deze aspecten te begrijpen, kun je jouw coachingdiensten positioneren als de oplossing voor hun problemen en behoeften.
- Aanpassen van je marketingboodschap: Pas je marketingboodschap aan op basis van de behoeften en verlangens van je doelgroep. Communiceer de voordelen en resultaten die ze kunnen verwachten van jouw coaching. Laat zien dat je hun specifieke situatie begrijpt en dat je de expertise hebt om hen te helpen.
- Kies de juiste marketingkanalen: Identificeer de meest effectieve marketingkanalen om je doelgroep te bereiken. Dit kan variëren van sociale media platforms en contentmarketing tot netwerken bij branche-evenementen. Zorg ervoor dat je aanwezig bent waar je doelgroep actief is en pas je boodschap aan op de specifieke kenmerken van elk kanaal.
Tip 6: Bied een gratis kennismakingssessie aan
Geef potentiële klanten de mogelijkheid om je coachingdiensten uit te proberen door een gratis kennismakingssessie aan te bieden. Dit stelt hen in staat om jouw coachingstijl en aanpak te ervaren en kan hen overtuigen om vervolgsessies bij je te boeken.