Als je het woord cloaking hoort, denk je waarschijnlijk aan iets sinisters en geheimzinnigs. Toch is het iets zeer positiefs en zinvols binnen affiliate marketing. Wat is cloaking met betrekking tot een website? Lees verder…

Link cloaking en wat je er over moet weten

Link-cloaking is het proces waarbij de affiliate-link-URL die door een partnerprogramma wordt gegeven, wordt vermomd om de partner-ID te verhullen en de link korter te maken. Dit beschermt de aangesloten commissies door de aangesloten ID minder zichtbaar te maken.

Tegelijkertijd maakt het de link visueel aantrekkelijker voor bezoekers. Door een link cloaker te gebruiken, kan je commissies beschermen tegen diefstal en ervoor zorgen dat je de beloning krijg voor je inspanningen als affiliate marketeer. In dat geval is cloaking dus een bescherming die zorgt dat je klant op de juiste pagina terecht komt.

Hoe werkt Link Cloaking?

Het verbergen van een aangesloten link werkt door de bezoeker via een URL-omleiding te sturen. Je hoeft niet de ins en outs te kennen van hoe link-cloaking werkt om hiervan te profiteren.

Een URL-omleiding is in feite slechts een dummy-URL die de browser van de bezoeker ergens anders naartoe leidt. De pagina zelf bestaat niet op jouw site, het is slechts een tijdelijke aanduiding. Wanneer je op een link klikt die gebruik maakt van cloaking vraagt jouw browser de site naar de inhoud van de pagina.

Vervolgens antwoordt de site dat de pagina niet bestaat en stuurt hij jouw browser naar een andere bestemming om de inhoud op te halen. Ten slotte leest je browser het antwoord en bezoekt de nieuwe URL zonder tussenkomst van een andere partij.

De voordelen van link-cloaking

Zoals reeds besproken, is het duidelijke voordeel van het verhullen van jouw aangesloten links om je commissies te beschermen, maar waarom zou je ze anders gebruiken?

Een reden is dat bezoekers veel eerder op een link klikken die naar dezelfde website verwijst als die waar zij zich op bevinden.

Op een gelieerde link klikken is voor sommigen verdacht. Het verhullen van aangesloten links door middel van goede cloaking leidt dus tot een hogere klikfrequentie.

Cloaking gebruiken om het vertrouwen te vergroten

Door ervoor te zorgen dat de link naar iets op jouw website verwijst, vergroot je de kans dat mensen erop klikken en dat er dus is vertrouwen.

Stel je daarom ook deze vraag. Waar zou je het liefst op klikken? Een link met een aantal letters en cijfers erachter die er verdacht uitziet? Of klik je liever op een link die verwijst naar een andere pagina op dezelfde website als waar jij je bevindt?

Bovendien kan je door een affiliate-link te camoufleren ook instellen hoe de URL eruitziet. Dus in plaats van een link naar een productpagina op een andere site met willekeurige getallen en product-ID’s die er voor je publiek niet aantrekkelijk uitzien, kan je de URL gebruiksvriendelijker en meer herkenbaar maken.

Het beheer van link cloaking

Affiliate link cloaking wordt meestal gedaan met behulp van een affiliate link management-plug-in zoals. Dit soort plug-ins bieden je vele  voordelen, waarvan de belangrijkste het beheer is.

Als affiliate marketeer heb je misschien niet slechts een of twee links. Misschien heb je er honderden of zelfs duizenden. De taak om die in de loop van de tijd te organiseren en te beheren, kan een complete chaos worden.

Daarom bestaan er oplossingen voor zoals een goed cloaking beheer die ervoor zorgen dat alles goed verloopt en je op commissies kunt rekenen. Zo kan je aangesloten links in categorieën indelen om ze in logische groepen te houden.

Een laatste voordeel van cloaking links

Ten slotte is een ander groot voordeel van cloaking-links de mogelijkheid om het verkeer op jouw aangesloten links te volgen. Zo weet je welke affiliate links daadwerkelijk grip hebben op jouw publiek en dat is natuurlijk erg belangrijk voor het verbeteren van de prestatie van jouw links. Met tracking tools kun je bijvoorbeeld ontdekken waar jouw publiek graag op klikt. Je weet dus waar jij je op moet concentreren en welke content scoort.