Wat zijn de beste boeken over economie? In deze aanraderlijst vind je de beste aanraders die de verschillende aspecten van de economie belichten. Lees verder…

Snel overzicht: Deze boeken over economie raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor beginners:Economie. De essentie zonder formules – Johan Lambrecht: Voor degenen onder ons die soms worstelen met economische termen, biedt dit boek een heldere uitleg van de meest voorkomende politiek-economische begrippen. We vinden het een geweldig boek om te beginnen met het begrijpen van de economie op een eenvoudige en toegankelijke manier. >> Check laagste prijs
Meest inspirerende visie:Het grote gevecht & en het eenzame gelijk van Paul Polman – Jeroen Smit: We vinden dit boek verhelderend en inspirerend. Het benadrukt de noodzaak voor bedrijven om een positieve kracht te zijn in de wereld, in plaats van simpelweg te werken voor winst. De boodschap van het boek spreekt ons erg aan en biedt een intrigerend inzicht in hoe het bedrijfsleven kan bijdragen aan positieve veranderingen. >> Check laagste prijs
Beste kritische blik:Fantoom groei. Waarom we steeds harder werken voor minder – Sander Heijne en Hendrik Noten: We waarderen de kritische blik van de auteurs op de huidige economische stand van zaken. Het boek onthult waarom, ondanks stijgende winsten van bedrijven, werknemers hier weinig van zien. We vinden het een must-read voor diegenen die een dieper inzicht willen in de onderliggende problemen van onze economie. >> Check laagste prijs

Economie. De essentie zonder formules – Johan Lambrecht

Dagelijks verdwalen we in een wirwar van economische termen. Inflatie, rente, overheidsschuld, begroting, werkloosheid en ga zo maar door. Hoewel je de economie het beste aan experts kan overlaten, is het fijn als je er over mee kunt praten. Of als de mensen in je omgeving er over kunnen meepraten.

Dit boek biedt daarvoor een uitkomst. Economie als technische discipline wordt hierin omgevormd tot een publieke dialoog. Daarin worden op heldere wijze de meest voorname politiek-economische begrippen en het verband tussen de begrippen op een heldere wijze uitgelegd.

Het grote gevecht & en het eenzame gelijk van Paul Polman – Jeroen Smit

Aan de hand van Unilever vertelt Jeroen Smit ons zijn verhaal, zijn visie. Het was Paul Polman die trachtte het bedrijf te redden uit de klauwen van een aantal miljardairs. Waar hij niet voor wilde werken. Want bedrijven moeten volgens Polman een ‘force for good’ zijn. Bedrijven moeten niet werken voor miljardairs zoals de mensen achter Kraft Heinz, maar bedrijven moeten werken voor de miljarden mensen die niks hebben.

In zijn boek laat Jeroen Smit ons op intrigerende wijze zien hoe we een grote draai moeten maken. Een draai om de wereld te redden. De wereld snakt namelijk naar een bedrijfsleven dat zich ontfermt over de grote vraagstukken van onze tijd. Zoals klimaatverandering. Door een draai te maken, kan volgens Smit de ziel van het kapitalisme worden gered.

Fantoom groei. Waarom we steeds harder werken voor minder – Sander Heijne en Hendrik Noten

De auteurs tonen met dit boek dat onze economie niet met, maar al reeds lang voor de coronacrisis ontspoorde. Hoewel de winsten van bedrijven sinds de jaren tachtig exploderen, zien werkenden dit nauwelijks terug in hun portemonnee. Ook sociale voorzieningen als de zorg, het onderwijs en de politie zijn op dieet, zo niet ernstig vermagerd.

Hoe dit kan? En waarom we dit accepteren? Daarop geven Heijne en Noten antwoord in dit hoek. Hiervoor hebben ze de gehele economische boekenkast ondersteboven gekeerd. Van politiek tot economische theorieën: alles kwam aan hen voorbij en hierbij vielen ze van de ene verbazing in de andere. Ze komen tot de conclusie dat de hang naar groei geen noodzaak, maar een geloof is.

Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers – Rutger Bregman en Jesse Frederik

Waarom boeren bankiers, lobbyisten en consultants veel beter dan vuilnismannen, politieagenten en mensen in de zorg? Laatstgenoemden zijn namelijk mensen waar we écht niet zonder kunnen.

Om hierop een antwoord te formuleren, laten de auteurs aan de hand van denkers als Piketty en Aristoteles zien dat het niet vanzelfsprekend is dat de inkomensverdeling is zoals die is.

Ze tillen de discussie naar een hoger plan. De overtuiging van de auteurs is namelijk dat economen te weinig weten van filosofie. Filosofen weten daarentegen te weinig van economie. Ze stellen in dit boek daarom de vraag: Welke rijkdom is écht verdiend?

De limieten van de markt. De slinger tussen overheid en kapitalisme – Paul de Grauwe

De aloude machtsverhouding tussen de vrije markt en de overheid. Het is een constante strijd die tussen beide wordt uitgevochten. Zal deze strijd beslecht worden nadat de financiële crisis, de coronapandemie en de almaar groeiende ongelijkheid voor een keerpunt hebben gezorgd?

Soms wint de vrije markt aan belang, maar wordt dat later weer afgewisseld door een overheid die de touwtjes aantrekt. In dit boek behandelt Paul de Grauwe het ongezonde spanningsveld tussen de markt en de overheid. Waarom het zo moeilijk is om een goede balans tussen deze twee te creëren. De Grauwe onderzoekt wat de houdbaarheid is van ons marktsysteem.

Gigantisme. Van too big to fail naar trager, Kleiner en menselijker – Geert Noels

We leven in een tijd waarin de wereld lijdt aan gigantisme. Hierin worden de grootste bedrijven en organisaties steeds groter en machtiger. Dit is een spel dat op het hoogste niveau wordt gespeeld en het doodt de gezonde concurrentie. Het brengt de mens in verdrukking en leidt niet tot duurzame groei.

Noels ziet in een gezonde toekomst een economie die kleiner, trager en daarmee gelukkiger zal zijn. Een economie die zich niet door groeiobsessie laat leiden, die de toekomstige generaties niet met schulden opzadel. Maar een economie die rekening houdt met het sociale, het ecologische en het economische. In zijn boek pleit Noels ervoor om in tien stappen de spelregels bij te stellen en hiermee de gigantische bedrijven te temmen en het individu weer een eigen plaats binnen de wereldeconomie te geven.

Cryptovaluta voor dummies – Krijn Soeteman

Voor iedereen die zich afvraag hoe het nou zit met al die verschillende cryptovaluta, is dit handzame boek geschreven. De waarde van de cryptovaluta is meer dan een triljoen dollar en daarmee behelst het een belangrijk deel van de economie.

Waarom bestaat er blockchain en waar is dit voor nodig? Is valuta wel het juiste woord? Hoe werkt handel op cryptobeurzen? In dit handige boek vind je de antwoorden op deze en vele andere vragen.

Het belastingparadijs. Waarom niemand hier belasting betaalt; behalve u – Joost van Kleef

Hoewel niet iedereen het zich in Nederland beseft, wonen we met zijn allen in een waar belastingparadijs. Wijzelf merken hier echter weinig van. De buitenlandse miljonairs en miljardairs des te meer. Grote en bekende namen als Google, Ikea, Mick Jagger, Bono van U2 die zichzelf graag toont als filantroop en redder van de wereld. Ze betalen in Nederland veel minder belasting dan jij en ik.

Dit boek vertelt je hoe de fiscale geldstromen door ons land lopen. Hoe ons land de route vormt voor de rijken der aarde om de belasting te ontwijken. Wie in Nederland rijk worden van dit systeem. Het boek onthult je vele geheime over dit verdorven systeem.

Economie draait niet om geld. Relaties als principes voor een nieuwe economie – Dirk Bezemer, Lans Bovenberg e.a.

Economie draait niet om geld. Daarom kunnen wij een economische crisis niet simpelweg oplossen met financiële maatregelen. Het gaat in een economie des te meer om relaties, zo stellen de auteurs.

Geld is een schuld en een schuld is een relatie. Dit kan een relatie zijn tussen personen of rechtspersonen, zoals banken en bedrijven. Als we sec kijken naar geld, dan maken we de relatie anoniem en te technisch.

We moeten waarde hechten aan relaties. Want in het erkennen dat economie om schuld en relaties vinden we de kiem voor het oplossen van economische crises. Hoe je aan deze relaties kunt werken, daar vertellen de auteurs je in hun interessante boek meer over.

Dealing with the Dutch – Jacob Vossestein

Dit boek is gericht aan buitenlanders die werken met Nederlanders. Jacob Vossestein schreef het boek met veel succes: het is al 70.000 keer verkocht.

In zijn boek gaat Vossestein in op de geschiedenis van de Nederlandse maatschappij. Hij legt de tolerantie die wij onszelf toeschrijven uit. En hij vertelt over de Nederlandse vrijheden. Aan de hand van de typisch Nederlandse grondslagen en kenmerken legt hij uit hoe dit de Nederlandse manier van werken en leven vorm geeft. En hoe dit invloed heeft op recentere maatschappelijke en economische veranderingen.