Het is een veelgehoord modewoord, maar wat is big data nou precies? In dit artikel leggen we het je uit. Lees verder…

Wat is Big Data?

Big Data is het verzamelen, opslaan en vervolgens analyseren van een enorme hoeveelheid gegevens, om daar vervolgens patronen uit te kunnen opmaken, met het oog op concurrentievoordeel.

De traditionele data-analyse is niet opgewassen tegen de komst van Big Data, die in wezen veel specifieker en uitgebreider is.

Het goede nieuws is dat het analytische gedeelte van Big data hetzelfde blijft als bij ‘normale data’, of je nu te maken hebt met kleine datasets, grote datasets of zelfs ongestructureerde datasets.

Wat het meest nodig is bij big data, is de mogelijkheid om relevante informatie te halen uit de enorme hoeveelheden gegevens die elke minuut worden verwerkt. Hiervoor is technologie nodig om de traditionele  analyses met elkaar te koppelen.

Het belang van goede analisten als het gaat om big data

Terwijl een traditionele data-analist misschien wegkomt zonder een volwaardige programmeur te zijn, moet een big data-analist zeer vertrouwd zijn met coderen. Een van de belangrijkste redenen voor deze vereiste is dat big data zich nog in een evolutiefase bevindt. Er zijn niet veel standaardprocessen ingesteld rond de grote complexe datasets waar een big data-analist mee te maken heeft. Er is dagelijks veel maatwerk nodig om met de ongestructureerde data om te gaan.

Als je geen programmeertaal kent, mag dit geen barrière zijn voor een big data-wetenschapper. Je moet minimaal R, Python en Java kennen. Tijdens het werk kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken. Programmeertaal is slechts een hulpmiddel en meer hulpmiddelen zijn altijd een plus.

Statistieken en big data

Hoewel de verwerking van Big Data veel technologie vereist, is een goede kennis van statistiek en lineaire algebra fundamenteel voor elke analyse van gegevens. Statistiek is een basisbouwsteen van datawetenschap en begrip van kernbegrippen zoals samenvattende statistieken, kansverdeling, willekeurige variabelen. Het hypothesetestkader is belangrijk als je datawetenschapper bent van welk genre dan ook.

Wat de beste big data analisten gemeenschappelijk hebben

Om de analyse gefocust te houden en om de gegevens te sorteren, relateren en evalueren, is de meest kritische vaardigheid van een big data-wetenschapper een goede kennis van het domein waarin hij werkt.

De reden waarom big data-analisten zo veel gevraagd zijn, is dat het zeer zeldzaam is om mensen te vinden die een grondig begrip hebben van technische aspecten, statistieken en zaken doen. Er zijn analisten die goed zijn in zaken en statistiek, maar niet in programmeren. Er zijn deskundige programmeurs die niet weten hoe ze de programma’s in de context van het bedrijfsdoel moeten plaatsen.

Big data voor je bedrijf

Het gebruik van Big Data is cruciaal geweest voor veel toonaangevende bedrijven om de concurrentie te verslaan. In veel bedrijfstakken gebruiken nieuwkomers en gevestigde concurrenten datagestuurde strategieën om te concurreren en te innoveren.

Je vindt voorbeelden van Big Data-gebruik in bijna elke sector, van IT tot gezondheidszorg. Zo hebben op het gebied van gezondheidszorg datapioniers de uitkomsten van geneesmiddelen geanalyseerd. Bedrijven hebben zich gericht op het ontdekken van de risico’s en voordelen die tijdens klinische onderzoeken. Big Data kan leiden tot een betere analyse van de onderzoeken en helpen bij het voorspellen van uitkomsten.

Het potentieel van big data in de nieuwe economie

Volgens experts kan Big Data voor veel nieuwe groeimogelijkheden zorgen. Het kan zelfs aanleiding geven tot een nieuwe categorie bedrijven, zoals bedrijven die branchegegevens analyseren en samenvoegen. De meeste van deze bedrijven zitten midden in grote informatiestromen over diensten en producten.

Ze analyseren het gedrag van leveranciers en afnemers en de intenties en voorkeuren van consumenten, en nog veel meer. Bedrijven in verschillende branches zijn daarom al bezig met verkennen van hun big data-mogelijkheden en je mag als ondernemer daarom niet achterlopen.

Big data als een manier om de consumenten te kennen

Tegenwoordig zijn consumenten slim en begrijpen ze hun prioriteiten. Voordat ze een aankoop doen, kijken ze rond en vergelijken ze verschillende opties. Ze praten zelfs met bedrijven via sociale mediakanalen en eisen een speciale behandeling.

Met Big Data kan een zakelijke organisatie dergelijke klanten op een verregaande manier profileren. Hierdoor kan een bedrijf een een-op-een gesprek aangaan met consumenten. In moeilijke competitieve tijden is dit geen luxe. Door big data kom he meer te weten komen over de voorkeuren en wensen van de klant. Hierdoor kan je relevante producten en diensten adviseren aan de klant.

Big data als een drijfveer om producten opnieuw ontwikkelen

Big data is een van de beste manieren om feedback te verzamelen en te gebruiken. Het helpt je te begrijpen hoe klanten jouw diensten en producten ervaren. Zo kunt je de nodige wijzigingen aanbrengen en jouw producten opnieuw ontwikkelen.

Bovendien stelt Big Data je in staat om binnen enkele seconden talloze variaties van ontwerpen te testen. Je kunt bijvoorbeeld informatie verzamelen over doorlooptijden en materiaal dat de kosten en prestaties van je product beïnvloedt. Hiermee kun je de productiviteit en efficiëntie van verschillende productieprocessen verhogen.

Risicoanalyse en het gebruik van big data

Succes hangt af van veel verschillende factoren. Het gaat niet alleen om hoe je het bedrijf runt. Economische en sociale factoren spelen een belangrijke rol bij het bepalen van jouw prestaties.

Aangezien Big Data leidt tot voorspellende analyses, kun je hiermee feeds van sociale media en krantenberichten analyseren en scannen. Zo kunt je permanent op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in de branche. Het is dus de ideale manier om bij te blijven in een wereld die constant verandert.

Gegevensveiligheid en het belang van big data

Met Big Data-tools kun je het volledige datalandschap door het hele bedrijf in kaart brengen. Hiermee kun je allerlei interne dreigingen analyseren. Met deze informatie kunt je gevoelige informatie veilig houden. Het wordt op een gepaste manier beschermd en opgeslagen volgens de wettelijke vereisten. Door deze toepassing is big data een must voor moderne ondernemingen en hoe je alles veilig en beschermd.

Tot slot: big data als nieuwe inkomstenstromen

Big data geeft je inzichten door de markt en consumenten te analyseren. Deze gegevens zijn echter niet alleen waardevol voor jou maar ook voor andere partijen. Je kunt trendgegevens verkopen aan grote industrieën die in dezelfde sector actief zijn. Big data biedt dus volop kansen. Om meer voordelen te behalen, is het daarom belangrijk om jouw medewerkers te trainen in Big Data-beheer.