Is Bitvavo betrouwbaar en echt veilig? Wat als je bent opgelicht?

Wil je weten of Bitvavo veilig, betrouwbaar en aan de voorwaarden van het deposito garantiestelsel voldoet? Lees dan dit artikel, wat je krijgt op al je vragen uitgebreid antwoord.

Bitvavo en depositogarantiestelsel

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: omdat Bitvavo geen bank of een bancaire instelling is, maakt het geen onderdeel uit van het Europese of Nederlandse deposito garantiestelsel. Dat geldt niet alleen voor Bitvavo, maar voor alle crypto brokers die in Nederland actief zijn. Bitvavo is wat dit betreft niet gereguleerd, al heeft het wel meerdere veiligheidsmechanismen in werking om ervoor te zorgen dat jouw geld veilig bewaard blijft.

Waarom geen regelgevende autoriteit?

Cryptomunten bestaan nog niet zo lang. Crypto brokers bestaan nog korter. Er zijn nog geen wetten aangenomen die bepalen dat crypto brokers onder het deposito garantiestelsel komen te vallen. Crypto brokers als Bitvavo vallen wel onder De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt en ervoor zorgt dat brokers zich aan de nieuwste anti-witwasrichtlijnen houden.

Bitvavo en DNB

De Vierde anti-witwasrichtlijn is op 21 mei 2020 doorgevoerd in Nederland. Sinds die datum moeten aanbieders van digitale valuta en diensten rondom digitale valuta (crypto munten), plus de aanbieders van zogenaamde “bewaarportemonnees” (crypto wallets) geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank. Bitvavo is op 11 november 2020 officieel geregistreerd bij DNB.

Wat betekent dat voor de Bitvavo gebruiker?

Bitvavo gebruikers moeten zich hooguit extra verifiëren, verder zal er niet veel veranderen. Die verificatie vindt onder andere plaats wanneer je crypto valuta naar een externe wallet wil verplaatsen. Er wordt verder geen toezicht gehouden op bedrijfsrisico’s of op financiële eisen.

Hoe betrouwbaar is Bitvavo?

Bitvavo heeft zijn zaakjes goed op orde, zo lijkt het.

Dat blijkt onder andere uit het volgende:

 • Je kunt bij Bitvavo gebruik maken van 2FA (Twee Factor Authenticatie)

Dit houdt in dat je niet alleen met e-mail en wachtwoord inlogt, maar ook met een speciale code die je bij elke inlogsessie op je mobiele apparaat krijgt toegestuurd. Deze superveilige methode wordt ook gebruikt door banken. Het fijne van 2FA is dat zelfs als de verkeerde mensen je wachtwoord in handen krijgen, ze alsnog niet kunnen inloggen op je account. Als je telefoon kwijt is, of kapot, kun je de Twee Factor Authenticatie altijd opnieuw instellen.

 • Bitvavo is helemaal Nederlands (en voldoet aan zowel de Nederlandse als Europese richtlijnen)

 • Ook maakt Bitvavo van een Derden-geld rekening gebruik

Dit betekent dat alle tegoeden van geregistreerde Bitvavo gebruikers bij een derde partij uitkomen: dit de Stichting Bitvavo Payments. Mocht er onverwachts iets mis gaan met Bitvavo en het bedrijf gaat failliet, dan staat het geld veilig bij deze stichting. Als klant hou je toegang. 100% waterdicht is deze methode niet, maar het is in ieder geval veiliger dan wanneer Bitvavo het geld helemaal in eigen beheer houdt. Bitvavo heeft veiligheid in een hoog vaandel.

 • Uitgebreide IP-checks

Bitvavo houdt bij van welk apparaat jij inlogt. Mocht je plotseling van een andere computer of laptop inloggen, dan maakt Bitvavo daar een melding van. Je moet nu een linkje openen die je via je e-mail binnen krijgt. Dit klinkt misschien wat bemoeizuchtig vanuit Bitvavo, maar het is juist bedoeld om te verhinderen dat hackers (vanaf een ander apparaat) toegang tot je account krijgen.

 • Medewerkers leggen een VOG af

Een VOG is een Verklaring Omtrent Gedrag. Deze verklaring wordt in veel beroepen gevraagd, bijvoorbeeld in de zorg of als je met kinderen werkt. De VOG geeft aan dat je nooit ieder iets strafbaars hebt gedaan waardoor je niet geschikt bent voor het werk waarvoor je solliciteert. Omdat (sommige) medewerkers van Bitvavo met privacygevoelige gegevens werken, zijn zij uitgebreid gescreend om te onderzoeken of ze wel echt betrouwbaar zijn.

 • Superveilige back-ups

Bitvavo slaat zijn back-ups niet online, maar offline op. Dat is sowieso al veiliger, omdat hackers er veel minder makkelijker toegang toe hebben. Dan staan de gegevens ook nog eens in kluizen opgeslagen die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen (4+, de hoogste veiligheidscategorie die in Nederland gehanteerd wordt). Er wordt 24/7 (elke dag van de week, ieder uur van de dag) toezicht gehouden op de kluizen – daar komt niemand binnen.

 • Ook een veilige website (technisch veilig)

Bitvavo maakt van SSL-technologie gebruik. Deze technologie maakt het mogelijk om gegevens (zoals privacy en financiële gegevens) versleuteld op het internet te versturen. Dat betekent dat je ‘de sleutel’ (een soort wachtwoord) nodig hebt om de informatie in te zien. Alleen jij als klant en Bitvavo als aanbieder hebben de sleutel – pottenkijkers krijgen niets te zien.

Bovendien is het eenvoudig om crypto te kopen via Ideal

We kwamen niet alleen tot de conclusie dat Bitvavo betrouwbaar is, maar ook dat het een makkelijke manier biedt om jouw cryptovaluta aan te schaffen met Ideal. Dat kan bijvoorbeeld met onderstaande tool al:

Bitvavo en de klantenservice

Mocht je een vraag hebben of onverwacht tegen een probleem aanlopen, dan kun je met de Bitvavo klantenservice contact opnemen. Deze is helaas nog wat beperkt bereikbaar. Daar mag Bitvavo dus wel iets in verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld niet bellen naar Bitvavo en de

live chat en e-mailservice zijn maar beperkt bereikbaar. Vooral in het weekend (wanneer jij waarschijnlijk vrij bent) is het behelpen. Bellen met een Bitvavo medewerker is niet mogelijk.

Wel een FAQ sectie met uitleg

Bitvavo heeft wel een uitgebreide FAQ sectie waar je op heel wat vragen antwoord vindt. Hier kom je ook te weten hoe je bijvoorbeeld een account aanmaakt, je account of juist je telefoonnummer verifieert en hoe je Twee Factor Authenticatie in kunt stellen. Het fijne is dat Bitvavo helemaal Nederlands is, dus je vindt informatie en kunt vragen stellen in het Nederlands.

Crypto fraude? Tips van Allesovercrypto.nl

Ben je online opgelicht met crypto (die kans is bij Bitvavo erg klein), doe dan in ieder geval het volgende:

 • Zorg er eerst voor dat je de kans op fraude zoveel mogelijk verkleint. Dit doe je bij Bitvavo met behulp van Twee Factor Authenticatie en het verifiëren van je account.

 • Mocht er sprake zijn van fraude? Blokkeer je account dan onmiddellijk, zeker als je denkt dat fraudeurs toegang tot je account hebben gekregen.

 • Zorg ervoor dat je melding doet van de fraude, in ieder geval bij Bitvavo zelf. Zo geef je de website en de autoriteiten de middelen fraude in de toekomst te voorkomen. Hoe meer informatie jij Bitvavo geeft, hoe beter de broker fraude in de toekomst kan bestrijden.

 • Onthoud: de kans dat je je geld terugkrijgt, is heel erg klein, omdat het moeilijk is de precieze dader te vinden. Tot strafrechtelijke opsporing komt het meestal niet.

Waar doe je melding?

Je kunt op verschillende plekken terecht met je melding van cryptofraude:

 • De politie

Cryptofraude maakt onderdeel uit van cybercrime. Hiervoor kun je bij elk Nederlands politiebureau aangifte doen. Bij de politie zijn verschillende digitale experts actief, die jij weer nuttige informatie geeft voor het bestrijden van cybermisdaad en voor preventie.

 • Centraal Meldpunt Nederland

Ook bij Meld.nl, het digitaal platform van Centraal Meldpunt Nederland, kun je terecht als slachtoffer van cryptofraude. Je kunt hier onder andere ook hulp krijgen als je schade hebt geleden.

 • Bij Meld Misdaad Anoniem melding doen

Centraal Meldpunt Nederland en de politie werken niet anoniem. Meld Misdaad Anoniem heeft het voordeel dat het dat wel is. Gebruik telefoonnummer 0800-7000 of kijk op Meldmisdaadanoniem.nl.

Hoe betrouwbaar is Bitvavo? YouTube geeft uitleg

LangzaamRijker heeft een uitgebreide Bitvavo review voor je:

Dat geldt ook voor Corné Marchand:

Tot slot heeft ook De Bitcoin Consultant een handige review voor je:

Bronnen: Bitvavo en betrouwbaarheid

Beginnen bij Bitvavo

Kortom: wij raden dus zeker aan om te beginnen bij Bitvavo. Het is veilig, betrouwbaar en de nummer 1 keuze voor de Nederlandse markt.

Op jouw succes!