Heb je door hard werken, sparen of een erfenis de mijlpaal van 100.000 euro spaargeld bereikt? Gefeliciteerd! Dit is een aanzienlijk bedrag dat, indien slim aangewend, je financiële toekomst aanzienlijk kan verbeteren. Hieronder vind je diverse strategieën over hoe je dit kapitaal kunt inzetten om je vermogen te laten groeien, risico’s te spreiden en voor je toekomst te zorgen.

10 goede opties voor jouw 100k aan spaargeld

Laten we direct naar de praktische tips gaan:

1. Betaal alléén hoge schulden af die te veel nadelen hebben

Voorop staat dat de rijkste mensen van de wereld juist fan zijn van schulden – mits goed geregeld. Want heb je schulden, dan hoef je ook minder belasting te betalen. Schulden zijn dus niet per definitie slecht. Kijk maar eens naar deze bronnen:

Bekijk dit artikel over het fiscale voordeel van schulden
Bekijk ook dit RTL-nieuws-artikel.

Heb je echter ongewenste, vervelende schulden, dan kan het zinvol zijn om prioriteit te geven aan schulden: Begin met het aflossen van schulden met hoge rente, zoals creditcardschulden of persoonlijke leningen. Dit levert vaak een hoger rendement op dan de meeste investeringen.

2. Investeer in de aandelenmarkt

En let daarbij op het volgende:

 • Diversifieer je portefeuille: Overweeg een mix van aandelen, obligaties, en ETF’s om risico’s te spreiden.
 • Lange termijnvisie: Investeer met een lange termijnvisie en probeer niet te reageren op korte termijn marktschommelingen.

3. Vastgoed als investering

Hierbij heb je twee bekende opties:

 • Directe aankoop: Overweeg een tweede woning of een huurwoning aan te kopen als een bron van passief inkomen.
 • Vastgoedfondsen: Als direct beheer je niet aanspreekt, kun je investeren in vastgoedfondsen of REITs.

4. Zet op een spaarrekening of deposito

Een deposito-spaarrekening is hetzelfde als een spaarrekening, maar dan zet je je geld voor een bepaalde tijd “vast”. Let daarbij op het volgende:

 • Veiligheid voorop: Voor wie risico’s wil vermijden, kan een deel op een hoge-rente-spaarrekening of termijndeposito een veilige keuze zijn.
 • Noodfonds: Zorg voor een noodfonds van 3-6 maanden aan uitgaven in een makkelijk toegankelijke spaarrekening.

5. Investeer in jezelf

 • Opleiding en cursussen: Gebruik een deel van het geld om nieuwe vaardigheden te leren of je huidige vaardigheden te verdiepen. Bekijk bijvoorbeeld welke marketingcursussen je kunt volgen om een commerciële vaardigheid te leren.
 • Gezondheid: ieder gezond levensjaar dat je extra krijgt, is eigenlijk miljarden waard.
 • Start een eigen bedrijf: Heb je een ondernemersdroom? Dit kan het perfecte moment zijn om die droom na te jagen en je eigen bedrijf te starten.

6. Pensioensparen

Aanvullen van je pensioen: Overweeg extra bijdragen aan je pensioenfonds of een lijfrenteproduct voor een comfortabele oude dag.

7. Investeer in je bedrijf

Met een ton kun je een flinke voorraad aanleggen voor een forse volumekorting. Hierdoor kan jouw bedrijf nog harder groeien omdat je kosten veel lager zijn dan de concurrentie.

8. Krijg hulp van een vermogensbeheerder

Te druk of geen zin om je erin te verdiepen? Soms is het de hoofdpijn niet waard. In dat geval is vermogensbeheer een optie. Je laat het beheren van je geld over aan een professional. Daarvoor betaal je dan wel een vergoeding.

9. Geef en doneer

Filantropie: Overweeg een deel te doneren aan goede doelen die je belangrijk vindt of zet een schenkingsfonds op.

10. Duurzame en ethische investeringen

Impact investeren: Kies voor investeringen in bedrijven of fondsen die een positieve impact hebben op maatschappij en milieu.

Praktische Tips

 • Zoek professioneel advies: Overweeg een financieel adviseur te raadplegen om een strategie op maat te ontwikkelen. Dat is soms makkelijker dan dag in – dag uit talloze blogs lezen over dit onderwerp.
 • Houd emoties buiten de deur: Laat je niet leiden door emoties bij investeringsbeslissingen. Focus op langetermijndoelen.

Met 100.000 euro heb je een krachtig hulpmiddel in handen om je financiële toekomst vorm te geven. Door zorgvuldige planning en diversificatie van je investeringen kun je niet alleen je vermogen laten groeien maar ook bijdragen aan een betere wereld.