Bitvavo uitleg voor beginners: hoe werkt het nu echt?

Ontdekken hoe online crypto broker Bitvavo werkt en wat je er allemaal mee kunt? Dan ben je hier op de juiste plek. We gaan je uitgebreid uitleggen hoe de crypto broker in elkaar zit en wat je hier allemaal kunt bereiken. Bitvavo is één van de snelst groeiende crypto brokers in Nederland. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat het aanbod crypto’s in 2021 verdrievoudigd is en dat je hier de laagste handelskosten van alle brokers in Nederland vindt.

Bijzondere Bitvavo kortingscode

Bitvavo maakt gebruik van speciale kortingscodes waarmee je over de eerste 10.000 euro geen handelskosten hoeft te betalen. Je verhandelt deze 10.000 euro dus eigenlijk ‘gratis’. Onderdeel van het Bitvavo affiliate programma is dat je van de transactiesommen van iedereen die dankzij jou bij Bitvavo lid is geworden een klein geldbedrag krijgt. Zo kun je voor de rest van je leven een (klein) passief inkomen genereren via je website of kanaal.

Aanmaken van je account

Op Bitvavo gaan handelen? Dat begint natuurlijk met het aanmaken van een account. Ga naar de “Registreren” pagina.

 • Vul je e-mailadres in en verifieer dit. In je inbox verschijnt een mail met een link die je moet bevestigen

 • Bij Bitvavo vul je vervolgens je persoonsgegevens in

 • Verifieer je identiteit nu (dit doe je met een identiteitsbewijs – ID-kaart, paspoort of rijbewijs)

 • Plaats geld op je account met één van acht verschillende methoden (iDeal is wat ons betreft de beste keuze).

Je account verifiëren?

Het is wettelijk verplicht dat accounts die met meer dan 5.000 euro werken zich moeten verifiëren bij Bitvavo. Dit doe je met een kopie (voor- en achterzijde) van identiteitsbewijs, rijbewijs of paspoort). Accounts moeten geverifieerd worden volgens de nieuwste anti-witwasregels. Die regels moeten het ook moeilijker maken online zaken als terrorisme te financieren.

Bescherm je account extra met 2FA

Ben jij al bekend met 2FA? 2FA is een afkorting voor Twee Factor Authenticatie. Dit houdt in dat je behalve met e-mailadres en wachtwoord ook nog eens met een speciale code via telefoon in moet loggen. Dit ken je waarschijnlijk wel van je bank: iedere keer dat je hierbij inlogt, krijg je via sms een code toegestuurd, die je moet invullen om te bewijzen dat jij het bent.

Waarom 2FA gebruiken?

2FA is extreem veilig. Zelf al heeft iemand jouw wachtwoord gestolen, dan kan die persoon nog steeds niet op jouw naam inloggen en je vermogen in crypto stelen, ten zij hij of zij ook je mobiele telefoon heeft. Met andere woorden: 2FA werkt zowel een gewoon slot plús een kettingslot op je fiets. Door een extra slot toe te voegen, maar je het dieven veel moeilijker.

Hoe schakel je de 2FA in?

De Dubbele Authenticatie schakel je gemakkelijk bij

Bitvavo zelf in:

 • Log in bij Bitvavo

 • Als je rechtsboven op je naam klikt, kom je vanzelf bij accountinstellingen uit

 • Klik bij “Instellingen” nu op het keuzemenu

 • Hier vind je “Twee-Factor Authenticator”. De groene knop geeft aan “Inschakelen”

 • Geef eerst je wachtwoord in en klik dan op “Doorgaan”

 • Je ziet nu een vierkante QR-code verschijnen. Gebruik de Google Authenticator app of een soortgelijke app om deze te scannen. Bitvavo stuurt je nu een 2FA-code door

 • Voer de code op je computer in en klik dan op “bevestigen”.

Het belang van de herstelcode

Je zult altijd een herstelcode ontvangen als je een Twee-Factor Authenticatie inschakelt. Schrijf hem op en bewaar hem goed, want als je telefoon kapot is, kwijt of gestolen, heb je hem nodig om de 2FA-code te herstellen. De 2FA code moet nu op een ander apparaat verschijnen.

Stortings- en transactiekosten

Het storten van geld is met de meeste van de 8 stortingsmethoden helemaal gratis. We raden je aan voor iDeal te kiezen, omdat dit het meest vertrouwd zal zijn. Een SEPA Bankoverschrijving is alleen ideaal als je met écht grote bedragen werkt. Waar voor de andere stortingsmanieren een limiet van 10.000 euro geldt, geldt voor SEPA 1.000.000 als limiet.

Transactiekosten Bitvavo

Voor Bitvavo geldt een hele bescheiden transactietoeslag van slechts 0.25%. Dat is lager dan bij alle andere Nederlandse crypto concurrenten. Die transactietoeslag is zo laag omdat Bitvavo een groot eigen aanbod cryptomunten beschikbaar stelt aan klanten. Die munten blijven zo in de eigen “poel” en komen bij onderlinge transacties niet buiten het Bitvavo-netwerk terecht.

Zo zet je geld op je Bitvavo account

Voor je geld op je account kunt storten, moet je dit natuurlijk eerst registreren en laten verifiëren.

 • Je gaat eerst naar het dashboard. Onderin het beeldscherm zie je “Portfolio” staan

 • In het Portfolio klik je op “Euro’s Storten”

 • In het beeldscherm kun je aangeven welk geldbedrag je wilt storen en welke betaalmethode je daarvoor wil gebruiken

 • Kies bij Bank voor je eigen bank

 • Wij raden iDeal aan als betaalmethode: het is snel, makkelijk, het geld staat direct op je rekening en je betaalt geen stortingskosten.

Kies jouw favoriete crypto currency uit

Goed nieuws: waar je begin 2021 nog ‘maar’ uit 50 verschillende cryptovaluta kon kiezen om in te handelen, waren dat eind 2021 al meer dan 150. Kortom: het aanbod is drie keer zo groot geworden. Je kunt in elk van deze crypto’s handelen. In sommige valuta’s kun je ook staken. De verwachting dat er in 2023 steeds meer crypto’s bijkomen waarin je staken kunt.

Zo kies je crypto uit

Een crypto aankopen of verkopen doe je in het Dashboard.

 • Zoek de naam van de muntsoort op die je hebben wil. Je kunt scrollen, maar ook de zoekbalk gebruiken

 • Klik op de naam van de crypto. Nu kom je uit bij het “Koop- en Verkoop” scherm

 • Bij het vakje “U betaalt” vul je in welk geldbedrag je in de munt wil investeren. Aan de hand een snel rekensommetje laat de computer te zien hoeveel crypto je hier op basis van de actuele marktwaarde voor terug krijgt.

 • Klik nu op “Koken” en de deal is compleet.

Wat doe je als je crypto wil versturen?

Het versturen van crypto betekent dat je ze van Bitvavo afhaalt en bijvoorbeeld naar een externe wallet overzet.

 • Eerst ga je naar het tabblad “Handelen”. Je vindt deze in je dashboard. Klik nu op de optie “Opnemen”.

 • Je geeft aan welke munt je wilt opnemen en wat de totaal waarde is die je op wilt nemen

 • Bij het versturen van crypto komen transactiekosten kijken. De transactiekosten worden automatisch van het totaalbedrag afgehaald. Je hoeft er dus zelf geen rekensommetje op los te laten

 • Gebruik nu het wallet adres om je crypto succesvol over te plaatsen. Je kunt dit adres natuurlijk gewoon knippen & plakken

 • Vergeet niet de transactie te bevestigen.

Verschillen in transactietoeslagen

Ga je handelen in crypto? Dan krijg je met toeslagen te maken: de “Maker” of de “Taker fee (toeslag). Om het simpel te zeggen: de Maker toeslag is voor de persoon die de cryptomunt verkoopt en de Taker toeslag is voor de persoon die de munt koopt. Als koper (Taker) betaal je gemiddeld een hogere toeslag dan de Maker, omdat je als Maker zorgt voor meer aanbod.

Bitvavo voor de beginner: YouTube uitleg

In het Bitvavo review van Crypto Tips leer je hoe hier als beginner crypto valuta kunt kopen en weer verkopen:

In deze video van Newsbit ontdek je hoe de Bitvavo Exchange werkt:

Bronnen Bitvavo gebruik

Op jouw succes!