Wat zijn de beste manieren in Nederland om slim passief inkomen te genereren? Er zijn heel veel manieren om lucratief geld te verdienen op een passieve manier – veelal online. Wij zetten hier als experts in passief inkomen alle beste verdienmodellen op een rij voor het opbouwen van passieve inkomstenstromen, inclusief voorbeelden. Lees verder…

Maar eerst: Wat is passief inkomen? De betekenis…

Passief inkomen, wat is dat? Het antwoord is in drie woorden te vangen: geautomatiseerd geld verdienen. Dat betekent dat je niet jouw tijd inruilt voor geld. Er wordt ook wel eens gezegd: je laat dan het geld/assets vóór jou werken. Je moet daarvoor dus totaal anders denken dan ‘uurtje factuurtje’.

En waarom willen veel mensen dan passief inkomen? Omdat ze dan meer tijd hebben voor familie, hobby’s en gezondheid. Ze zien zichzelf al reizend geld verdienen en rijk worden. Ergens is dat ideaalbeeld ook zeker haalbaar. De realiteit is echter wel dat het hard werken is. Je moet actief werken om passief inkomen te realiseren.

Dat gezegd hebbende… Laten we kijken naar de beste passieve inkomensstromen.

De beste verdienmodellen voor passief inkomen (veelal online)

Er zijn verschillende manieren om passief inkomen op te bouwen. Ze komen allemaal neer op hetzelfde idee: assets opbouwen die vóór jou gaan werken. Laten we eens naar alle beste manieren kijken:

1 – Passief inkomen door te beleggen in vastgoed

passief-inkomen-vastgoed

Je kunt maandelijks geld verdienen met beleggen. Als je in vastgoed investeert, dan betekent dat dat je een appartementje koopt en dat je die verhuurt, bijvoorbeeld aan expats. Je ontvangt dan maandelijks huur.

Waarom is investeren in vastgoed dan het beste? Bakstenen raak je nooit kwijt. Niemand kan het stelen. Het kan niet opeens verdwijnen.

Maar wat kun je dan het beste verhuren? Een huis of een appartement? Ons persoonlijk advies is: ga voor een paar kleine appartementen die je voor ongeveer 1.200 per maand verhuurt, in plaats van één groot huis dat je voor 1.900 per maand verhuurt.

Hier vind je wat diepgaande bronnen over beleggen:

2 – Passief inkomen zonder startkapitaal? Bloggen en ‘Adsense’ aanzetten

passief inkomen verdienmodellen

Wil je de meest simpele formule voor het verdienen van passief inkomen? Daar komt ie:

 1. Schrijf 100 artikelen over een bepaald onderwerp, zoals: huisdieren, kamperen of reizen.
 2. Zet ze op je eigen website en wacht 10 maanden.
 3. Heb je 10 maanden gewacht? Dan komen de bezoekersaantallen op gang en heb je 10.000 – 100.000 paginaweergaven per maand. Zet nu dus Adsense aan – dat is een programma waarmee je automatisch advertenties op je site kan plaatsen – zodat je zo’n 3 euro per 1.000 weergaven krijgt.

Dat levert dus een paar honderd euro per maand op. Leuk zakcentje, maar nog geen vetpot. Wat moet je doen om er wel een vetpot van te maken?

 • Door je blog steeds meer op te bouwen naar 200, 300, 400 artikelen…
 • Door geen Nederlandse, maar Engelstalige site te maken zodat je de hele wereld bedient. Dan kun je een nulletje toevoegen aan die 10.000 tot 100.000 paginaweergaven.
 • Door – als je een Engelstalige site hebt gemaakt – niet gebruik te maken van Adsense, maar van Adthrive, wat tot drie keer meer oplevert per duizend weergaven.
 • Door überhaupt niks te doen met advertenties op je site, maar door juist jouw site te veranderen in een affiliate-site. Zie volgende paragraaf…

Een blog maken kan dus lonen. Hoe je een WordPress-blog maakt, lees je hier.

3 – Meer dan 3 euro per 1.000 weergaven verdienen? Een affiliate-website maken

affiliate marketing passief inkomen

Hoe denk je dat Tweakers geld verdient? Zij hebben geen Adsense aanstaan. Zij hebben affiliate marketing ‘aan staan’ doordat ze gewoon producten aanbevelen in hun content.

Jij kunt dus in jouw huisdierenblog allerlei huisdieren-artikelen promoten, in je kampeer blog allerlei kampeerspullen promoten en in je reisblog allerlei reisspullen promoten. Bijvoorbeeld via een artikel: “De beste backpacks”.

Je kunt dus met je website inkomsten genereren op de automatische piloot dankzij affiliate marketing. Het opzetten van een website kost bovendien niet veel. Het minimum wat je nodig hebt, is een domeinnaam en hosting. Met tussen de 50 en 1.000 euro kun je al starten.

Wil je meer leren over affiliate marketing, lees dan dit artikel met de eerste stappen om te beginnen met affiliate marketing. Waar kun je producten vinden om te promoten als affiliate?

 • Ga zelf bij jouw favoriete bedrijf navraag doen of ze mogelijkheden hebben voor affiliate marketing.
 • Meld je aan bij het partnerplatform van Bol.com.
 • Meld je aan bij Paypro, Daisycon en Tradetracker om in hun overzichten bedrijven te vinden die je wilt promoten.
 • Hier vind je meer affiliate marketing platforms.

4 – Passieve inkomsten genereren via Youtube

youtube passief inkomen

Je hebt wellicht wel begrepen dat mensen met veel views op Youtube ook veel geld kunnen verdienen. Prima, maar dan moet je wel steeds opnieuw filmpjes blijven opnemen als je volgende maand ook weer geld wilt ontvangen.

Hoe maak je het dus passief? Dat bereik je door jouw titels en jouw content te baseren op zoektermen. Maak dus geen filmpjes als: “Hoe ik vandaag heb getraind.” Maar wel: “Biceps-oefeningen voor thuis: Volledige workout”

5 – Het aanbieden van een automatische dienst op basis van een abonnement

beste-manieren-voor-passief-inkomen

Hierbij kun je denken aan premium content dat je gemaakt hebt of een stukje software dat je ontwikkeld hebt, waarvoor men per maand moet betalen om er gebruik van te kunnen maken.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Premium content achter een betaalmuur. Veel kranten zijn hier voorbeelden van – met hun premium online artikelen.
 • Premium content op Patreon. Veel Youtubers maken hier gebruik van: hun kijkers kunnen extra premium content krijgen via Patreon door een maandelijks bedrag te betalen.
 • Software zoals Dropbox of een projectmanagement-tool, waarvoor gebruikers per maand bijvoorbeeld 35 euro moeten betalen. Dit wordt ook wel SAAS genoemd: Software As A Service.

6 – Een product inkopen en laten verkopen

producten verkopen in je webshop

Je kunt gewoon producten inkopen en verkopen. Klassiek dozenschuiven dus. Dat kan heel goed werken, maar wat is daar het passieve stuk aan?

Nou, er zijn een groot aantal mogelijkheden om alles uit te laten besteden. Zo zijn er allerlei logistiek-diensten die de bezorging volledig op zich nemen. Dat zijn zelfstandige logistiek-diensten, maar als je bij Bol.com verkoopt, kun je ook gebruikmaken van Logistiek Via Bol.com.

Een cursus die dit jou stap voor stap leert, is: De Bol Masterclass. Hier kun je de hele methodiek al gratis leren. Wij vinden die methode beter dan een andere bekende methodiek: dropshopping. Bij dropshipping heb je namelijk te maken met lange levertijden. Dat voorkom je door de producten daadwerkelijk in te kopen en in Nederland te stallen.

Hier leer je de complete Bol Masterclass-methodiek alvast gratis om dit te bereiken.

7 – De kracht van advertenties inzetten om je producten te verkopen

passief inkomen met advertenties

Als je 100 euro in een advertentie stopt, en je haalt er 101 euro mee op, dan is er gewoon sprake van een ROI. Zodra je een ROI hebt gevonden met een advertentie, heb je een goud-ader te pakken. Dan kun je opschalen.

Je kunt onder andere advertenties plaatsen via Facebook Ads en Google Ads, waarmee je bijvoorbeeld T-shirts verkoopt voor truckers uit Brabant. Op het T-shirt staat: ‘Ik ben een Brabantse trucker.’ Dan zorg je ervoor dat je je advertentie alleen richt op Brabant en op mannen die in de logistiek werken of gewoon trucker zijn.

Dus je kunt fysieke producten verkopen, maar ook digitale producten, zoals online trainingen, audioboeken en premium e-boeken. Dan hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken om logistiek. Dan kun je bijvoorbeeld een video-training maken voor alleenstaande leidinggevenden, waarmee je de advertentie dus op de singles richt met een hoge functie.

8 – Producten maken met een kostprijs van 0 euro: informatieproducten!

online training maken

Wat hebben pdf’s, mp3’s, mp4’s en inlog-omgevingen met elkaar gemeen? Ze kosten precies 0 euro om er eentje extra aan te maken. Ze hoeven niet op de post, ze zijn volledig te automatiseren en ze hoeven niet opnieuw gefabriceerd te worden waardoor er 0 euro kostprijs is.

Ga dus informatieproducten maken en verkopen: Audioboeken, premium e-boeken, online trainingen en software as a service. 100% winst bij iedere verkoop. Hoe je een winstgevende online training maakt, lees je in dit artikel.

9 – Met een trucje ‘freelancen’ op Fiverr

freelancen op fiverr

Fiverr is een platform waarin freelancers zich aanbieden voor allerlei freelance-klusjes voor een vriendelijke prijs. Dat is overduidelijk geen passief inkomen, dus waarom zou je toch jouw diensten aanbieden op Fiverr?

Twee redenen om dat tóch te doen: Je hebt een manier gevonden om via allerlei ‘hacks’ supersnel een goede basisdienst te leveren.

Bijvoorbeeld: even snel een WordPress-installatie maken voor iemand, inclusief installatie van een thema en een paar pagina’s in een navigatiemenu. Daar vraag je dan bijvoorbeeld 100-200 euro voor. Vervolgens kun je iemand hiervoor inhuren. Er zijn veel tieners die zo lekker kunnen verdienen als bijbaantje.

En zo kun je nog wat dingen bedenken. Dit is trouwens heel normaal: men verwacht op Fiverr geen meesterwerken, maar ‘minimum viable products’ en dat kun je uitstekend standaardiseren en automatiseren. Kijk met die bril eens op Fiverr welke diensten je kunt ‘hacken’.

10 – Een Social Media Marketing Agency (SMAA)

online training maken

Ieder bedrijf heeft advertenties nodig. Het is de zuurstof van ieder bedrijf, want anders krijgen bedrijven geen klanten. Er is dus altijd vraag naar mensen die advertenties – en dus extra klanten – kunnen leveren voor een bedrijf.

Is dat passief? Eigenlijk wel: want volgens deze methodiek ga je maandelijks de advertenties van bedrijven beheren. Dat beheren kost maar een uurtje werk, maar je krijgt er wel steeds 1.000 tot 3.000 per maand voor als service fee. Hier vind je een gratis training over het starten van een SMMA.

11. Appointment Setting

Wist je dat bedrijven en influencers riante beloningen uitdelen als jij hun volgers zover krijgt om zich aan te melden voor een gesprek met de influencer (of een verkoper die in dienst is voor de influencer)? Het is echt zo: met de juiste scripts krijg je het voor elkaar, en zo krijg je steeds hoge commissies per gesprek dat je scoort. Dit wordt zelfs passief als je slimme scripts en Artificial Intelligence toepast in je chats. Slimme zet om je hier dus in te verdiepen. Hier kun je een gratis hulpgesprek te ontvangen van de Appointment Twins zodat je leert hoe dit werkt.

Extra ideeën voor passief inkomen

Hieronder vind je extra ideeën die eigenlijk al in bovenstaande paragrafen geïmpliceerd/verweven zijn:

 • Sponsored content maken als influencer.
 • SEO, of het nou Youtube-SEO of Google-SEO is: als je hoog rankt met jouw video of pagina, kun je iets verdienen met die video of pagina.
 • Airbnb. Als je een kamertje van je huis beschikbaar stelt en als je een schoonmaker inhuurt, is het vrij passief.
 • Beginnen met beleggen is een uitstekend idee om passief inkomen op te bouwen. Hier vind je een stappenplan om te beginnen met beleggen.
 • Cryptocurrencies. In de afgelopen jaren is één ding duidelijk geworden: Crypto is er om te blijven.
 • Premium e-boek maken.
 • Audioboek maken.
 • Online training maken.
 • Premium content op Patreon plaatsen.
 • Backlinks vanuit jouw website verkopen.
 • Domeinnamen inkopen en doorverkopen.
 • Blogger worden.
 • Vlogger worden.
 • Curated content op jouw kanalen zetten. Dat betekent vaak dat je een overzichtslijstje maakt van andere content die er al is.
 • Je foto’s op Shutterstock aanbieden.
 • Je designs op Deviantart aanbieden.
 • Een tooltje/software ontwikkelen en maandelijks geld vragen aan de gebruikers.
 • Diensten verkopen en die diensten door anderen laten uitvoeren.
 • Een webshop met eigen voorraad.
 • Een webshop zonder eigen voorraad: dropshipping.
 • Een website waarin je producten van andere bedrijven aanprijst: affiliate marketing.

De slechtste manieren voor passief inkomen

Er zijn niet echt ‘slechte manieren’ om iets te doen. Alles kan werken als je er vol voor gaat. Test dus alles gerust uit, behalve Multilevel Marketing, ook wel bekend staand als piramidespellen. Blijf weg.

Passief inkomen boek

Hét boek dat jou de juiste manier van denken bijbrengt over passief inkomen, is Rijke Pa, Arme Pa. Dit boek legt je uit dat er vier manieren staan om in het leven te staan qua geld. Dit zijn de vier kwadranten van Kyosaki. Het belangrijkste kwadrant? Geld vóór jou laten werken!

Passief inkomen forum

Het meet actieve Nederlandse forum rondom passief inkomen is het forum van Internet Succes Gids. Waarom is dit zo’n actief forum? Omdat alleen leden van de Affiliate Marketing Revolutie mogen reageren. Dat is een vriendelijk geprijsde training, maar stiekem is het forum het meest waardevol.

Op jouw succes!